• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grilio sezono negalima įsivaizduoti be tradicinio šašlyko. O jei pabandytume jį pagardinti kitaip: gurmaniškai, paprastai ir su išskirtiniu skoniu? „Lidl“ ambasadorius, kulinarinių istorijų pasakotojas ir virtuvės šefas Vytaras Radzevičius kviečia eksperimentuoti su marinatais ir atrasti naujus vasaros skonio akcentus, kurie pravers ir Joninių stalui.

Grilio sezono negalima įsivaizduoti be tradicinio šašlyko. O jei pabandytume jį pagardinti kitaip: gurmaniškai, paprastai ir su išskirtiniu skoniu? „Lidl“ ambasadorius, kulinarinių istorijų pasakotojas ir virtuvės šefas Vytaras Radzevičius kviečia eksperimentuoti su marinatais ir atrasti naujus vasaros skonio akcentus, kurie pravers ir Joninių stalui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Marinavimas man vienas smagiausių procesų maisto gamyboje. Tai kaip kūryba – šiek tiek prieskonių, šlakelis rūgštelės, geras aliejus ir jau gimsta kažkas išskirtinio“, – sako V. Radzevičius.

REKLAMA

Kai norisi greito rezultato ir improvizacijos iš to, kas po ranka, virtuvės šefas renkasi paprastą, bet veiksmingą derinį – šviežiai trintus juoduosius pipirus ir svogūnus.

„Tiesiog įtrinu mėsą prieskoniais, gerai išminkau su svogūnais, o po kepimo dar šiek tiek pabrandinu puode su dangčiu – tik tuomet pasūdau ir apibarstau žalumynais. Svarbiausia nebijoti ieškoti savo skonio – galbūt jį atrasite su medumi, soja, imbieru, įvairiais aliejais, kadagio uogomis ar net kiviu. Net ir kasdieniai produktai gali pavirsti unikaliu marinatu – tereikia trupučio drąsos ir fantazijos“, – dalijasi „Lidl“ ambasadorius ir virtuvės šefas.

REKLAMA
REKLAMA

Patarimai, kuriuos žino kiekvienas patyręs grilio meistras

Kad marinavimas iš tiesų pasiteisintų, verta žinoti kelias svarbias taisykles. Pasak V. Radzevičiaus, pirmoji – atsargiai su rūgštimi. „Actas ar citrina – puikūs pagalbininkai, bet jų perteklius gali ne tik suminkštinti, bet ir išsausinti mėsą ar žuvį, ypač jei produktas marinate laikomas pernelyg ilgai“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antroji taisyklė – druska ne visada pirmoji. Nors įprasta ją berti iš karto, ilgai marinuojant druska ištraukia mėsos sultis ir gali pakenkti tekstūrai. Dėl to ją geriau naudoti prieš pat kepimą.

Trečioji, bet ne mažiau svarbi, kuria dalinasi virtuvės šefas – laikymo sąlygos, ypač jei kalbame apie jautresnius produktus, tokius kaip žuvis ar paukštiena. Juos reikėtų marinuoti šaldytuve, sandariame inde.

REKLAMA

Anot V. Radzevičiaus, skanus patiekalas prasideda ne nuo prieskonių, o nuo to, kas dedama ant pjaustymo lentos. „Nė vienas marinatas neišgelbės prastos mėsos ar žuvies,  todėl viską verta pradėti nuo kokybės“.

Marinatai, kurie tinka viskam – nuo sprandinės iki halumio

Nors „Lidl“ ambasadorius mėgsta improvizuoti ir dažnai eksperimentuoja, jis taip pat turi savo laiko patikrintus receptus. Jie tinka tiek mėgėjams, tiek patyrusiems grilio entuziastams.

REKLAMA

Mėsos marinatas viskam: nuo kiaulienos iki vištienos

Reikės:

  •  1 kg mėsos
  •  3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  •  2 šaukštų sojų padažo
  •  1 šaukšto medaus
  •  1 šaukšto obuolių acto arba balzaminio acto
  •  2 skiltelių česnako (smulkinto)
  • 1 šaukštelio rūkytos paprikos
  • Juodųjų pipirų ir čiobrelių pagal skonį

Mėsą marinuokite šaldytuve bent 4–6 valandas, o geriausia – per naktį. Prieš kepimą išimkite ir palaikykite kambario temperatūroje, kad skonis ir tekstūra būtų dar geresni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lengvas ir gaivus žuvies marinatas vasaros vakarui

Reikės: 

  • 500 g lašišos ar menkių filė
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 1 a. š. garstyčių
  • 1 skiltelės česnako
  • Žiupsnelio cukraus
  • Druskos, krapų arba petražolių

Žuviai pakanka vos 30–60 minučių marinuotis, kad ji įgautų skonio, bet išliktų tvirta ir sultinga. Ilgiau laikant marinate, žuvis gali prarasti tekstūrą ir tapti per minkšta.

REKLAMA

Sūris ant grotelių? Kodėl gi ne!

Reikės:

  • 250 g fetos ar halumio
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto raudonojo vyno acto
  • Džiovintų raudonėlių, čiobrelių
  • 1 šaukšto kapotų alyvuogių
  • 1 mažo raudono čili pipiro
  • Citrinų žievelės

Sūrį verta marinuoti sandariame inde bent 2–3 valandas, o jei turite laiko – palikite jį per naktį. Toks pasiruošimas leis prieskoniams subtiliai įsigerti ir suteiks sūriui išraiškingesnio skonio, ypač jei planuojate jį kepti ant grotelių. Marinuotas sūris puikiai tinka ir kaip užkandis. Jei naudojate itin sūrų variantą, prieš marinavimą patartina jį trumpam pamirkyti šaltame vandenyje – taip skonis taps subtilesnis.

REKLAMA

Marinuotos bulvės – puikus garnyras arba pagrindinis patiekalas

Reikės:

  • 1 kg mažų bulvių
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelio rūkytos paprikos
  • 1 šaukštelio trinto česnako
  • 1 šaukšto Dižono arba grūdėtų garstyčių
  • Druskos, pipirų
  • Rozmarino ar čiobrelių.

Bulves išmaišykite su marinatu ir palaikykite 20–30 min. Prieš kepimą galima įdėti šiek tiek sviesto – tai praturtins skonį. Tinka kepti orkaitėje arba ant žarijų. Skanaus!

Joninių šventei ar iškylai reikalingų prekių galima įsigyti 81 „Lidl“ parduotuvėje 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų