Svarbu gauti pakankamai vitamino D, kadangi jis padeda reguliuoti kalcio ir fosfato kiekius organizme.
Šios medžiagos yra labai svarbios kaulų, dantų ir raumenų sveikatai. Vitaminas D taip pat labai svarbus imuninei sistemai, ląstelių augimui, mažina uždegimus ir reguliuoja kraujospūdį, o vitamino D trūkumas gali sąlygoti kaulų deformaciją, rachitą bei osteomalaciją.
Daug vitamino D galime gauti kai oda kontaktuoja su saulės spinduliais.
Tačiau jo yra ir kai kuriuos maisto produktuose. Kuriuose maisto produktuose yra daug vitamino D?
Nuo kovo / balandžio mėnesių iki rugsėjo vidurio daugelis žmonių reikalingą vitamino D kiekį gauna iš saulės, tačiau tamsiuoju metų laiku pakankamai jo gauti gali būti sudėtinga.
Pasak Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos, vitamino D gali būti kai kuriuose maisto produktuose.
Tai yra: • Riebi žuvis (lašiša, sardinės, silkė, menkė) • Raudona mėsa • Kepenys • Kiaušinių tryniai • Vitaminu D praturtinti maisto produktai (riebūs užtepai ir kai kurie dribsniai pusryčiams)
Taip pat galite gerti vitamino D papildus, bet svarbu nepamiršti, kad jų vartojant per daug ir per ilgą laiką, organizme gali prisikaupti per daug kalcio.
Kokie vitamino D trūkumo simptomai?
Svarbu žinoti, kokie yra vitamino D trūkumo simptomai.
Daugeliui žmonių jokių simptomų nepasireiškia, nors su laiku jų gali atsirasti – tad diagnozuoti vitamino D trūkumą yra sunku.
Vis dėlto, pravartu žinoti, į kokius požymius verta atkreipti dėmesį.
Štai keletas vitamino D trūkumo simptomų pasak „Medical News Today“:
• Suplonėję ar trapūs kaulai • Raumenų silpnumas • Nuotaikos pokyčiai • Lėtinis skausmas • Aukštas ar kylantis kraujo spaudimas • Pervargimas • Sumažėjusi ištvermė • Nepaaiškinamas nevaisingumas