šaltibarščiai
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „šaltibarščiai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „šaltibarščiai“.
Kyla į kovą dėl šaltibarščių: sieks įrodyti visiems laikams, kad ši sriuba – lietuviška
„The New York Times“ prieš kelias dienas pasidalino šaltibarščių receptu, kuriuos pavadino „Chłodnik litewski“. Lietuviai supyko, nes pastaroji nėra tradicinė lenkiška sriuba ir šaltibarščių Lietuvoje niekas tikrai nepavadins „lietuvių sriuba“. Kilus gyventojų pasipiktinimui, į konfliktą įsitraukė ir „Go Vilnius“ agentūra, kuri sukūrė... peticiją.
„The New York Times“ pasirodžius įrašui apie „lenkiškus“ šaltibarščius – nepasitenkinimo banga
Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose kilo tikras šaršalas dėl neseniai dienraštyje „The New York Times“ pasirodžiusio straipsnio apie šaltibarščius. Visgi leidiniui jį pavadinus „lenkišku“, nepasitenkinę lietuviai suskubo komentuoti.
„The New York Times“ kulinarijos rubrikoje penktadienį pasirodė tekstas, kuriame kviečiama pasigaminti vasarišką patiekalą – šaltą, lenkišką rožinę sriubą. Patiekalo pavadinimas buvo nurodytas kaip chłodnik litewski – lietuviška šaltasriube.
Į gimtąją Klaipėdą sugrįžęs Džonis sukūrė šaltibarščių dešrainį ir atidarė restoraną
Šaltibarščių dešrainis? Žinau, skamba kaip akibrokštas arba kaip popietės miego sapnas, bet negi nežadina smalsumo?
Avantiūristas Jonas, kuris ilgai klajojo po pasaulį, kaupė ten smagių istorijų, priragavo spalvingiausių skonių ir pargrįžęs į gimtąją Klaipėdą, nusprendė tuo pasidalinti, atidarydamas naują vietą skambiu ir žaismingu pavadinimu – „džonis ir citrinos“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pamatę, kaip Simona gamina šaltibarščius, nustemba ir visko matę: parodė visiems
Šaltibarščiai – tikra lietuvių meilė, kurių unikalų receptą turi, ko gero, kiekviena šeima. Ne išimtis ir „Skanumynų akademijos“ puslapio įkūrėjos Simonos Aleksės receptas. Tik šis – išties išskirtinis ir gali nustebinti ne vieną šaltibarščių faną.
Jos šaltibarščių versija nė iš tolo neprimena sriubos. Tai veikiau kietos konsistencijos užkandis, kurį sudaro šaltibarščių putėsiai ir bulvė.
Moteris tikino, kad tokia mintis į galvą jai šovė visai neplanuotai.
Atrado naują šaltibarščių receptą: išeina labai skanūs
„Kokia vasara be šaltibarščių? Na aš bent jau neįsivaizduoju. Neslėpsiu, buvo laikas,kai nemėgau jų. Ir tetos dėka pradėjau juos valgyti. Ir kokiu tik neišbandžiau. O šiandien dalinuosi veganiška versija“, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
Atrado naują šaltibarščių receptą: išeina labai skanūs
„Kokia vasara be šaltibarščių? Na aš bent jau neįsivaizduoju. Neslėpsiu, buvo laikas,kai nemėgau jų. Ir tetos dėka pradėjau juos valgyti. Ir kokiu tik neišbandžiau. O šiandien dalinuosi veganiška versija“, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: tokių skanių dar nebuvo ragavę
„Kai tik nors šiek tiek atšyla, mes puolame gaminti savo taip mėgstamų šaltibarščių. Mano teta juos gali valgyti kasdien visa vasara. O kaip jūs? Ar turite savo mėgstamą variantą? Jei ne, viliuosi šis jums patiks. Vienas neįprastas produktas ir skonis “, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
Už šaltibarščius – 12 eurų: kainos Palangoje stebina lankytojus
Vos tik stuktelėjus kalendorinei vasarai, kone kiekvienam iš mūsų į galvas stuktelėjo mintis – kur šiemet atostogausime, kur leisime per metus sunkiai uždirbtus ir kojinėse slėptus eurus? Dalis lietuvių kasmet renkasi mylimą pajūrį.
Palangoje apsilankė ir TV3 laidos „Top 3“ žurnalistai.
