„Nepriklausomai nuo to, ar tai gyvūninės, ar augalinės kilmės, sveikatai palankesnė mityba pirmiausia turi būti įvairi ir subalansuota.
Augantis augalinio maisto asortimentas reikšmingai prisideda prie įvairovės kūrimo ir siūlo vis daugiau būdų, kaip paįvairinti mitybą – nuo alternatyvų mėsai ir žuviai iki įvairių rūšių humusų, veganiško sūrio ir augalinės kilmės desertų“, – pažymi minėto prekybos tinklo „Lidl“ tvarumo vadovė Monika Anilionė.
Augalinė mityba nėra nuobodi
Pirmą kartą apie augalinę mitybą išgirdusiems žmonėms gali atrodyti, kad ją sudaro vien daržovės. Tačiau tai yra įvairove, spalvomis ir nepažintais skoniais pasižymintis mitybos būdas, kurį išbandyti stabdo seniai susiformavę valgymo įpročiai, rašoma pranešime spaudai.
„Net ir artimoje aplinkoje vyresni vyrai sakydavo – nėra mėsos, tai nėra ką valgyti. Tokiu būdu sukuriamas tam tikras socialinis spaudimas, panašus į tą, kurį žmogus jaučia atsisakęs alkoholio ir nuėjęs į vakarėlį. Abiejose situacijose svarbus sveikas egoizmas, asmeninė laisvė ir ryžtas nekreipti dėmesio į nepalankų aplinkinių požiūrį“, – dalinasi V. Radzevičius.
Jis pratęsia, kad pagrindinius mitus, tokius kaip augalinė mityba yra nuobodi, neskani ir neįvairi, padeda paneigti išradingumas ir domėjimasis gastronomija.
Vaisiai ir daržovės visus metus
Pasak V. Radzevičiaus, sunkumų augalinei mitybai šaltuoju metų laiku kelia lietuviškas sezoniškumas. Visgi šiais laikais parduotuvių asortimentas yra didžiulis ir bet kada panorėjus jų lentynose galima rasti daugybę skirtingų rūšių vaisių ir daržovių.
„Taip pat tradicinių raugintų patiekalų, kurie yra ir sveiki, ir naudingi organizmui. Dažnai tenka girdėti ir tai, kad augalinė mityba yra brangi. Nesutinku, nes norėdami, didelę dalį daržovių ir vaisių galime užsiauginti patys”, – komentuoja V. Radzevičius.
Nereikia pamesti galvos
Anot V. Radzevičiaus, nusprendus „pasimatuoti“ augalinę mitybą, nereikėtų stačia galva nerti į kraštutinumus – viskas arba nieko. Iš to nieko gero nebus.
„Prie stalo geriau mėgaukimės akimirka ir skoniais. Tam pirmiausia patarčiau įgyti žinių. Šaltinių šiame informaciniame amžiuje yra daug ir įvairių, todėl augalinės mitybos mokykitės palaipsniui, išbandant vis naujus receptus, eksperimentuojant.
Formuojant naujus įpročius reikia ir gero planavimo, kad atsidarius šaldytuvą pirma mintis, kuri ateis į galvą, nebūtų „nėra ką valgyti“. Ypatingą dėmesį taip pat reikėtų skirti ankštiniams produktams – tai yra baltymų šaltinis, kurių svarbu neapleisti atsisakant gyvūninės kilmės produktų“, – sako V. Radzevičius.
Grikių salotų su fetos sūriu receptas
Kad augalinę mitybą prisijaukinti būtų lengviau, V. Radzevičius siūlo pradžiai išbandyti itin paprastą receptą – grikių salotas su fetos sūriu.
Reikės (4 valgytojams):
- 1 stiklinės grikių kruopų;
- 2 stiklinių vandens;
- 1 svogūno;
- 1-3 skiltelių česnako;
- saujos vyšninių ar slyvinių pomidorų,
- ½ stiklinės juodųjų alyvuogių be kauliukų;
- saujos šviežio baziliko;
- 200 g fetos sūrio;
- alyvuogių aliejaus kepimui;
- druskos;
- juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
1. Išvirkite grikių kruopas (arba palaikykite užmerkę vandenyje per naktį).
2. Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutraiškykite česnaką. Pakepinkite aliejuje iki geltonumo. Suberkite grikių kruopas ir maišydami pakepinkite kelias minutes.
3. Pomidorus ir alyvuoges perpjaukite per pusę. Nuskabykite baziliko lapelius. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į grikius, pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska. Druskos berkite su saiku, nes sūrumo suteikia fetos sūris. Išmaišykite.
Patiekalas gali būti valgomas ir šiltas, ir šaltas. Skanaus!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!