• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1 daržovę vadina dovana širdžiai: valgykite dažniau

Daug kalbama apie tai, kaip svarbu pasirūpinti savo širdies sveikata. Pasirodo, tai padaryti gali padėti ir tinkamai pasirinkta mityba – vieną daržovę profesorius vadina dovana širdžiai.

Daug kalbama apie tai, kaip svarbu pasirūpinti savo širdies sveikata. Pasirodo, tai padaryti gali padėti ir tinkamai pasirinkta mityba – vieną daržovę profesorius vadina dovana širdžiai.

REKLAMA

Kai kalba pasisuka apie sveikesnę mitybą, daugelis stengiasi į racioną įtraukti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių.

Kasdien rekomenduojama suvalgyti bent penkias porcijas vaisių ir daržovių, kad gautume reikalingą kiekį maistinių medžiagų. 

Pomidorai naudingi širdžiai

Timas Spectoras, Londono karališkojo koledžo epidemiologas ir profesorius, atskleidė, kokie populiariausi maisto produktai suteiks jums daugiausia vitaminų ir mineralų. Be to, jis išskyrė vieną daržovę, kuri itin naudinga širdžiai ir kurią nebūtina vartoti šviežią, rašo express.co.uk.

„Visada maniau, kad šviežias – reiškia geresnis, bet supratau, kad iš tikrųjų taip nėra, – „Instagram“ tinkle sakė jis savo daugiau nei 580 tūkst. sekėjų būriui. – Šaldymas ir konservavimas yra ne tik pigesnis, patogesnis ir mažina atliekų kiekį, bet kai kuriais atvejais gali būti ir sveikesnis pasirinkimas.“

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš tokių pavyzdžių – populiari daržovė, kuri gali padėti apsisaugoti nuo žudančių ligų, tokių kaip insultas, širdies ligos ir vėžys. Tai – pomidorai, o nauda šviežiems pomidorams nenusileidžia ir konservuoti pomidorai.

REKLAMA

Pasak T. Spectoro, pomidorai yra pagrindinis likopeno  – karotino, kuris siejamas su insulto, širdies ligų ir vėžio rizikos mažinimu – šaltinis.

Įdomu tai, kad konservuotuose pomidoruose yra daugiau likopeno nei šviežiuose. T. Spectoras rėmėsi moksline apžvalga, paskelbta 2018 m. žurnale „Prostate Cancer and Prostatic Diseases“.

Tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 260 tūkst. dalyvių, išvadose teigiama, kad didesnis bendras pomidorų suvartojimas susijęs su mažesne prostatos vėžio rizika.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai teigė, kad šis ryšys buvo siejamas būtent su termiškai apdorotų pomidorų patiekalais bei padažais. Tačiau nė viena iš šių sąsajų nebuvo nustatyta su žaliais pomidorais.

Kito 2019 m. atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad didelis suvartojamo arba didelės koncentracijos likopeno kiekis sūryje yra susijęs su reikšmingu insulto (26 proc.), mirtingumo (37 proc.) ir širdies bei kraujagyslių ligų (14 proc.) rizikos sumažėjimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O 2022 m. paskelbtoje naujesnėje sisteminėje apžvalgoje išanalizuoti 72 su žmonėmis ir gyvūnais atlikti likopeno tyrimai. 70 proc. tyrimų patvirtino įvairias priešvėžines likopeno savybes.

Savo „Instagram“ įraše T. Spectoras sekėjams sakė, kad iš aukšto žiūrėti į konservuotų pomidorų bei kitų šaldytų maisto produktų teikiamą naudą nereikėtų. Jis teigė, kad šaldyti žirniai iš tikrųjų išlaiko daugiau vitamino C nei švieži.

T. Spectoras taip pat patarė valgyti šaldytus špinatus, nes jie gali padėti pasisavinti daugiau geležies nei švieži.

„Taigi, jei ieškote būdų, kaip palaikyti savo sveikatą, konservuotas ir šaldytas maistas jums tikrai gali padėti“, – pridūrė jis.

chemikalais purkstu pomidoru?
Parduotuviniai pomidorai ne dovana širdžiai, bet tikras nuodas visam organizmui. Jie užauginami vien chemija
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų