Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad lietuviai obuolius mielai valgo ištisus metus.
„Obuolys – paprastas ir skanus būdas pasisavinti vitaminams ar tiesiog sveikai užkąsti. Šie vaisiai dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose, ypač žiemą, kai žmonės stengiasi valgyti daugiau vitaminų turinčių vaisių ir daržovių. Nors parduotuvėse galima rasti obuolių iš įvairiausių šalių, pastebime, kad pirmenybė teikiama Lietuvoje užaugintiems obuoliams, nes vietos augintojų vaisius pirkėjai vertina kaip šviežius, kokybiškus, palankesnius sveikatai“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Anot jos, prekybos tinklas, atsižvelgdamas į pirkėjų poreikius ir norėdamas pasiūlyti platų lietuviškų obuolių asortimentą, bendradarbiauja su Lietuvos obuolių augintojais ir daugumą obuolių perka iš vietos ūkininkų. Taip užtikrinama, kad vartotojus visada pasieks švieži ir kokybiški vaisiai.
Žieminių veislių obuoliai ilgiau išlaiko savybes
„Luksnėnų sodų“ obuolių ūkiui vadovaujantis direktorius Vaidas Stanaitis pasakoja, kad obuolys yra labai naudingas vaisius, nes turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, o jomis praturtinti savo racioną tikrai reikėtų kiekvienam. Kad pajustumėte naudą, obuolių nebūtina valgyti dideliais kiekiais – užtenka suvalgyti vieną ar du obuolius per dieną, sako vyras.
V. Stanaitis pasakoja, kad ūkyje yra auginama net apie 40 skirtingų obuolių rūšių. Kalbėdamas apie jų naudą organizmui jis pabrėžia, kad visi obuoliai, nepriklausomai nuo veislės, pasižymi panašiomis savybėmis. Vis dėlto populiariausios obuolių veislės – žieminės. Tokie obuoliai gerąsias savo savybes, patrauklią išvaizdą ir skonį gali išlaikyti ilgą laiką.
Ūkio direktorius teigia, kad jų ūkyje naudojama ir gerokai mažiau chemikalų. „Mūsų ūkis dalyvauja nacionalinės kokybės produkcijos programose, o tai reiškia, kad ribojame cheminių medžiagų naudojimą. Obuolius veikliąja medžiaga galime purkšti ne daugiau kaip du kartus per sezoną“, – pasakoja jis.
Svarbiausia – tinkamos laikymo sąlygos
V. Stanaitis teigia, kad tam, jog obuoliai švieži išliktų kuo ilgesnį laiką, būtinos tam tikros sąlygos. Optimaliausia obuolių laikymo temperatūra – 2 laipsniai.
„Obuolius laikome paprastuose šaldytuvuose, taip pat turime ir kelis modernius šaldytuvus, kuriuose yra kontroliuojama atmosfera: ne tik palaikoma 2 laipsnių temperatūra, bet ir mažinamas deguonies kiekis: jeigu normaliai ore yra 21 proc. deguonies, šiame šaldytuve jo lieka vos 2–3 proc.
Obuoliai, kaip ir dauguma augalų, yra gyvas, kvėpuojantis organizmas, o laikant juos tokiomis sąlygomis sulėtėja jų gyvybiniai procesai ir tokiu būdu išsaugoti gerąsias medžiagas bei išlikti švieži jie gali nuo derliaus iki derliaus“, – pasakojo V. Stanaitis.
Anot jo, obuolius ilgai išlaikyti galima ir namų sąlygomis – tam prireiks juos sandėliuoti vėsesnėje vietoje, kurioje nėra tiesioginės saulės šviesos.
„Esant galimybei patarčiau obuolius laikyti šaldytuve, bet jei nusipirkote didesnį obuolių kiekį, juos laikyti juos galite kokioje nors vėsioje tamsioje vietoje. Svarbiausia, kad nebūtų tiesioginių saulės spindulių. Kaip ūkyje, taip ir namuose – ideali obuolių laikymo temperatūra išlieka 2 laipsniai, tačiau suprantama, kad tokia kambario temperatūra neegzistuoja. Vis dėlto patartina obuolius laikyti bent jau 15 laipsnių temperatūroje, nes taip jie ilgiau išliks švieži“, – pranešime spaudai kalba V. Stanaitis.
Parduotuvėje renkantis obuolius ūkio vadovas pataria nepasikliauti vien vaisių išvaizda: „Dauguma obuolių pirkėjų jau turi savo mėgstamas veisles, skaito etiketes ir obuolius renkasi pagal jas. Tačiau yra ir perkančiųjų akimis ir tai taip pat yra vienas iš kokybės užtikrinimo būdų. Vis dėlto siūlau nebijoti, jeigu ant obuolio yra kokia dėmelė ar raukšlytė, tai tikrai nereiškia, kad obuolys prastesnės kokybės“.