Lietuviai šventinius stalus vis dažniau papuošia keptu kalakutu, o iš anksto pradedant ruoštis didžiosioms žiemos šventėms, pravartu žinoti, kaip išsirinkti ir gardžiai jį iškepti. 

Dalinamės patarimais, ką būtina žinoti prieš ruošiantis kepti kalakutą ir net neabejojame, kad šeimininkės susilauks gausių pagyrų. 

Kaip išsirinkti kalakutą?

Pirmiausia, rekomenduojama rinktis patelių mėsą, kadangi ši būna kur kas minkštesnė ir švelnesnė už patinų. Taip pat svarbus ir kalakuto dydis, nors dažnai dvejojama, kelių kilogramų kalakutą rinkis, ar pakaks visai šeimai, bet kokiu atveju patariama rinktis 3-5 kg. kalakutą. Tokio dydžio paukštis gana nedidelis, tačiau mėsa tokiu atveju greitai iškepa ir būna minkšta.

Kalakuto kepimui galima naudoti tiek šviežią, tiek šaldytą mėsą. Jei nusprendėte rinktis šaldytą kalakutą, jį patartina atlaidinti šaldytuve. Vidutinio dydžio kalakutui pakaks paros, didesniam – gali prireikti ir dviejų. Didžiausia daroma klaida, kada kalakutą stengiamasi per trumpą laiką atšildyti karštame vandenyje, tada mėsą išleidžia visas savo sultis ir tampa sausa.

REKLAMA

Kalakuto paruošimas

1. Kalakutą nuplauname, ištriname druska ir pipirais iš vidaus bei išorės. Taip pat galima apšlakstyti citrinų sultimis, taip mėsa bus dar minkštesnė. Paruoštą kalakutą dedame į puodą ir užpilame šaltu vandeniu taip, kad kalakutas būtų apsemtas. Puodą su kalakutu paliekame šaldytuve arba vėsioje patalpoje marinuotis apie 12 valandų.

2. Po 12 valandų, kada laikas kepti kalakutą, jį išimame iš marinato, nuplauname ir įkaitiname orkaitę iki 250 laipsnių temperatūros.

3. Kol kaista orkaitė, pasirūpiname prieskoniais. Sutraiškome česnaką, jį sumaišome su sviestu. Į masę suberiame kitus mėgstamus prieskonius (maltus pipirus, rozmarinus, čiobrelius, bazilikus, paprikos miltelius ir t.t.). Gerai ištriname kalakutą paruošta mase ir dedame jį ant folija išklotos skardos krūtine žemyn.

4. Supjaustome savo mėgstamas daržoves. Jas galima dėti tiek toje pačioje kepimo skardoje šalia kalakuto, tiek į kalakuto vidų. Visgi, su kalakuto kimšimu patariama nepersistengti, kadangi paukščio ertmė privalo būti pustuštė, kad mėsa tinkamai iškeptų.


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų