Sveika mityba gali prailginti jūsų gyvenimą. Amerikiečių atliktas tyrimas parodė, kad kasdien valgant šios grupės daržovių maistą, smegenys gali atjaunėti net 11 metų, taip užkertant kelią Alzheimerio ligos padariniams. Štai ką reikia žinoti apie demencijai palankią dietą, rašo express.co.uk.
Jungtinėje Karalystėje vienas iš 14 vyresnių nei 65 metų žmonių serga demencija. Bendras sergančiųjų demencija skaičius yra net 850 000 žmonių ir prognozuojama, kad iki 2040 metų šis skaičius išaugs iki 1,4 milijono. Alzheimerio liga yra labiausiai paplitusi demencijos rūšis, sudaranti iki 75% demencijos atvejų. Bet kas yra Alzheimerio liga? Ir kaip jūsų mityba gali sumažinti riziką ja susirgti?
Sergantys Alzheimerio liga gali atrodyti sutrikę ar užmaršūs
Mūsų smegenys yra sudarytos iš milijardų nervų ląstelių, siunčiančių viena kitai pranešimus, kad galėtumėte tinkamai funkcionuoti ir aiškiai mąstyti. Sergant Alzheimerio liga, pranešimų sistema tarp skirtingų smegenų dalių yra pažeista ir atjungiama.
Taip yra dėl baltymų, vadinamų amiloidu ir tau. Dėl amiloidų susidaro apnašos aplink ląsteles, o tau „supainioja“ smegenų ląsteles. Kuo daugiau pažeistų smegenų ląstelių, tuo mažiau neuromediatorių ‒ cheminių medžiagų, perduodančių žinutes smegenyse, ‒ skaičius, dėl ko prarandama dalis smegenų funkcijų.
Viena iš pirmųjų paveiktų sričių yra jūsų prisiminimai, todėl žmonės, sergantys Alzheimerio liga, gali atrodyti sutrikę ar užmaršūs. Alzheimerio liga yra progresuojanti būklė, tai reiškia, kad laikui bėgant ji blogėja ir šiuo metu šiai ligai nėra jokio gydymo. Tačiau, atliekant vis daugiau tyrimų dėl Alzheimerio ligos priežasčių, galime nustatyti gyvenimo būdo veiksnius, kurie padidina riziką susirgti Alzheimerio liga.
Dieta yra viena iš pagrindinių sričių, galinti sumažinti riziką susirgti Alzheimerio liga, tačiau kokias daržoves turėtumėte valgyti kiekvieną dieną, kad jos išvengtumėte?
Salotos, špinatai ir kale kopūstai
Tyrimai parodė, kad kasdien valgant žalių lapinių daržovių, sumažėjo Alzheimerio ligos rizika daugiau nei 900 tyrime dalyvavusių amerikiečių.
Tie, kurie valgė žalių lapinių daržovių, tokių kaip salotos, špinatai ir kale kopūstai, turėjo 11 metų jaunesnes smegenis nei tie, kurie jų valgė mažai ar visai jų nevalgė.
Dalyviai, kurie per penkerius metus trukusį tyrimą valgė daugiausiai lapinių žalių daržovių, parodė, kad pažinimo gebėjimai ir atmintis mažėja lėčiau.
Nors šio tyrimo rezultatai yra labai perspektyvūs, Alzheimerio tyrimų JK vadovė Dr Sara Imarisio pakomentavo: „Tolesniuose tyrimuose reikės ištirti, kaip lapinės žalios daržovės gali prisidėti prie smegenų funkcijos ir ar yra koks nors ryšys, lemiantis demencijos vystymąsi“.
Dr Imariso pridūrė, kad dietos, kuriose gausu visokiausių daržovių, sumažina demencijos riziką. Ji sakė: „Be sveikos mitybos, kai valgoma daug daržovių, tyrimai rodo ir daugybę kitų gyvenimo būdo veiksnių, kurie galėtų padėti palaikyti smegenų sveikatą senatvėje. Tai tabako atsisakymas, protinis ir fizinis aktyvumas, kraujo spaudimo ir cholesterolio kiekio kontrolė ir saikingas alkoholio vartojimas“.
Viena iš populiariausių dietų, padedančių sumažinti demencijos riziką, yra MIND dieta, kurioje derinama Viduržemio jūros dietos ir DASH dietos išmintis, kurios abi yra susijusios su širdžiai sveikais ir mažai natrio turinčiais maisto produktais. MIND dieta taip pat skatina vartoti vieną porciją žalių lapinių daržovių kiekvieną dieną, tuo pačiu atsisakant riebaus maisto, raudonos mėsos ir ribojant pieno produktus.
Remiantis MIND dieta, valgant daugiau šių maisto produktų, galima sumažinti Alzheimerio ligos riziką ir išlaikyti sveiką smegenų funkciją:
- Daržovės (kasdien);
- Uogos (du kartus per savaitę);
- Riešutai (beveik kasdien);
- Alyvuogių aliejus (kasdien);
- Pilno grūdo gaminiai (tris kartus per savaitę);
- Žuvis (bent vieną kartą per savaitę);
- Pupelės (tris kartus per savaitę);
- Paukštiena (du kartus per savaitę).