Palangos verslininkai pravėrę savo kavinių, viešbučių duris ir išskėstomis rankomis laukia pinigingų svečių.
Skaniausių šaltibarščių rinkimai: dalyvauk ir sužinok apie juos daugiau
Sutiksite, kad šaltibarščiai – neatsiejamas lietuvių vasaros hitas, tačiau ar tikrai pakankamai žinote apie šią unikalią sriubą? Dalijamės įdomiais faktais apie šaltibarščius ir primename, kad šiandien – paskutinė proga sudalyvauti „Barboros“ skaniausių šaltibarščių receptų rinkimuose.
Istorinės šaknys. Šaltibarščiai – viena seniausių mūsų tautos sriubų, gaminta jau Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais. Pirmieji šios šaltos sriubos receptai istoriniuose šaltiniuose užrašyti 18 a. pab.
Latviai nusitaikė į šaltibarščius – kreipiasi į Lietuvą: rožinė sriuba priklauso mums
Vilniui pirmąją vasaros dieną ruošiantis surengti Šaltibarščių festivalį, Ryga pasiuntė Lietuvai humoristinę žinutę. Labai rožiniame repe apie šią sriubą Ryga bando įtikinti Lietuvą, kad šaltibarščiai priklauso Latvijai.
„Laikas išsiaiškinti iki galo šį rožinės sriubos ginčą“, – taip repą, skirtą Vilniuje artėjančiai Šaltibarščių dienai pradeda Rygos turizmo agentūra „Live Riga“.
„Rožinė sriuba kilo Latvijoje, įsisąmoninkite tai. Lietuva, gal kraustaisi iš proto“, – tęsiasi repas.
REKLAMA
REKLAMA
Į šaltibarščius įdėjo 2 slaptus ingredientus: išėjo daug skanesni
Kai už lango – tikra vasara, šaltibarščiais gaivintis norisi nors ir kasdien. Kavinėse toks įprotis gali gerokai palengvinti kišenę, tačiau gaminant namuose, jais mėgautis galima iki valiai.
Visam puodui skaniausio vasaros patiekalo pasigaminti tereikės mažiau nei 10 eurų, skaičiuoja Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Neįtikėtina: vos už 100 g šaltibarščių – 6,5 euro, o kiek kainuoja pasigaminti patiems?
Vasarą lietuviai neįsivaizduoja pietų ar vakarienės stalo be šaltibarščių. Vieni juos valgo kavinėse ar restoranuose, kiti – perka parduotuvėse ar gamina patys. Neseniai pirkėjams buvo pasiūlyta ir dar viena naujovė – šaltibarščių milteliai, kurių 100 g kaina su nuolaida siekia virš 6 eurų.
Taigi, pabandžiau suskaičiuoti, kiek šie įvairūs šaltibarščiai kainuoja.
Pirmiausia aplankiau keletą kavinių ir restoranų Vilniuje.
Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: išėjo žymiai skanesni
„Kai atvažiavau į Angliją tada nebūdavo lietuviškų parduotuvių pas mus ir labai ilgėdavomės tokių produktų kaip varškės sūreliai, juoda duona ir kefyras. Dabar jau nusipirkti galime šių produktų ne tik lietuviškoje parduotuvėje, bet ir lenkų ar net anglų prekybos centre.
Tai va, tais laikais, kai kefyras buvo nepasiekiamas dalykas, o šaltibarščių norėdavosi, mes kelios lietuvaitės buvome atradę gudrybę kuo pakeisti kefyrą. Pirkdavome graikišką jogurtą ir skiesdavome pienu. Būdavo skanu.
„Barbora“ skelbia geriausių Lietuvos šaltibarščių rinkimus! Nepraleiskite progos dalyvauti
Nėra abejonės, kad lietuviai, tiesiog, negali gyventi be šaltibarščių. Pastaruoju metu gomurį lepiname ne tik tradiciniais, bet ir moderniais, netikėtais ingredientais pagardintais šaltibarščiais ir be paliovos ginčijamės – kuris šaltibarščių receptas vertas geriausiojo titulo.
Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: tokių skanių dar nebuvo ragavę
„Kai tik nors šiek tiek atšyla, mes puolame gaminti savo taip mėgstamų šaltibarščių. Mano teta juos gali valgyti kasdien visa vasara. O kaip jūs? Ar turite savo mėgstamą variantą? Jei ne, viliuosi šis jums patiks. Vienas neįprastas produktas ir skonis “, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
Šiltas balandis paankstino šaltibarščių sezoną, išaugino lauko baldų, sėklų pardavimus
Prekybininkai sako, kad dėl neįprastai šilto šių metų balandžio, išaugo kai kurių prekių pardavimai, anksčiau prasidėjo šaltibarščių sezonas, daugiau parduota skėčių, lauko baldų, purškalų nuo vabzdžių įkandimo.
Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė BNS teigė, kad vasaros prekės lentynose pasirodė iškart po Velykų.
„Jaučiame, kad pirkėjai reaguoja į orų permainas.
Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: dabar gamina tik taip
„Kai tik nors šiek tiek atšyla, mes puolame gaminti savo taip mėgstamų šaltibarščių. Mano teta juos gali valgyti kasdien visa vasara. O kaip jūs? Ar turite savo mėgstamą variantą? Jei ne,viliuosi šis jums patiks. Vienas neįprastas produktas ir skonis “, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
Taip gaminti šaltibarščius išmokė uošvis: išeina daug skanesni
„Turiu tetą Laimą, kuri šaltibarščius vasarą gali valgyti kasdien. O mano mažoji ją vadina Pink sriuba ir irgi pasimėgaudama valgo. Šį kartą sriuba gaminau pagal uošvio receptą. Labai skanu, ir tas agurkų traškėjimas čia buvo super. Visada agurkus tarkuodavau, o šį kartą pjausčiau smulkiais kubeliais. Čia naudojamas mineralinis vanduo, bet jei jums tai nepriimtina, pilkite pieno“, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
Atskleidė, ar sveika valgyti šaltibarščius: kiti mano neteisingai
Šaltibarščiai vis labiau šylant orams tampa itin populiariu pasirinkimu virtuvėje. Jie džiugina savo skaisčiai rožine spalva, yra maistingi ir karštomis dienomis atvėsina. Apie tai, ar šaltibarščius valgyti sveika ir ar toks maistas tinkamas lieknėjantiems papasakojo dietologas Mantas Liekis.
Dietologas taip pat atsakė į amžiną klausimą – reikėtų dėti ar nedėti kiaušinį į šaltibarščius.
Šaltibarščiais mėgautis gali visi
Visus nerimaujančius dėl šaltibarščių sveikumo dietologas nuramino.
Į šaltibarščius įpylė 1 slaptą ingredientą: išėjo tobuli
„Kai atvažiavau į Angliją tada nebūdavo lietuviškų parduotuvių pas mus ir labai ilgėdavomės tokių produktų kaip varškės sūreliai, juoda duona ir kefyras. Dabar jau nusipirkti galime šių produktų ne tik lietuviškoje parduotuvėje, bet ir lenkų ar net anglų prekybos centre.
Tai va, tais laikais, kai kefyras buvo nepasiekiamas dalykas, o šaltibarščių norėdavosi, mes kelios lietuvaitės buvome atradę gudrybę kuo pakeisti kefyrą. Pirkdavome graikišką jogurtą ir skiesdavome pienu. Būdavo skanu.
Šaltibarščiai išrinkti skaniausia šaltąja sriuba pasaulyje
Maisto apžvalgų tinklapyje „TasteAtlas“ paskelbtame sriubų sąraše Lietuvos šaltibarščiai užėmė garbingą 1-ąją vietą tarp 17-os tinklapio lankytojų įvertintų šaltųjų sriubų.
„Ši gaivi, šalta burokėlių sriuba yra tradicinės lietuviškos virtuvės dalis. Ją sudaro kreminis marinuotų arba virtų burokėlių ir kefyro arba pasukų mišinys, užpiltas ant tarkuotų agurkais ir kietai virtų kiaušinių. Visa sriuba gausiai pagardinama krapais ir paprastai paliekama pastovėti, kol visi skoniai gerai susiderina.
Garsus šefas atskleidė tobulų šaltibarščių paslaptį: išbandę nepasigailėsite
Paskutinėmis šiltomis dienomis norisi mėgautis ne tik saulės spinduliais, bet ir gaiviais valgiais – o kas gali būti geriau nei šaltibarščiai? Šiuolaikiškos lietuviškos virtuvės restorano „Ertlio namas“ šefas Tomas Rimydis sako, kad pasigaminti skaniausius šaltibarščius – paprasta.
