Sausmedžio uogos labai naudingos organizmui ir yra puikus vitaminų šaltinis, be to, jos puikiai tinka desertams ir padažams ruošti. Šiame straipsnyje aptarsime sausmedžio uogų privalumus ir pateiksime būdų, kur jas panaudoti.
Sausmedžio uogos ir jų maistinė vertė
Sausmedžio uogos yra maistingos ir turi daugybę sveikatai naudingų savybių. Jos yra puikus vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis. Sausmedžio uogos jau pelnė supermaisto vardą: jose geležies kiekis yra kelis kartus didesnis nei mėlynėse, taip pat jose gausu vitaminų C ir A, kalio, kalcio, fosforo, B grupės vitaminų ir seleno. Šimte gramų sausmedžio uogų yra:
- 60 kcal
- 1 g baltymų
- 0,3 g riebalų
- 14 g angliavandenių, iš kurių 8 g cukrų
- 6,7 g skaidulinių medžiagų
- 36 mg vitamino C
- 750 µg vitamino A
- 5,5 mg kalcio
- 0,8 mg geležies
- 15 mg fosforo
- 220 mg kalio
- 22 mg magnio
- 0,16 mg mangano
- 0,2 mg cinko
Antioksidantai sausmedžio uogose
Antocianinai yra puikūs antioksidantai, apsaugantys nuo ligų arba mažinantys jų riziką. Antocianinų turinčios uogos taip pat vertinamos dėl jų naudos akims ir dažnai siejamos su geru naktiniu matymu. Antocianinai pasižymi antidiabetiniu, priešvėžiniu, priešuždegiminiu ir antimikrobiniu poveikiu, taip pat mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Sausmedžio uogose antocianinų kiekis yra bene didžiausias, palyginti su kitomis daug antocianinų turinčiomis uogomis (juodaisiais šilkmedžiais, rausvažiedėmis vyšniomis, gervuogėmis ar erškėtrožėmis).
Sausmedžio uogose gausu cianidino-3-O-gliukozido (C3G), kuris yra natūralus antocianinų šaltinis. Antioksidantai, ypač polifenoliai ir flavonoidai, esantys sausmedžio uogose, padeda apsaugoti organizmą nuo ląstelių senėjimo, laisvųjų radikalų pažeidimų, kurie gali sukelti žalą ląstelėms ir uždegimus.
Sausmedžio uogos ir jų nauda organizmui
Šios uogos dėl vitaminų ir maistinių medžiagų bei bioaktyviųjų junginių gausos yra labai naudingos organizmui.
- Stiprina imuninę sistemą. Kadangi šiose uogose gausu vitamino C, jos stiprina imuninę sistemą ir padeda išvengti peršalimo ligų.
- Gerina širdies sistemos veiklą. Dėl gausaus antioksidantų ir širdžiai naudingų mineralų kiekio, tokių kaip kalis, šios uogos stiprina širdies ir kraujagyslių sveikatą, taip pat padeda reguliuoti kraujospūdį ir tinkamą širdies veiklą.
- Gerina virškinimo sistemos veiklą. Šiose uogose esančios maistinės skaidulos gali padėti virškinimo sistemos sveikatai, kadangi skatina reguliarų tuštinimąsi, mažina vidurių užkietėjimą ir padeda palaikyti sveiką žarnyno mikrobiomą.
- Gerina odos būklę. Sausmedžio uogose esantis selenas, kuris gamtoje natūraliai randamas retai, lėtina odos senėjimo procesus. Dėl šių savybių sausmedžio uogos dar vadinamos „jaunystės, arba gyvybės eliksyru“.
- Palaiko akių sveikatą. Sausmedžio uogose esantis vitaminas A yra būtinas geram regėjimui ir akių sveikatai palaikyti. Jis padeda palaikyti tinklainės funkciją ir apsaugo nuo akių ligų, tokių kaip ragenos uždegimas ir naktinis aklumas.
Sausmedžio uogos ir jų panaudojimas
Sausmedžio uogos, kaip ir daugelis kitų uogų gali būti naudojamos įvairiais būdais, tiek kulinarijoje, tiek medicinos tikslams.
- Šviežios sausmedžio uogos puikiai tinka valgyti vienas, gardinti salotas, košes, jogurtą ar kitus patiekalus bei gaminti įvairius kokteilius.
- Šios uogos taip pat tinka uogienėms virti, iš jų gaminti sirupus, želė ar sultis, o drauge ir padažų ar marinatų gamybai.
