Sausmedžio uogos
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „Sausmedžio uogos“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „Sausmedžio uogos“.
Ši uoga – aukso gysla organizmui: ragina valgyti dažniau
Prasidėjo šviežių lietuviškų sausmedžio uogų sezonas. Daugelis lietuvių dar nėra ragavę šių uogų ir nežino, kad jos auginamos Lietuvoje. Sausmedžio uogos yra tamsiai mėlynos spalvos, pailgos, ovalios ir auga ant sausmedžio krūmų. Viduje uogos minkštimas yra sodrios kaštoninės spalvos ir labai sultingas. Odelė švelni, o sėklos smulkios, todėl uogos tiesiog tirpsta burnoje. Jos pasižymi saldžiarūgščiu, mėlynių, aviečių ir šilkmedžių derinį primenančiu skoniu.
Ragina šį augalą pasisodinti savo sode: jo uogos – aukso gysla
Valgomasis sausmedis (Lonicera edulis) – išsivadavęs iš egzotikos gniaužtų ir vis dažniau ir drąsiau randantis savo vietą mūsų sodybose ir kiemuose. Tai – nelepus, derlingas ir dekoratyviai žydintis krūmas, išsiskiriantis tamsiai mėlynos spalvos, pailgomis uogomis, kuriose gausu antioksidantų, vitamino C bei kalio.
Atrado uogą – aukso gyslą organizmui: ragina valgyti kuo dažniau
Kiekvienais metais lietuviai vis labiau ir labiau pamilsta iš atšiauraus klimato zonų atkeliavusias sausmedžio uogas. Daugelis net ir nežino, kad ši uoga dėl savo maistinių savybių yra prilyginama supermaistui. Ką reikėtų žinoti apie šių uogų auginimą ir jų gerąsias savybes kalbamės su sausmedžio uogų ūkio savininke Laima Statutaite.
Ūkininkė Laima Statutaitė pasakoja, kad natūraliai valgomojo sausmedžio uogos augo atšiauraus klimato zonose, pavyzdžiui, Šiaurės Japonijoje, Kamčiatkoje ir pan.
Sausmedžio gardžiųjų uogų mėgėjų daugėja: kilogramas atsieina 10 eurų
Nors sausmedžio uogos dažnam lietuviui dar skamba kaip egzotika, jų mėgėjų gretos pamažu gausėja. Pastaraisiais metais sausmedžių ir auginama daugiau.
Tik šiemet jų derlius mažesnis, nes pakenkė pavasarinės šalnos ir atakavo paukščiai. Ir nors sezono pradžioje už pusės kilogramo indelį tenka pakloti apie 7 eurus, ūkininkai sako, kad derlių vos spėja skinti.
Nešina indeliais ūkininkė skuba į savo sausmedžių plantaciją Alytaus pašonėje.
Šias uogas vadina aukso gysla organizmui: valgykite į sveikatą
Prasidėjo šviežių lietuviškų uogų – ne tik populiariųjų braškių, šilauogių ir aviečių, bet ir lietuviams dar gana neįprastų sausmedžio uogų – sezonas. Didelė dalis tautiečių vis dar nėra ragavę šių uogų ir nė nenumano, kad jos auginamos Lietuvoje. Itin skanios, organizmui naudingos sausmedžio uogos, pasak specialistų, yra kone tobulas vitaminų šaltinis bei puikiai tinka ruošti desertus ar net padažus.
Šias uogas vadina ilgaamžiškumo gysla: jų nauda neįtikėtina
Iš pirmo žvilgsnio į šilauogę panaši uoga, pasirodo, neturi nieko bendro su ja, apart to, kad sausmedžio uogos į šilauoges yra panašios tik spalva. Šias uogas auginanti ūkininkė Laima Statutaitė pasakoja, kad nors sausmedžio uogų nauda yra net kelis kartus didesnė, ji to niekada neakcentuoja, kadangi, anot Laimos, visos uogos yra naudingos. „Borealis“ sausmedžių uogų ūkio šeimininkė sutiko pasidalinti žiniomis, ką būtina žinoti apie šias, daug kam net ir negirdėtas, uogas.
Receptas. Sausmedžio uogų salotos
Gaivios salotos su sausmedžio uogomis, kurios suteiks salotoms saldžiarūgštį skonį.
INGREDIENTAI: 5 saujos sausmedžio uogų 2 saujos salotų lapelių 2 saujos svogūnų laiškų 2 saujos krapų 2 saujos špinatų 5 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 1 žiupsnelis baltųjų pipirų Paruošimo laikas: Apie 10 min. Porcijų skaičius: 4 PARUOŠIMO BŪDAS: Visus žalumynus smulkinu, skaninu pipirais ir aliejumi, pridedu sausmedžio uogų.
Receptas. Salotos su sausmedžio uogomis
INGREDIENTAI: 2 saujos salotų 2 saujos špinatų 2 saujos krapų 2 saujos sausmedžio uogų Užpilui: 3 valgomieji šaukštai žemės riešutų 3 valgomieji šaukštai vandens 1 arbatinis šaukštelis citrinų sultys 1 žiupsnelis pipirai 1 žiupsnelis druskos 1 žiupsnelis cukraus Paruošimo laikas: Apie 5 min. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Visus žalumynus susmulkinu, barstau uogas.