Tereikia rinktis kokybiškus, vietinės produkcijos gaminius. „Patirtis rodo, jog svarbiausia – Lietuvoje pagamintas ir, pageidautina, kuo riebesnis kefyras“, – sako jis.
Atskleista tobulų šaltibarščių paslaptis: virtuvės šefas daugiausiai dėmesio siūlo skirti vienam ingredientui
Paskutinėmis šiltomis dienomis norisi mėgautis ne tik saulės spinduliais, bet ir gaiviais valgiais – o kas gali būti geriau nei šaltibarščiai? Šiuolaikiškos lietuviškos virtuvės restorano „Ertlio namas“ šefas Tomas Rimydis sako, kad pasigaminti itin skanius šaltibarščius yra paprasta, tereikia laikytis vienos taisyklės.
Labiausiai vertina vietinę produkciją
Pasak maisto žinovo, šiam patiekalui gaminti svarbiausia rinktis lietuvišką produkciją. Jis pats tai daro tiek restorane, tiek namuose.
Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: išėjo tobuli
„Dažniausiai šaltibarščius gaminu su kefyru ir jogurtu, bet šiandien jo neturėjau, tai naudojau grietinę. Patikėkit, gavosi tobuli“ – sako tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Reikės: 2 l kefyro, 400 ml grietinės (naudojau 18 %), 0,5 kg virtų burokėlių (tarkuotų), 2 agurkų, svogūno laiškų, krapų, šviežiai maltų juodų pipirų (pagal skonį), druskos (pagal skonį).
Papildomai reikės kietai virtų kiaušinių ir bulvyčių.
Šaltibarščiai su silke – Lietuvoje pristatė keisčiausių jų skonių
Turbūt vienas labiausiai vasarą džiuginančių lietuvio gomurį dalykų – šaltibarščiai. Radviliškio rajone, Pakiršinyje vykusiame rožinės sriubos čempionate buvo galima pamatyti gerokai daugiau jos atspalvių ir paragauti skonių.
Šaltibarščių buvo ne tik tradicinių, bet ir su graikiniais riešutais, be kefyro ar net su stintomis, kurios turėjo pakeisti agurkus.
Daugiau apie tai – TV3 žinių reportaže.
Ragina išbandyti šį šaltibarščių receptą: skonis nenuvils
Apie ryškiai rožinius, gaivius ir sveikus šaltibarščius sužino vis daugiau keliautojų bei gurmanų pasaulyje. Apie juos skaito straipsnius, jų skanauja Lietuvos kavinėse, mėgina atkartoti grįžę namo.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad parduotuvėse pardavinėjami jau pagamintų šaltibarščių indeliai yra populiarūs ne tik tarp dienos pietų ar atgaivos ieškančių lietuvių, tačiau ir tarp į parduotuves užsukančių turistų.
Išbandė kitokį šaltibarščių receptą: skonis vertas 10 balų
„Veganiški šaltibarščiai. Nesu aš veganė, žaliavalgė ar dar kitokių pakraipų, tiesiog smalsu paragauti ir kitokio maisto, nė mums įprasta. Ar patiko? Žinoma. Ar kartosiu? Taip. Kaip žinia veganai nevalgo gyvulinės kilmės produktų, tad šiuose šaltibarščiuose kiaušinių nėra, o kefyras pakeistas augaliniu pienu“, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
2 asmenims, 20 min.
Taip gaminti šaltibarščius išmokė kolegė: deda 1 slaptą ingredientą
„Jau darbe galvojau, kaip parbėgusi namo gaminsiu šaltibarščius pagal kolegės receptą. Kolegė pasakojo, kad į šaltibarščius įdeda jogurto ir, kad su jogurtu ruošiami šaltibarščiai patys skaniausi. Pasigaminau. Dabar ir aš galiu teigti, kad šaltibarščiai su jogurtu išties patys skaniausi ir receptas pasiteisinęs 100%“, – sako tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Neįtikėtina šaltibarščių kaina Lietuvoje – 50 eurų už porciją: o kiek atsieina pasigaminti namuose?
Dažnas lietuvis neįsivaizduoja vasaros be šaltibarščių. Vieni perka juos kavinėse, restoranuose, kiti – gamina patys. Gyventojai skaičiuoja, kad šaltibarščiai kiekvienais metais vis brangsta, kai kuriuose restoranuose už dubenėlį rožinės sriubos tenka sumokėti ir 10 eurų. O ypatingų progų metu šaltibarščių kaina kyla ir iki 50 eurų už porciją.
