Atlikus naują tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau kaip 800 žmonių, nustatytas ryšys tarp mitybos kokybės ir biologinio senėjimo.
Kai kurie produktai greitina senėjimą
Tiksliau, Suomijos universitetų komanda nustatė, kad prastesnė mityba, apimanti daug greito maisto, perdirbtos mėsos ir gazuotų gėrimų, bet mažai vaisių ir daržovių, gali lemti spartesnį biologinį senėjimą, rašo express.co.uk.
Priešingai buvo nustatyta, kad lėčiau senėjo žmonės, kurie valgė daug vaisių ir daržovių ir ribojo perdirbtos raudonos mėsos vartojimą.
Atliekant tyrimą, kuris buvo paskelbtas žurnale „Clinical Nutrition“, biologinis amžius buvo vertinamas naudojant vadinamuosius epigenetinius laikrodžius – algoritmus, pagal kuriuos galima įvertinti sveikatą ir gyvenimo trukmę net ir jauname amžiuje, prieš pasireiškiant ligoms.
Ankstesniais tyrimais jau nustatyta, kad netinkama mityba yra susijusi su padidėjusia ligų ir sveikatos sutrikimų rizika.
Tačiau tyrėjai, tyrę 21-25 metų amžiaus tyrimo dalyvius, nustatė, kad mityba gali turėti įtakos jūsų sveikatai ir vėlesniame amžiuje, ir dar jaunystėje.
Tyrimo autoriai rašė: „Ligų prevencijai svarbu tirti mitybos ir sveikatos ryšį nuo ankstyvo amžiaus, kol dar nėra klinikinių su amžiumi susijusių ligų požymių.“
Jie apibendrino tyrimo išvadas: „Apskritai, mityba, kurioje vyrauja didesnis vaisių ir daržovių vartojimas ir mažesnis mėsos, greitojo maisto ir cukrumi saldintų gėrimų vartojimas, buvo susijusi su lėtesniu biologiniu senėjimu.“
Tačiau jie taip pat pridūrė: „Mityba, kai vartojama mažai vaisių ir daržovių ir daug mėsos, greito maisto ir cukrumi saldintų gėrimų, buvo susijusi su greitesniu biologiniu senėjimu.“
Viena iš tyrimo autorių, Suvi Ravi, „Medical News Today“ sakė, kad rezultatai nenustebino. Ji sakė: „Tiesą sakant, manęs tai nenustebino. Rezultatai atitinka tyrimus, atliktus su vidutinio ir vyresnio amžiaus gyventojais, taip pat kelis tyrimus, kurie buvo atlikti su jaunesniais asmenimis.
Nebuvo jokio pagrindo tikėtis, kad mūsų tiriamųjų grupė, nepaisant jauno amžiaus, skirsis nuo atliktų ankstesnių stebėjimų rezultatų.“
Eksperimentuodama toliau, komanda į tyrimą įtraukė daugiau kintamųjų, tokių kaip kūno masės indeksas (KMI), bendras suvartojamas kalorijų kiekis, fizinio aktyvumo lygis, alkoholio vartojimas ir rūkymas.
Po to ryšys tarp mitybos modelių ir biologinio senėjimo buvo ne toks aiškus, o tai rodo, kad tokie veiksniai kaip reguliari fizinė veikla gali šiek tiek kompensuoti prastesnę mitybą.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!