Harvardo mokslininkai atskleidė, kad yra „reikšmingas ryšys“, rodantis, kad raudonos mėsos mėgėjams gali kilti didesnė rizika susirgti antrojo tipo diabetu.
Mokslininkų nuomone, ligos atsiradimą gali lemti maistinė medžiaga, vadinama „hemo-geležimi“, kurios gausu raudonoje mėsoje ir kurios nėra augalinės kilmės baltymuose, rašoma express.co.uk.
Atrado reikšmingą sąsają
Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai gilinosi į šias sąsajas, stebėdami su energija susijusius biomarkerius ir naudodami „pažangiausius metabolomikos metodus“, kad atskleistų, koks ryšys yra tarp heme-geležies ir padidėjusios galimybės susirgti diabetu vėlesniame amžiuje.
Savo tyrimą jie pradėjo nuo 200 000 asmenų biologinių duomenų analizės ir galiausiai nustatė tikslinę mitybos modelių grupę.
Lengvai virškinama maistinė medžiaga heme-geležis, kurios didžiausias kiekis yra raudonoje mėsoje, randama tik gyvūninės kilmės produktuose, o Harvardo komandai surinkus reikalingus duomenis paaiškėjo, kad tarp asmenų, kurių mitybos racionas gausus mėsos ir kurių organizme yra didelė heme-geležies koncentracija, 2 tipo diabeto pavojus išaugo net 26 proc.
„Palyginti su ankstesniais tyrimais, kuriuose buvo remiamasi tik epidemiologiniais duomenimis, mes integravome daugybę informacijos sluoksnių, įskaitant epidemiologinius duomenis, įprastinius medžiagų apykaitos biomarkerius ir pažangiausią metabolomiką“, – aiškino jų metodologines naujoves Harvardo Mitybos katedros mokslininkas Fenglei Wangas.
Jis paaiškino: „Tai leido mums geriau suprasti geležies suvartojimo ir antrojo tipo diabeto rizikos ryšį, taip pat galimus metabolinius kelius, kurie lemia šį ryšį.“
Išvardijo pavojingos mėsos rūšis
Žurnale „Nature Metabolism“ paskelbtame novatoriškame tyrime mokslininkai nustatė, kad asmenų, kurių mitybos racionas pasižymi dideliu geležies kiekiu, kitų naudingų biomarkerių kiekis buvo mažesnis, o tų, kurie rodo diabeto riziką, – didesnis.
Tyrėjų komanda gilinosi į biologinius mechanizmus, siejančius heme-geležį ir diabetą, tirdama 37 544 dalyvių plazmos metabolinius biomarkerius, tarp kurių buvo insulino, cukraus kiekio kraujyje, kraujo lipidų, uždegimo ir du specifiniai geležies apykaitai būdingi žymenys.
Turėdami išsamius duomenis, jie pirmą kartą nustatė su diabetu susijusius „metabolitus“, kurie yra šalutiniai ląstelių medžiagų apykaitos produktai, ištirti pasitelkus metabolomikos mokslą, praneša „Gloucestershire Live“.
Toliau buvo analizuojami 9 024 dalyvių metabolominiai profiliai, nustatant mažų molekulių metabolitų, atsirandančių dėl įvairių organizmo procesų, pavyzdžiui, maisto virškinimo ar cheminių medžiagų skilimo, kiekį plazmoje.
Tyrime buvo išvardyta mėsa, kurioje yra daug hemo geležies, pavyzdžiui, jautiena, ėriena, aviena, kiauliena, veršiena, žvėriena ir ožkiena, tačiau nebuvo nustatyta „jokių reikšmingų sąsajų“ tarp kitų augalinės kilmės geležies maistinių medžiagų formų ir diabeto rizikos.
Po šių naujų tyrimų gali kilti grėsmė mėsos turtingų dietų, tokių kaip paleo ir ketogeninė dietos, populiarumui. Šios dietos, kuriose daug baltymų ir mažai angliavandenių, vis dažniau sulaukia mitybos specialistų iššūkių.
Paskelbus šį novatorišką tyrimą, dietologė Melanie Richter įspėjo apie galimą „neigiamą reakciją“.
Ragino rinktis augalinį maistą
„Medical News Today“ ji sakė: „Per visus savo darbo dietologe metus nesu susidūrusi su tokiu stipriu emociniu prisirišimu prie konkretaus makroelemento.
„Baltymai tapo mitybos numylėtiniu, ir kiekvienas, kuris kvestionuoja jų svarbą, nesvarbu, kiek tai pagrįsta įrodymais, gali tikėtis didelio pasipriešinimo.
„Tačiau tiesa yra ta, kad per didelis baltymų vartojimas, ypač gyvulinės kilmės, pavyzdžiui, mėsos, kiaušinių ir pieno produktų, pagreitina senėjimą ir didina su amžiumi susijusių ligų, tokių kaip antrojo tipo diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos bei mirtingumas dėl visų priežasčių, riziką.“
Ji pridūrė: „Kai vartojame gyvūninės kilmės baltymus, jie suaktyvina augimo faktorių, vadinamą mTOR. Nors mTOR yra labai svarbus tam tikrais gyvenimo etapais, pavyzdžiui, vaikystėje ir paauglystėje, kai augimas yra prioritetas, šio augimo veiksnio per didelis stimuliavimas suaugus gali pagreitinti ląstelių senėjimą.“
Norintiems maitintis be mėsos, bet nesumažinant baltymų kiekio, vis populiaresni tampa augaliniai maisto produktai, tokie kaip tofu, riešutai ir chia sėklos, tačiau neseniai atliktame tyrime perspėta apie veganiškų mėsos pakaitalų, kuriuose dėl skonio naudojama hemo-geležis, bangą, todėl visada pravartu atidžiai tikrinti sudedamąsias dalis.