Dr. Sunni Patel paaiškino, kad įvairūs gyvenimo būdo pakeitimai gali pailginti jūsų gyvenimo trukmę – nuo reguliarios mankštos iki metimo rūkyti. Tačiau sveikas maistas yra pagrindinis geros sveikatos šaltinis. Todėl gydytoja rekomendavo į savo kasdienį racioną įtraukti šiuos maisto produktus, rašo express.co.uk.
Vaisiai ir daržovės
Vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulinių medžiagų, gali padėti sumažinti daugybės ilgaamžiškumui pavojingų ligų – nuo širdies ligų iki vėžio.
Dr. Patelis paaiškino, kad uogos, lapiniai žalumynai ir įvairiaspalvės daržovės yra ypač naudingos. Jis taip pat pridūrė: „Per dieną suvalgykite bent penkias porcijas vaisių ir daržovių – paprastai tai būna vienas puodelis žalumynų, 1/2 puodelio kitų daržovių ar vaisių arba nedidelis sveikas vaisius, pavyzdžiui, obuolys ar bananas.“
Riešutai ir sėklos
Riešutuose ir sėklose gausu sveikųjų riebalų, baltymų ir skaidulų, todėl jie puikiai mažina širdies ligų riziką, skatina svorio kontrolę ir aprūpina būtinomis maistinėmis medžiagomis.
Gydytojas sakė: „Sėklos ir riešutai yra labai svarbūs, užkandžiaudami suvalgykite nedidelę saują riešutų ar sėklų arba pridėkite jų į patiekalus. Tačiau atkreipkite dėmesį į porcijos dydį, nes jie yra kaloringi.“
Pilno grūdo grūdai
Pasak daktaro Patelio, neskaldyti grūdai –kviečiai, rudieji ryžiai, soros – turi daug ląstelienos ir sudėtinių angliavandenių, kurie gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti diabeto bei širdies ligų riziką.
„Pagrindiniu angliavandenių šaltiniu savo mityboje paverskite neskaldytus grūdus. Priklausomai nuo jūsų energijos poreikių, per dieną suvartokite nuo trijų iki šešių porcijų“, – pataria gydytojas.
Alyvuogių aliejus
Pagrindinis Viduržemio jūros regiono dietos elementas – pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus. Jis yra susijęs su mažesne širdies ligų rizika ir ilgesniu gyvenimu, nes jame yra mononesočiųjų riebalų ir antioksidantų, kurie palaiko širdies sveikatą.
Ankštinės daržovės
Pupelės, lęšiai ir avinžirniai, kuriuose gausu skaidulų, vitaminų ir mineralų, gali padėti sumažinti širdies ligų riziką ir suteikti ilgalaikės energijos.
„Du ar tris kartus per savaitę įtraukite ankštines daržoves į savo patiekalus. Įprastinė porcija yra maždaug 1/2-1 puodelis virtų ankštinių daržovių“, – teigia dr. Sunni Patel.
Česnakai
Česnakas, galintis pasigirti įvairia nauda sveikatai, anksčiau buvo siejamas su geresne širdies sveikata ir netgi gali pasižymėti potencialiomis kovos su vėžiu savybėmis.
Raudonasis vynas
Gydytojas pasidalijo, kad viena taurė raudonojo vyno gali būti naudinga jūsų širdies sveikatai dėl sudėtyje esančio antioksidanto, vadinamo resveratroliu. Tačiau jis priminė, kad šiuo gėrimu reikia mėgautis saikingai.
Juodasis šokoladas
Panašiai kaip ir raudonajame vyne, juodajame šokolade gausu antioksidantų, kurie gali būti naudingi jūsų širdžiai. „Nedideliu gabalėliu (apie 20 g) galima retkarčiais pasimėgauti“, – pridūrė daktaras Patelis.