- Sausmedžio uogos puikiai tinka gardinti įvairius kepinius, pyragus, bandeles, keksiukus ar sausainius.
- Uogas taip pat galima džiovinti ar užsaldyti ilgesniam vartojimui.
- Medicininiams tikslams sausmedžio uogos naudojamos kaip imuninę sistemą stiprinanti ir uždegimus mažinanti priemonė (sausmedžio uogų arbata). Uogų ekstraktai gali būti naudojami odos priežiūros produktuose dėl savo antioksidacinių savybių. Jie padeda apsaugoti odą nuo senėjimo požymių ir žalos, kurią sukelia aplinkos veiksniai.
Sausmedžio uogų galiojimo laikas
Daugelis įpratę, kad šviežias uogas reikia suvartoti kuo greičiau, kadangi jos greitai praranda skoni ir ima gesti. Pavyzdžiui, nusipirkus braškių rekomenduojama suvalgyti per kelias dienas. Tačiau sausmedžio uogos išimtis, jos galioja itin ilgai. Nors jos gana trapios ir minkštos, tačiau ilgai negenda, išlieka šviežios ir tinkamos vartoti mažiausiai dvi savaites.
Sausmedžio uogų derlius itin gausus iki liepos pabaigos, o jų šviežumą ir tinkamumą vartoti išduoda ryški spalva. Gerai sunokusios uogos yra matinės, sodrios, tamsiai mėlynos spalvos. Jeigu jos yra blizgios ir rausvos, reiškia, dar nėra visai sunokusios.
Sausmedžio uogų uogienė
Jei dar nesate ragavę sausmedžio uogų uogienės – tikrai verta išbandyti. Tai sodrios spalvos ir malonaus aromato uogienė, kuri, neabejojame, patiks kiekvienam.
Ingredientai:
- 500 g sausmedžio uogų
- 250 g cukraus
- 100 ml vandens
- 1 vnt. citrinos
Gaminimas:
- Uogas perrinkite, švariai nuplaukite ir nuimkite kotelius.
- Į puodą įpilkite vandens, įspauskite citrinos sulčių ir įtrakuokite citrinos žievelės. Užvirkite ir virkite apie 5-7 minutes, kol citrinų žievelės pradės skleisti aromatą.
- Į vandenį sudėkite sausmedžių uogas ir virkite maždaug 10-15 min.
- Tuomet suberkite cukrų ir gerai išmaišykite. Toliau virkite apie 10 minučių, kol uogienė pradės šiek tiek tirštėti.
- Dar karštą uogienę išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais. Stiklainius apverskite, šiltai užklokite ir palikite visiškai atvėsti.
- Atvėsusią uogienę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Pyragas su sausmedžio uogomis
Šis pyragas skiriasi nuo visų kitų pyragų su uogomis, nes jo pagrindas labiau primena fokačią arba picos tešlą, todėl jis itin skanus ir aromatingas. Be to, vietoje sausmedžio uogų galima naudoti ir kitas mėgstamas uogas, pavyzdžiui, mėlynes ar šilauoges.
Ingredientai:
- 500 g sausmedžio uogų
- 340 g miltų
- 240 ml pieno (kambario temperatūros)
- 150 g cukraus
- 115 g migdolų miltų (galima keisti avižų)
- 110 g sviesto
- 1 vnt. kiaušinio
- 2 a.š. sausų mielių
- 0,5 a.š. druskos
Gaminimas:
- Į dubenį supilkite šiltą pieną, suberkite mieles, išmaišykite ir palikite apie 15 min. pastovėti.
- Į pieno ir mielių mišinį suberkite pusę cukraus kiekio, berkite druską, muškite kiaušinį ir suberkite pusę miltų kiekio. Viską lėtai išmaišykite.
- Tuomet sudėkite ištirpintą sviestą ir likusius miltus. Maišykite, kol tešla taps vientisa ir lipni.
- Dėkite tešlą į riebalais pateptą dubenį, uždenkite ir palikite šiltoje vietoje, kol tešla padvigubės.
- Sumaišykite uogas su migdolų (ar avižų) miltais ir likusiu cukrumi.
- Išklokite kepimo formą (aukštesniais kraštais) kepimo popieriumi ir miltais pabarstytomis rankomis tolygiai įspauskite tešlą į skardą. Kepimo formos kraštai turėtų būti irgi užspausti tešla.
- Tuomet tolygiai paskirstykite uogų mišinį ant tešlos.
- Kepkite 190 °C orkaitėje, maždaug 40 minučių arba, kol tešla taps aukso spalvos.
Šaltinis: derlingas.lt