• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai nustatė, kad perdirbta raudona mėsa gali padidinti riziką susirgti tokiomis ligomis kaip demencija. Nors gerai žinoma, kad perdirbta mėsa didina riziką susirgti ligomis, tokiomis kaip žarnyno vėžys, mokslininkai dabar mano, kad ji gali būti susijusi ir su demencija.

Mokslininkai nustatė, kad perdirbta raudona mėsa gali padidinti riziką susirgti tokiomis ligomis kaip demencija. Nors gerai žinoma, kad perdirbta mėsa didina riziką susirgti ligomis, tokiomis kaip žarnyno vėžys, mokslininkai dabar mano, kad ji gali būti susijusi ir su demencija.

REKLAMA

Mokslininkai ištyrė 133 tūkst. žmonių ir kas dvejus-ketverius metus klausė apie jų mitybą, siekdami nustatyti, ar jie susirgo šia liga. 

Įspėja atsisakyti tokios mėsos

Jie nustatė, kad žmonės, kurie kasdien suvalgydavo apie dvi šoninės juosteles arba vieną dešrelę, 13 procentų dažniau susirgdavo demencija, rašo express.co.uk.

Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad perdirbtą raudoną mėsą pakeitus žuvimi, demencijos rizika sumažėtų apie 28 procentus. 

REKLAMA
REKLAMA

Valgant paukštieną, pavyzdžiui, vištieną, rizika sumažėtų apie 19 procentų. Alternatyva būtų augaliniai produktai, tokie kaip riešutai, ankštiniai augalai, lęšiai ar pupelės, kurie taip pat sumažintų šios ligos tikimybę 19 procentų, praneša „Daily Mail“.

REKLAMA

Harvardo universiteto tyrimo vadovas dr. Danielis Hangas teigė: „Mes nustatėme, kad perdirbta raudona mėsa gali padidinti kognityvinių gebėjimų nuosmukio ir demencijos riziką.

Vis tik gera žinia ta, kad šią riziką galima sumažinti, ją pakeitus sveikesnėmis alternatyvomis, tokiomis kaip riešutai, žuvis ar paukštiena.“

2021 m. tyrimas parodė, kad perdirbtoje mėsoje esantys nitritai gali sukelti „oksidacinį stresą, lipidų peroksidaciją ir uždegiminių citokinų aktyvavimą arba kitus dalykus, galimai susijusius su demencijos vystymusi“.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat teigiama, kad jei vartosite per daug mėsos, tikėtina, kad jūsų organizme padaugės riebalų rūgščių. Manoma, kad tai yra vienas iš veiksnių, kuris padidina demencijos riziką.

Be to, perdirbtoje mėsoje paprastai būna daug druskos, kuri gali padidinti kraujospūdį.

Tyrime rašoma: „Mūsų išvados rodo, kad perdirbtos mėsos vartojimas gali padidinti demencijos riziką, o neperdirbtos raudonos mėsos vartojimas gali būti susijęs su mažesne rizika.

Apskritai tyrimai papildo vis gausėjantį įrodymų skaičių, kuris sieja mėsą, ypač perdirbtą mėsą, su padidėjusia daugelio neužkrečiamų ligų rizika.“

raudona mesa ir pieno produktai yra blogis. nevalgykite niekada. jei norisi mesos, pasirinkite tik kirminus ir svirplius. tada jus gyvensite ilgai. irgi isgelbesite planeta. busite sveiki ir galesite balsuoti uz laisves partija, jei tebeegzistuos
O nuo kada šoninė tapo perdirbta mėsa??? Aš jau daugiau kaip 25 metus kasdien suvalgau apie 1kg mėsos ir 6-7 kiaušinius,kaip aš priešingu atveju gausiu natūraliai baltymų būtinų organizmui natūraliai sportuojant su svoriais??? Visvien iš gyvenimo dar niekas gyvas neišėjo - visi ankščiau ar vėliau mirsim...verčiau gyvensiu trumpiau - bet užtat pilnavertį gyvenimą. Verčiau numirti 50 metų bevalga t steiką - nei nugyventi 100 mintant salotų lapais.
Demencija jau serga rašliavininkai, jei peza tokias nesąmones. Yra atvirkščiai - neišsivystę visais požiūriais yra nevalgantys mėsos, neteko nei sutikti nei girdėti nuprotėjusių nuo mėsos. O jos nevalgantys vyrai ne visi būna vyrais, moterys turi daug daugiau bėdų nei galima nauda iš žaliavalgystės
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų