Tam tikras maistas ir gėrimai gali pakoreguoti cukraus kiekį kraujyje, kuris kyla po valgymo. Cukraus kiekis kraujyje didėja dėl maisto, kuris skaidomas į gliukozę (cukrų) kraujyje.
Ramunėlių arbatos nauda
Įrodyta, kad šį mažinantį poveikį cukraus kiekiui kraujyje turi ramunėlių arbata. Ramunėlių arbata gaminama iš ramunėlių (Asteraceae šeimai priklausančios žolės) žiedų. Jie jau seniai naudojami tradicinėje medicinoje.
Irane darytas tyrimas, paskelbtas žurnale „Nutrition“, parodė, kad išgėrus tris puodelius ramunėlių arbatos per dieną galima pagerinti gliukozės kiekio kraujyje kontrolę 2 tipo diabetu sergantiems žmonėms.
Tabrizo medicinos mokslų universiteto mokslininkai siekė ištirti, kaip ramunėlių arbatos poveikis paveiktų glikemiją (matavimo priemonę, naudojamą nustatyti, kiek maistas gali paveikti cukraus kiekį kraujyje) ir antioksidantų kiekį 2 tipo diabetą turintiems tyrimo subjektams.
Antioksidantai yra cheminės medžiagos, kurios apsaugo arba atitolina ląstelių pažeidimą. Tyrime dalyvavo šešiasdešimt keturi 2 tipo diabetu sergantys dalyviai, visi jie buvo 30–60 metų amžiaus.
Mokslininkų teigimu, jie tris kartus per dieną „iš karto“ po valgio aštuonias savaites gėrė ramunėlių arbatą.
Šią tvarką sekė ir kontrolinė grupė, tačiau jie vietoje arbatos gėrė vandenį, rašo express.co.uk.
Ką sužinojo mokslininkai? Ramunėlių arbatą gėrusi grupė turėjo žymiai mažesnius HbA1c ir insulino koncentracijos serume kiekius, taip pat žymiai didesnį bendrą antioksidantų pajėgumą, palyginti su kontrolinės grupės duomenimis.
HbA1c yra vidutinis gliukozės (cukraus) kiekis kraujyje per pastaruosius du tris mėnesius.
Mokslininkai padarė išvadą: „Trumpalaikis ramunėlių arbatos vartojimas turi teigiamą poveikį glikemijos kontrolei ir antioksidantų būklei 2 tipo diabetu sergantiems pacientams.”
Tačiau, mokslininkai pabrėžė, kad, norint parodyti reikšmingus klinikinius patobulinimus, reikėtų didesnės bandomųjų triušių populiacijos ir ilgesnio intervencinio laikotarpio.
Bendrieji patarimai
Norėdami išaiškinti blogiausius pažeidėjus dėl cukraus kiekio kraujyje padidėjimo, turėtumėte remtis glikemijos indeksu (GI).
Glikeminis indeksas (GI) yra maisto produktų, kuriuose yra angliavandenių, vertinimo sistema. Jis parodo, kaip greitai kiekvienas maistas veikia cukraus (gliukozės) kiekį kraujyje, kai tas maistas valgomas be jokių priedų.
Angliavandenių maisto produktai, kuriuos organizmas greitai suskaido ir sukelia greitą gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą, turi aukštą GI reitingą.
Didelį GI reitingą turintys maisto produktai:
- Sukrus ir saldus maistas
- Saldūs gaivieji gėrimai
- Balta duona (batonas)
- Bulvės
- Baltieji ryžiai
Ar sergate 2 tipo diabetu?
Daugelis žmonių serga 2 tipo diabetu, to nė nesuprasdami. Taip yra todėl, nes dėl simptomų nebūtinai jaučiatės blogai.
Simptomai:
- Šlapinimasis daugiau, nei įprastai, ypač naktį
- Nuolatinis troškulys
- Didelis nuovargis
- Krenta svoris, nesistengiant jo numesti
- Niežulys aplink varpą arba makštį arba pasikartojanti pienligė
- Ilgiau gyjančios žaizdos
- Neryškus regėjimas
Apsilankykite pas šeimos gydytoją, jeigu jaučiate kuriuos nors 2 tipo diabeto simptomus arba jeigu nerimaujate, kad turite didesnę riziką susirgti 2 tipo diabetu, pataria NHS.