Patiriantys reguliarius migrenos skausmus padarytų bet ką, kad tik jų neliktų. Naujasis tyrimas rodo, kad išeitis galėtų būti omega-3, rašo metro.co.uk.
Britų medicinos žurnale buvo paskelbti naujojo tyrimo rezultatai. Buvo tiriami 182 žmonės, patiriantys migrenos priepuolius nuo 5 iki 20 kartų per mėnesį, 88% tiriamųjų buvo moterys. Visi jie buvo suskirstyti į tris grupes.
Kiekvienai grupei į mitybos racioną buvo įtraukta omega-3 riebalų rūgščių, kurių yra maisto papilduose ir riebioje žuvyje.
Vienos grupės dietoje EPA (eikozapentaeno rūgštis) ir DHA (dokozaheksaeno rūgštis) kiekis padidintas iki 1,5 g per parą, o linolo rūgšties − maždaug 7% visos suvartojamos energijos.
Žymiai sumažėjo migrenos atvejų
Antrosios grupės dietoje padidino EPA ir DHA iki 1,5 g per parą, bet sumažino linolo rūgšties kiekį iki mažiau nei 1,8% visos suvartojamos energijos. Trečiosios, kontrolinės, grupės dietoje EPA ir DHA buvo mažiau nei 150 mg per parą, o linolo rūgšties − apie 7% visos suvartojamos energijos.
Dviejose grupėse, kurių dietoje buvo gausu omega-3 (aliejus, sviestas ir žuvis), žymiai sumažėjo migrenos atvejų – vidutiniškai 1.3 valandos per dieną ir dvi dienas per mėnesį.
Dietos su daug omega-3 ir mažai omega-6 grupėje migrenų sumažėjo iki 1.7 valandų per dieną ir keturių dienų per mėnesį. Moterims iš grupės su daug omega-3 dieta galvos skausmai tapo retesni ir ne tokie stiprūs, lyginant su kitomis grupėmis.
Manoma, kad taip yra dėl omega-3 riebalų rūgščių skausmą mažinančio poveikio, kuris neutralizuoja omega-riebalų rūgštis, stiprinančias skausmą ir išprovokuojančias migreną.
Tyrė jaunas moteris
Ekspertai, tarp jų ir iš Šiaurės Karolinos universiteto, teigė, kad tyrime buvo tam tikrų apribojimų, įskaitant tai, kad jis buvo skirtas gana jaunoms moterims. Rezultatai ekspertus džiugina ir teikia vilties.
„Nors dietos nepagerino gyvenimo kokybės, bet jos stipriai sumažino galvos skausmo dažnumą ir stiprumą, lyginant su kontroline dieta. Šis tyrimas patikimai įrodo, kad skausmą galima gydyti, taikant tikslinius žmonių mitybos pokyčius.
Bendros išvados rodo priežastinius mechanizmus, susiejančius omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštis su skausmo reguliavimu ir atveria duris naujiems metodams valdyti lėtinį žmonių skausmą“, − teigė tyrimo autoriai.
Rebecca Burch iš Brigham moterų ligoninės JAV teigia, kad remiantis rezultatais galima pacientams rekomenduoti omega-3 rūgščių prisotintą dietą. Ji teigia, kad tyrimo išvados rodo, jog „vienu žingsniu pasistūmėjome link kenčiančių pacientų ir jais besirūpinančių medikų tikslo – migrenos dietos, paremtos patikimais klinikinių tyrimų rezultatais“.
Daug omega-3 rūgščių turintys produktai
skumbrė; lašiša; austrės; jūrų ešerys; sardinės; menkė; silkė; ančiuviai; jūros dumbliai; dumbliai; chia sėklos; kanapių sėklos; edamame pupelės; linų sėmenys; pupelės; graikiniai riešutai.