Praėjusį savaitgalį Šaltibarščių festivalio metu įvairūs restoranai ir kavinės siūlė savo šaltibarščius.
Į šaltibarščius įpylė 1 slaptą ingredientą: išėjo tobuli
„Su mineraliniu vandeniu gardintus šaltibarščius ne kartą esu gaminusi, mums labai patinka, labai gardu, todėl rekomenduoju ir jums pasigaminti“, – rašo tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Reikės: 1,5 l kefyro, 200 ml gazuoto mineralinio vandens, 500 gr virtų/tarkuotų burokėlių, agurkų, šviežių krapų, svogūno laiškų, kietai virtų kiaušinių, druskos (pagal skonį).
Agurkus sutarkavau (galite pjaustyti), svogūno laiškus ir krapus susmulkinau.
Išklojo tiesą apie šaltibarščių sudėtį: 1 produkto galėtų nelikti
Šaltibarščiai – daugelio lietuvių pamėgtas šiltojo metų laiko patiekalas, vasarą ant stalo atsirandantis vis dažniau. Biomedicinos mokslų daktarė, Lietuvos sporto universiteto docentė, dietistė Sandrija Čapkauskienė išnagrinėjo šio patiekalo sudėtį ir patarė, kokio ingrediento į šaltibarščius geriau nedėti.
Šaltibarščių pagrindas – kefyras, burokėliai, agurkai ir žalumynai, turintys daug organizmui naudingų savybių.
Prasidėjo „Šaltibarščių festivalis“: šimtai žmonių leidosi čiuožykla į didžiausią dirbtinį šaltibarščių dubenį
Vilniuje vyksta pirmasis „Pink Soup Fest“ (liet. „Rožinės sriubos festivalis“). Apie 100 partnerių siūlo išskirtines, su šaltibarščiais susijusias veiklas ir pramogas. Renginio pagrindinėje erdvėje, įsikūrusioje Bastėjos kalno papėdėje, šimtai rožine spalva pasipuošusių miestiečių leidosi čiuožykla į didžiausią dirbtinį šaltibarščių dubenį.
Vilniuje prasideda pirmą kartą vyksiantis šaltibarščių festivalis
Vilniuje šeštadienį vyks pirmą kartą organizuojamas šaltibarščių festivalis, pranešė organizatoriai „Go Vilnius“.
Anot jų, apie 100 partnerių siūlys išskirtines, su šaltibarščiais susijusias veiklas ir pramogas. Renginio pagrindinėje erdvėje, įsikūrusioje Bastėjos kalno papėdėje, veiks čiuožykla į didžiausią dirbtinį šaltibarščių dubenį, gros populiariausi Lietuvos didžėjai. Festivalį nuspalvins ir unikalūs partnerių siūlomi desertai.
Kurpienė atskleidė skaniausių šaltibarščių receptą: pigu, greita ir skanu
Šaltibarščius galime drąsiai vadinti nacionaliniu patiekalu ar mažų mažiausiai lietuviškos virtuvės pažiba – jo garbei šį šeštadienį Vilniuje vyks pirmasis Šaltibarščių festivalis. Šiltuoju sezonu tautiečiai šaltibarščius gamina itin dažnai, kadangi šalta sriuba puikiai atgaivina karštomis vasaros dienomis.
Paskelbė naujausią šaltibarščių žemėlapį Lietuvoje: išbandykite šią vasarą
Užsienio turistų ir pačių po šalį keliaujančių lietuvių itin pamėgtame šaltibarščių žemėlapyje nuo šiol galima rasti dar daugiau gurmaniškų šios gaivinančios sriubos pasiūlymų. Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ jau ketverius metus paeiliui atnaujiname žemėlapyje – net 37 skirtingos šaltibarščių interpretacijos.
Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: išėjo daug skanesni
„Dažniausiai šaltibarščius gaminu su kefyru ir jogurtu, bet šiandien jo neturėjau, tai naudojau grietinę. Patikėkit, gavosi tobuli“ – sako tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Reikės: 2 l kefyro, 400 ml grietinės (naudojau 18 %), 0,5 kg virtų burokėlių (tarkuotų), 2 agurkų, svogūno laiškų, krapų, šviežiai maltų juodų pipirų (pagal skonį), druskos (pagal skonį).
Papildomai reikės kietai virtų kiaušinių ir bulvyčių.
Taip gaminti šaltibarščius išmokė kolegė: išdavė 1 slaptą ingredientą
„Jau darbe galvojau, kaip parbėgusi namo gaminsiu šaltibarščius pagal kolegės receptą. Kolegė pasakojo, kad į šaltibarščius įdeda jogurto ir, kad su jogurtu ruošiami šaltibarščiai patys skaniausi. Pasigaminau. Dabar ir aš galiu teigti, kad šaltibarščiai su jogurtu išties patys skaniausi ir receptas pasiteisinęs 100%“, – sako tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Vilnius rengia šaltibarščių festivalį: miestas nusidažys rožine spalva
Vilnius nusidažys tradicine lietuviškų šaltibarščių spalva – birželio 10 d. bus švenčiama jų diena, rašoma GO Vilnius pranešime spaudai. Didžiausias renginys visą dieną vyks aplink Tymo turgų, o šia proga įvairūs miesto restoranai, barai, ekskursijų ir aktyvių pramogų organizatoriai surengs tikrą rožinę fiestą. Vilniečių ir miesto svečių lauks daugiau nei 80 partnerių veiklų, o drąsiausieji galės susirungti įvairiose rungtyse.
Renginio organizatoriai tikisi, kad „Pink soup fest“ (liet.
Atskleidė superinį šaltibarščių receptą: skonis vertas 10 balų
Atšilus ir saulei pasirodant vis dažniau – pats metas skelbti šaltibarščių sezono pradžią. Tiesa, vos vienas dubenėlis šios rožinės sriubos kavinėje gali kainuoti 2–4 eurus ir daugiau. Tuo tarpu namuose jų visą puodą kartu su bulvėmis galima pasigaminti vos už 9 eurus.
Tai, jog gerėjant orams, lietuviai imasi ruošti šaltibarščius, patvirtino ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Dvare prie Radviliškio – šaltibarščių čempionatas: su pomidorais, graikiniais riešutais ar net kepta duona
Pakiršinio kaimas Radviliškio rajone tapo tikra šaltibarščių sostine. Ten ne tik atidaryta vienintelė Lietuvoje šaltibarščių alėja.
Ten praūžė trečiasis šaltibarščių čempionatas. Dalyviai iš visos Lietuvos kvietė skanauti šaltibarščių su kumpiu, alyvuogėmis ar net graikiniais riešutais ir kepta duona. Komisija rinko ir pačius skaniausius bei originaliausius.
Atskleidė šeimos mėgstamiausių šaltibarščių receptą: „Rekomenduoju“
„Šaltibarščiai, kurie vis dar nenusibodo, kuriuos gaminu karštomis dienomis, kurie geriau nei bet koks kitas patiekalas atgaivina! Šiandien gaminau šaltibarščius mūsų šeimoje labiausiai pamėgtus ir mėgiamus – su jogurtu ir raugintais agurkėliais. Jei dar nemėginote pasigaminti šaltibarščių su jogurtu ir raugintais agurkėliais, nuoširdžiai rekomenduoju. Aš kaip visuomet lauksiu jūsų atsiliepimų“, – rašo tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Audronė atskleidė tobulų šaltibarščių paslaptį: naudoja 2 slaptus ingredientus
„Šiandien gaminau šaltibarščius mūsų šeimoje labiausiai pamėgtus ir mėgiamus – su jogurtu ir raugintais agurkėliais. Jei dar nemėginote pasigaminti šaltibarščių su jogurtu ir raugintais agurkėliais, nuoširdžiai rekomenduoju“, – rašo tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Reikės: 1 l kefyro; 300 ml natūralaus jogurto; 2-3 virtų burokėlių; 2 raugintų agurkėlių; svogūnų laiškų; krapų; druskos.
Papildomai reikės: kietai virtų kiaušinių ir virtų bulvių.
Brangiausi šaltibarščiai Lietuvoje? Palangos restorane už juos teks sumokėti ir 9 eurus
Ar kada nors bandėte įsivaizduoti lietuvišką vasarą be šaltibarščių ir šalia jų patiektų karštų bulvių? Jei taip, tikriausiai vaizdiniai galvoje kaupėsi sunkiai. Ši vėsinanti sriuba gyventojų itin pamėgta ne tik dėl išskirtinio skonio, bet ir dėl lengvo, greito paruošimo, prieinamos kainos.
Vasaros hitas – šaltibarščiai: kai kur ėmė stigti kefyro, pajūryje dėl jo teko ir pakovoti
Buvo druskos krizė, o dabar prekybos lentynose kaip mat dingsta kefyras. Žmonės iš parduotuvių lentynių graibstyte graibsto šaltibarščiams reikalingus ingredientus, o pajūryje per Jonines kefyro netgi pritrūko. Tautiečiai šaltibarščius gaminasi ne tik patys, bet ir negaili už juos suploti nuo 5 iki 8 eurų. Kai kurios pajūrio kavinės parduodamus šaltibarščius kasdien skaičiuoja dešimtimis litrų.
Kurpienė įspėja: per karščius tai turi žinoti kiekvienas
Netikėtai užklupus vasariškiems karščiams dažnai žmonės praranda apetitą, o į sunkesnius maisto patiekalus žvelgia vangiau. Panašius jausmus neretai lydi ir nuovargis, mieguistumas. Net ir valgydami įprastą maistą per karščius, dauguma vėliau jaučiasi prastai. Kad panašūs jausmai nesugadintų nuotaikos, dietistė Vaida Kurpienė sutiko pasidalinti produktais, kurie užtikrins puikią savijautą, lengvumo jausmą karštomis dienomis, tačiau tuo pačiu griežtai įspėjo dėl sulčių ir dešrelių vartojimo.
Atskleidė tobulų šaltibarščių paslaptį: naudoja 1 slaptą ingredientą
„Karštai vasaros dienai šaltibarščiai su kefyru ir grietine. Geresnio, gaivesnio, gardesnio patiekalo karštai vasaros dienai nežinau. Aš čia apie šaltibarščius. O svarbiausiai, kad dar ir pagaminami labai greitai. Dažniausiai šaltibarščius gaminu su kefyru ir jogurtu, bet šiandien jo neturėjau, tai naudojau grietinę. Patikėkit, gavosi tobuli!”, – rašo tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Reikės: 2 l kefyro, 400 ml. grietinės (naudojau 18 %), 0,5 kg.
Taip gaminti šaltibarščius išmoko iš Mamos: vienas, du ir yra
„Šaltibarščius gaminti išmokau iš mamos, jos receptu ir pasidalinsiu. Jis nuo tradicinio šaltibarščių recepto skiriasi tuo, jog į dubenį šalia svogūnų laiškų keliauja ir paprastas itin smulkiai supjaustytas svogūnas. Be jo man šaltibarščiams kažko trūksta“, – sako tinklaraščio „Mukatanas“ autorė.
Į Lenkiją ne tik degalų ar maisto, bet ir šaltibarščių? Už gerą dubenį – 3,86 euro
Pastaruoju metu veikiausiai nėra tokios prekės, kuri Lenkijoje nebūtų pigesnė nei Lietuvoje. Tačiau, panašu, kad kaimynai jau ir lietuviams nepamainomą vasarišką sriubą parduoda pigiau.
Portalo tv3.lt skaitytoja vilnietė Marija lankydamasi Lenkijoje, Krokuvos mieste, užsukusi į kavinę liko nustebusi.
Miesto centre esančiame bistro tipo restorane iš meniu išsirinkusi paragauti siūlomų šaltibarščių (lenk.
Hito „Wellerman“ atlikėjas Nathanas Evansas paragavo šaltibarščių – reakcija iškalbingesnė už 1000 žodžių
Kad lietuviški šaltibarščiai sužavi tikrai ne kiekvieną užsienietį, gali patvirtinti daugelis. Lietuviams šaltibarščiai su bulvėmis yra nepamainomas vasaros valgis, o užsieniečiams tai yra neįprasto skonio „rožinė sriuba“. Tuo įsitikino ir Lietuvoje koncertą surengęs „Wellerman“ hito atlikėjas, škotas Nathanas Evansas, kuris apsilankęs „Power Hit Radio“ studijoje sulaukė neeilinio iššūkio.
Šaltibarščių receptą išdavė kolegė darbe: pasiteisino 100 proc.
„Jau darbe galvojau, kaip parbėgusi namo gaminsiu šaltibarščius pagal kolegės receptą. Kolegė pasakojo, kad į šaltibarščius įdeda jogurto ir, kad su jogurtu ruošiami šaltibarščiai patys skaniausi. Pasigaminau. Dabar ir aš galiu teigti, kad šaltibarščiai su jogurtu išties patys skaniausi ir receptas pasiteisinęs 100%“, – sako tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.