Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ dalijosi Žagarės regioninis parkas, dabar pats metas rinkti valgomąsias geltonpintes.
Ragina nepraeiti pro šį grybą
Jas atpažinti padeda jų išskirtinė spalva – šis grybas yra oranžinės spalvos. Įdomu tai, kad valgomoji geltonpintė auga nuo pavasario iki pat rudens.
Šis grybas, nors akiai ir atrodo neįprastas, yra valgomas. O dar geriau – jei pasiseka, jį galima rasti augantį net savo sode.
„Ar yra tekę matyti tokį grybą? Ar žinote, kas jis?
Tai valgomoji geltonpintė (Laetiporus sulphureus). Šie stambūs geltonai oranžinės spalvos grybai auga nuo pavasario iki pat rudens parkuose, soduose, kartais ir miškuose dažniausiai ant ąžuolų, klevų, uosių ir kitų lapuočių medžių kamienų.
Šis grybas valgomas – jau ir pats pavadinimas tai išduoda. Grybas minkštas, sultingas, malonaus kvapo ir rūgštoko skonio“, – rašė Žagarės regioninis parkas.
Šį grybą atpažįsta ne visi
Kaip anksčiau naujienų portalui tv3.lt pasakojo gamtininkas Almantas Kulbis, verta nepamiršti atkreipti dėmesį į grybus, kurie ne visiems žinomi.
Valgomoji geltonpintė – būtent toks grybas, tačiau jį pažinę ir paragavę ima ieškoti jo kasmet.
„Šiuo metu kaip tik yra šito grybo rinkimo sezonas. Geltonpintė dažniausiai auga ant medžių, ant senesnių ąžuolų, rąstų.
Šitą grybą reikia rinkti, kol jis jaunas, kadangi paskui pasidaro kietas ir tiesiog neįmanomas valgyti.
O dabar, kol yra jaunas, minkštas, jį galima paruošti, paragauti ir savo kulinarinę grybų patirtį šituo grybu praturtinti“, – dėstė A. Kulbis.
Kaip anksčiau naujienų portalui tv3.lt pasakojo Aurelija Plūkė, valgomosios geltonpintės angliškas pavadinimas yra išskirtinis – „chicken of the woods“, t. y. „miško višta“.
Toks angliškas pavadinimas šiam grybui yra suteiktas ne veltui. Šis grybas yra ypatingai vertinamas žmonių, kurie mėgsta laukinės gamtos gėrybes, o tinkamai paruošus savo skoniu primena vištieną.
„Ji taip vadinama dėl savo tekstūros, panašios į vištienos krūtinėlę, o atpažinti jį gana lengva. Jis pradeda augti, jeigu šiltas pavasaris, gegužės mėnesį, bet auga ir dabar. Tai yra vienas iš tokių kempininių grybų, nes auga kaip vėduoklė ant medžio, dažniausiai lapuočių arba jau negyvo medžio“, – sakė A. Plūkė.
Šiuos kempininius grybus lengva atpažinti ne vien dėl jų ryškios geltonos, oranžinės spalvos, bet lengvai pastebimas ir dėl dydžio.
„Jis turi tokią labai ryškią gelsvą, geltoną, oranžinę spalvą. Gana didelis grybas, paprastai jis matomas iš toli. Šis grybas yra valgomas, kol yra jaunas, reikėtų pačiupinėti, ar paspaudus jaučiasi minkštas, ar nesutrupa, nenulūžta ir tada jį galima valgyti: kepti įprastu būdu su grietinėlė ar pamarinuoti su žolelėmis, galima užsišaldyti“, – patarimais dalijosi pašnekovė.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!