Norint sveikai gyventi, būtina valgyti įvairius vitaminus ir mineralus. Vitaminas B12 yra vienas iš aštuonių gyvybiškai svarbių B grupės vitaminų, kurie reikalingi mūsų organizmui.
Vitaminas B12 padeda organizmui gaminti raudonuosius kraujo kūnelius, taip pat vaidina svarbų vaidmenį sveikam nervų sistemos funkcionavimui. B12 taip pat padeda organizmui išskirti energiją iš maisto ir naudoti folio rūgštį, B grupės vitaminą, rašo express.co.uk.
Kokie maisto produktai turi daugiausia vitamino B12?
Vitamino B12 natūraliai galima rasti keliuose maisto produktuose. Pasak NHS svetainės, šie šeši maisto produktai yra puikus vitamino B12 šaltinis: mėsa, žuvis, sūris, kiaušiniai, kai kurie dribsniai su priedais.
Be to, vitaminu B12 puikiai aprūpina ir šie maisto produktai: gyvulių kepenys ir inkstai, moliuskai, sardinės, jautiena, dribsniai su priedais, upėtakis, lašiša, pienas ir pieno produktai, kiaušiniai.
Sveikatos ir socialinės rūpybos departamentas (DHSD) pataria vitamino B12 gauti per „įvairią ir subalansuotą mitybą“.
Vartojantys vitamino B12 papildus, neturėtų jų vartoti per daug, nes tai gali būti žalinga, tačiau DHSC pataria, kad vartojant 2 mg ar mažiau B12 per dieną papildų pavidalu, „mažai tikėtina, kad toks kiekis pakenks“.
Suaugusiesiems nuo 19 iki 64 metų kasdien reikia apie 1,5 mikrogramo vitamino B12. Žmonės, kurie laikosi veganiškos dietos, pakankamai B12 negauna, nes šio vitamino natūraliai nėra nei vaisiuose, daržovėse ar grūduose.