Nuo senėjimo iki genetikos ‒ yra įvairiausių veiksnių, turinčių įtakos mūsų regėjimui. Ir tai, ką valgote, yra vienas iš jų, rašo express.co.uk.
Dr Brian Wachler pasakoja apie maisto produktus, kurie gali pagerinti akių sveikatą, įskaitant vieną pigų maisto produktą. Kaip ir bet kuris jūsų sveikatos aspektas, regėjimas yra individualus.
Kai kurie visą gyvenimą vargsta dėl nepakankamai ryškaus regėjimo, o kiti vėliau gali susidurti su netikėtomis problemomis.
Akių ligos yra vienas iš veiksnių, lemiančių prastėjantį regėjimą
Wachler, „All About Vision“ medicinos apžvalgininkas, paaiškino, kad nors tam tikros sąlygos gali būti „susijusios su amžiumi“, kitoms gali padėti gyvenimo būdo pokyčiai. Jis sakė:
„Su amžiumi susijusios akių ligos, tokios kaip geltonosios dėmės degeneracija ir katarakta, dažniausiai sukelia regėjimo pablogėjimą ir aklumą vyresnio amžiaus žmonėms. Tačiau gyvenimo būdo pokyčiai, įskaitant gerą mitybą, gali atitolinti arba užkirsti kelią tam tikroms akių problemoms.
Kalbant apie regėjimo dietą, jos principai yra beveik tokie patys kaip ir bet kurios kitos dietos. „Švieži, spalvingi“ vaisiai ir daržovės yra kertinis akių sveikatos stiprinimo akmuo“, – sako gydytojas. Tačiau vienas konkretus maistas, turintis daug žadančios naudos akims, yra špinatai.
Rinkitės tamsiai žalias daržoves
Špinatuose gausu skaidulų, vitaminų A, C ir K, geležies, folio rūgšties ir kalio. Lapinė žaluma taip pat yra puikus liuteino ir zeaksantino šaltinis. Wachler paaiškino:
„Liuteinas ir zeaksantinas yra augaliniai pigmentai, vadinami karotenoidais, kurie, kaip įrodyta, apsaugo tinklainę nuo oksidacinių pokyčių, kuriuos sukelia ultravioletinė šviesa“.
Jis pridūrė: „Rinkitės tamsiai žalias daržoves, kad gautumėte daugiausiai antioksidantų, kurie apsaugo jūsų akis, sumažindami žalą, susijusią su oksiduojančiomis medžiagomis (laisvaisiais radikalais), galinčiomis sukelti su amžiumi susijusias akių ligas.
Kadangi kiekviena sveika mityba turi būti įvairi ir joje turi būti bent penkios vaisių ir daržovių porcijos, jums bus malonu žinoti, kad ir kituose maisto produktuose yra liuteino ir zeaksantino“.
Kokie kiti produktai padeda akims?
Akių ekspertas paaiškino, kad kopūstai, saldieji kukurūzai, žirniai ir brokoliai taip pat gali deramai pasitarnauti regėjimui. Kalbėdamas apie dietą, jis pridūrė:
„Taip pat svarbu vengti maisto produktų, kuriuose yra rafinuoto cukraus, nes jie sukelia cukraus kiekio kraujyje šuolius, o tai gali pagreitinti kataraktos formavimąsi, jei išsivysto diabetas“.
Jei nežinojote, katarakta atsiranda, kai natūralus akies lęšiukas tampa drumstas.
Diabetas taip pat gali sukelti neryškų matymą, nes tai yra vienas iš įspėjamųjų cukraus kiekio kraujyje būklės požymių. Gydytojas pasidalijo, kad pakankamas skysčių vartojimas taip pat turi įtakos sveikam regėjimui, nes „gali sumažinti akių sudirginimą“.
Jis pridūrė: „Sveiką mitybą papildykite neriebiais pieno produktais ir sveikais gėrimais, tokiais kaip 100% daržovių sultys, vaisių sultys, arbatos be kofeino ir vanduo“.