• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet lietuvius stebina kaip niekad ankstyva grybų sezono pradžia – jau randami pirmieji baravykai, raudonviršiai, dygsta ir voveraitės. Tačiau dažnas praeina pro dar vieną grybą, kuris taip pat valgomas, bet ne visų pažįstamas.

Šiemet lietuvius stebina kaip niekad ankstyva grybų sezono pradžia – jau randami pirmieji baravykai, raudonviršiai, dygsta ir voveraitės. Tačiau dažnas praeina pro dar vieną grybą, kuris taip pat valgomas, bet ne visų pažįstamas.

REKLAMA

Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ dalijosi Žagarės regioninis parkas, dabar pats metas rinkti valgomąsias geltonpintes.

Ragina nepraeiti pro šį grybą

Jas atpažinti padeda jų išskirtinė spalva – šis grybas yra oranžinės spalvos. Įdomu tai, kad valgomoji geltonpintė auga nuo pavasario iki pat rudens.

Šis grybas, nors akiai ir atrodo neįprastas, yra valgomas. O dar geriau – jei pasiseka, jį galima rasti augantį net savo sode.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar yra tekę matyti tokį grybą? Ar žinote, kas jis?

Tai valgomoji geltonpintė (Laetiporus sulphureus). Šie stambūs geltonai oranžinės spalvos grybai auga nuo pavasario iki pat rudens parkuose, soduose, kartais ir miškuose dažniausiai ant ąžuolų, klevų, uosių ir kitų lapuočių medžių kamienų.

REKLAMA

Šis grybas valgomas – jau ir pats pavadinimas tai išduoda. Grybas minkštas, sultingas, malonaus kvapo ir rūgštoko skonio“, – rašė Žagarės regioninis parkas.

Šį grybą atpažįsta ne visi

Kaip anksčiau naujienų portalui tv3.lt pasakojo gamtininkas Almantas Kulbis, verta nepamiršti atkreipti dėmesį į grybus, kurie ne visiems žinomi.

Valgomoji geltonpintė – būtent toks grybas, tačiau jį pažinę ir paragavę ima ieškoti jo kasmet.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu kaip tik yra šito grybo rinkimo sezonas. Geltonpintė dažniausiai auga ant medžių, ant senesnių ąžuolų, rąstų.

Šitą grybą reikia rinkti, kol jis jaunas, kadangi paskui pasidaro kietas ir tiesiog neįmanomas valgyti.

O dabar, kol yra jaunas, minkštas, jį galima paruošti, paragauti ir savo kulinarinę grybų patirtį šituo grybu praturtinti“, – dėstė A. Kulbis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip anksčiau naujienų portalui tv3.lt pasakojo Aurelija Plūkė, valgomosios geltonpintės angliškas pavadinimas yra išskirtinis – „chicken of the woods“, t. y. „miško višta“.

Toks angliškas pavadinimas šiam grybui yra suteiktas ne veltui. Šis grybas yra ypatingai vertinamas žmonių, kurie mėgsta laukinės gamtos gėrybes, o tinkamai paruošus savo skoniu primena vištieną.

REKLAMA

„Ji taip vadinama dėl savo tekstūros, panašios į vištienos krūtinėlę, o atpažinti jį gana lengva. Jis pradeda augti, jeigu šiltas pavasaris, gegužės mėnesį, bet auga ir dabar. Tai yra vienas iš tokių kempininių grybų, nes auga kaip vėduoklė ant medžio, dažniausiai lapuočių arba jau negyvo medžio“, – sakė A. Plūkė.

Šiuos kempininius grybus lengva atpažinti ne vien dėl jų ryškios geltonos, oranžinės spalvos, bet lengvai pastebimas ir dėl dydžio.

„Jis turi tokią labai ryškią gelsvą, geltoną, oranžinę spalvą. Gana didelis grybas, paprastai jis matomas iš toli. Šis grybas yra valgomas, kol yra jaunas, reikėtų pačiupinėti, ar paspaudus jaučiasi minkštas, ar nesutrupa, nenulūžta ir tada jį galima valgyti: kepti įprastu būdu su grietinėlė ar pamarinuoti su žolelėmis, galima užsišaldyti“, – patarimais dalijosi pašnekovė.

REKLAMA
tokius kvailus raginimus reikėtų bausti. Kas atsakys jei skaitytojas paskaitęs suklys paėmęs ne tą grybą ir suvalgęs apsinuodys? Rinkti galima tik gerai atpažįstamus žinomus grybus o su visokiais neaiškiais nors ir valgomais geriau nerizikuoti nes suklydus pasekmės gali būti labai liūdnos. Kas tai parašė visai nemasto
nepazistu ir pazinti nenoriu,nerenku tokiu nesamoniu
100%
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų