Šis vitaminas taip pat dalyvauja įvairiose imuninės, virškinimo, kraujotakos ir nervų sistemos funkcijose. Naujai atlikti tyrimai rodo, kad vitaminas D gali padėti sumažinti įvairių ligų riziką, tokių kaip: depresija, diabetas, vėžys, širdies ligos.
Pateikiame veiksmingus būdus, kaip padidinti vitamino D kiekį:
1. Praleiskite, kiek įmanoma, daugiau laiko natūralioje saulės šviesoje. Vitaminas D dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, nes saulė yra vienas geriausių šios maistinės medžiagos šaltinių. Žmogaus odoje yra tam tikro tipo cholesterolis, kuris veikiamas saulės UV-B spinduliuotės, tampa vitaminu D. Žinoma, dabartiniu laikotarpiu, kuomet saulės spinduliais džiaugiamės kaip niekad retai – tai įgyvendinti sudėtinga, tačiau net ir retomis saulėtomis dienomis neužmirškite ja pasidžiaugti laiką leidžiant gryname ore.
2. Valgykite riebią žuvį ir jūros gėrybes. Riebi žuvis ir jūros gėrybės laikomi vieni iš gausiausių natūralių vitamino D šaltinių. Tikslus vitamino D kiekis jūros gėrybėse gali skirtis priklausomai nuo rūšies ir rūšies. Žuvies ir jūros gėrybės, kuriose gausu vitamino D, yra:
- Lašiša;
- Tunas;
- Skumbrė;
- Austrės;
- Krevetės;
- Sardinės;
- Ančiuviai.
3. Įtraukite į savo mitybą kiaušinių trynius. Kiaušinių tryniai yra dar vienas vitamino D šaltinis, kurį galite lengvai įtraukti į kasdienį mitybos racioną. Kaip ir daugelyje kitų natūralių maisto šaltinių, tryniuose yra nevienodas vitamino D kiekis. Atlikti tyrimai rodo, kad laisvėje laikomų vištų kiaušinių tryniuose gali būti net iki 4 kartų daugiau vitamino D, nei tų, kurios nemato saulės spindulių, ir yra auginamos nelaisvėje.
5. Vartokite papildus. Papildai dažnai reikalingi, jei negaunate pakankamai vitamino D iš maisto ar saulės spindulių, tačiau reikiamą kiekį vitamino D susirinkti iš maisto produktų beveik neįmanoma, todėl esant šios medžiagos trūkumui rekomenduojami papildai. Viena tokių rekomendacijų – Detrical Vitaminas D3 2000 IU“, padedanti organizmą tinkamai aprūpinti vitamino D kiekiu.
6. Valgykite maisto produktus, papildomai praturtintus vitaminu D. Kadangi nedaugelyje maisto produktų natūraliai yra didelis vitamino D kiekis, ši maistinė medžiaga dažnai naudojama kaip priedas. Dažnai papildomai praturtinti vitaminu D yra:
- Karvės pienas;
- Augalinio pieno alternatyvos: sojos, migdolų, avižų, ryžių ir kanapių gėrimai;
- Apelsinų sultys;
- Paruošti valgyti grūdai;
- Tam tikrų rūšių jogurtas;
- Tofu.