Vasarą nė vienas lietuvis neapsieina be ant laužo kepto maisto.
Ką svarbu žinoti apie ant laužo keptą maistą?
Socialiniame tinkle „Facebook“ Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pasidalijo įrašu apie tai, kaip elgtis su maistu, kuris naudojamas kepimui ant laužo.
„PRIEŠ KEPANT:
• Laikyk mėsą, sūrį, žuvį ir kitus greitai gendančius produktus šaltkrepšyje.
• Pasirūpink, kad krepšiuose būtų tinkamai atskirtas paruoštas valgymui maistas nuo žalios mėsos, neplautų daržovių, kad paruoštas maistas nebūtų užterštas. Geriausia naudoti atskirus krepšius arba maistą sandariai supakuoti.
• Prieš kepimą nusiplauk rankas arba jas dezinfekuok.
KEPANT ANT LAUŽO:
• Leisk susidaryti žarijoms, kepk ne tiesioginėje liepsnoje – taip bus saugiau.
• Mėsos, paukštienos vidinė temperatūra turi pasiekti bent +75 °C – naudok termometrą arba įsitikink, kad iškepusi (nebėra rožinė).
• Venk pridegusių gabalėlių – juose susidaro kenksmingos medžiagos.
• Groteles ir iešmus prieš naudojimą nuvalyk, nenaudok medžio šakų – jos gali būti nešvarios ar kenksmingos.
KEPSI NE TIK MĖSĄ?
• Bulvės folijoje – prieš kepant, gerai nuplauk ir tinkamai suvyniok.
• Zefyrai, vaisiai, duona – neperkepk iki anglies.
• Daržoves gerai nuplauk, kepk ant grotelių arba folijoje, taip pat neperkepk.
PO KEPIMO:
• Maistą suvartok kuo greičiau, venk palikti saulėje, likučius laikyk šaltai ir ne ilgiau kaip 1 dieną.
• Baigęs kepti, palik vietą tvarkingą ir saugią“, – buvo rašoma įraše.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!