Vienas iš maisto produktų, galinčių padėti sumažinti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, yra razinos, rašo express.co.uk.
Žurnale „Lipids in Health and Disease“ paskelbtas tyrimas parodė, kad vienas puodelis džiovintų vaisių sumažino mažo tankio lipoproteinų, dar vadinamų „bloguoju“ cholesteroliu, kiekį.
JAV universitetų mokslininkai ištyrė razinų valgymo poveikį su 34 suaugusiųjų grupe. Atliekant tyrimą, kai kuriems dalyviams šešias savaites kasdien buvo duodama po vieną puodelį razinų, antroji grupė kasdien po truputį didino normą, o trečioji derino abu parinktus būdus.
Razinų nauda
Straipsnyje aiškinama: „Razinos yra svarbus maistinių skaidulų ir polifenolių šaltinis ir gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) riziką, nes paveikia lipoproteinų apykaitą ir uždegimus. Ėjimas, beje, kaip mažo intensyvumo veikla, taip pat gali sumažinti ŠKL riziką. Visiems tiriamiesiems sumažėjo sistolinis kraujospūdis.
Visų tiriamųjų bendras cholesterolio kiekis plazmoje sumažėjo 9,4%, o tai paaiškinama tuo, kad MTL cholesterolio kiekis plazmoje sumažėjo 13,7%“.
Todėl prieita išvados: „Šis tyrimas rodo, kad paprasti gyvenimo būdo pakeitimai, tokie kaip razinų pridėjimas prie dietos arba kasdieną nueinamų žingsnių skaičiaus didinimas, turi aiškų teigiamą poveikį ŠKL rizikai“.
Atskiri tyrimai, paskelbti žurnale „Journal of Nutritional Science“, atskleidė, kad valgant razinas „ženkliai“ sumažėjo cukraus kiekis kraujyje praėjus keturioms valandoms po valgio.
Mokslininkai ištyrė cukraus kiekį kraujyje 10 suaugusiųjų, kuriems 2–8 savaites po įvairių pusryčių buvo duota razinų. Nustatyta, kad razinų vartojimas po dviejų konkrečių valgių buvo dar efektyvesnis.
Tai buvo: patiekalas R50, kurį sudarė 69 gramai razinų ir 50 gramų angliavandenių, ir valgis R20, kuriame buvo 28 gramai razinų ir 20 gramų angliavandenių.
Aukslo gysla organizmui
Žurnale rašoma: „Razinų patiekalai, R50 ir R20, žymiai sumažino gliukozės ir insulino atsaką po valgio, palyginti su balta duona“. Be to, buvo nustatyta, kad razinos yra mažo glikemijos indekso, glikemijos apkrovos ir insulino indekso maisto produktas.
Tyrėjai pateikia išvadą: „Teigiamas razinų poveikis glikemijos reakcijai po valgio, insuliną tausojantis poveikis ir žemas glikemijos indeksas kartu su kitais medžiagų apykaitos pranašumais gali reikšti, kad razinos yra sveikas pasirinkimas ne tik visai populiacijai, bet ir diabetu sergantiems asmenims, arba turintiems atsparumą insulinui“.
Didelio cukraus kiekio kraujyje simptomai yra didelis troškulys, gausus šlapinimasis, silpnumo ar nuovargio jausmas, neryškus matymas ir svorio kritimas. Didelis cholesterolio kiekis paprastai nesukelia jokių simptomų. Geriausias būdas nustatyti cholesterolio kiekį yra kraujo tyrimas.