Ir toliau šiame žemėlapyje galima rasti dar pernai gastronominių kelionių mėgėjams netikėtu atradimu tapusius šaltibarščius su silke, gira, sūriu, aviečių alumi, burokėlių ar grietinės ledais. Pateikiamos ir nuorodos, kaip rasti vietas, kuriose siūlomos šaltibarščių salotos arba šaltibarščių tortas.
Nuolat atnaujinamas žemėlapis leidžia užtikrinti, kad atvykę į vietą keliautojai tikrai galės užsisakyti norimą patiekalą. Tiesa, reikėtų turėti omenyje, kad kai kurie specifinių ingredientų reikalaujantys šaltibarščiai gaminami tik pagal užsakymą, todėl prieš važiuojant į pasirinktą vietą reikėtų pasitikslinti, ar bus galimybė jų paragauti.
„Skoniai nuolat kinta, vienos maitinimo įstaigos išima šaltibarščius iš savo meniu, kitos – pasipildo naujais skoniais. Žemėlapis taip pat paskatino verslininkus imtis kulinarinės kūrybos ir įtraukti į savo meniu netikėtus šios šaltos sriubos variantus. Tai vienas iš būdų nustebinti klientus ir padidinti jų susidomėjimą“, – pastebi „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertė Neringa Sutkaitytė.
Naujos interpretacijos
Apie tai, kad lietuviškos maitinimo įstaigos vis dažniau imasi kulinarinių eksperimentų liudija nuolat pristatomos naujos šaltos sriubos interpretacijos. Žemėlapyje atsirado tokie nauji ir netikėti skoniai kaip šaltibarščiai su dešrelėmis, varške, ridikėliais ar krienais. Galima rasti ir sveikuoliškų pasiūlymų – trintus šaltibarščius su liofilizuotais burokėliais ar netgi šaltibarščių kokteilį, rašoma spaudos pranešime.
Įdomu tai, kad šaltibarščių istorija yra nemažiau ryški, nei jų spalva. Daugiau nei prieš 300 metų pirmą kartą paminėti ir mėgstamiausia lietuvių sriuba vadinti šaltibarščiai jau tuomet buvo gardinami tokiais ingredientais kaip vėžių uodegėlės, žvėriena ar žuvis, o Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikai svečius po tolimų kelionių sutikdavo būtent su šaltibarščių lėkšte.
Į gastronomines keliones besileidžiantys žmonės ir dabar gali paragauti šaltibarščių nukelsiančių juos į laikus, kuomet gausiai buvo naudojami dabar kiek rečiau sutinkami ingredientai. Žemėlapyje galima rasti net keturias skirtingas putpelių kiaušiniais pagardintas šios šaltos sriubos interpretacijas ar tris pasirinkimus su kanapių sėklomis. Vis labiau juntama ir kitų šalių virtuvių įtaka – gaminami šaltibarščiai su keptu tofu arba japoniškais krienais (vasabiais).
Pasak N. Sutkaitytės, spalvingas ir informatyvus šaltibarščių žemėlapis iki šiol stebina žmones, priverčia juos nusišypsoti. Neretai nutinka ir taip, kad tokią reakciją seka idėja leistis į gastronominę kelionę ir paragauti kuo daugiau skirtingų netradicinio skonio patiekalų. Kai kurie iš jų netgi ne visuomet būna išlaikę tradicinę šaltos sriubos konsistenciją.
Šaltibarščių žemėlapį galima rasti čia.