Iš kartos į kartą sodininkai perduoda patarimą, kad surišant svogūnų laiškus, kol jie dar žali ir auga, jie atiduoda daugiau energijos į šaknis ir svogūnai užauga didesni. Taip pat manoma, kad dėl šios praktikos svogūnai greičiau subręsta.
Deja, nei viena, nei kita nėra tiesa – tai tik sulėtina svogūnų augimą, nes sunaikinami laiškai, kurie kaupia angliavandenius ir atiduoda juos galvų auginimui, tad edarykite to, rašo acreagenebraska.org.
Kada nuimti svogūnų derlių
Svogūnus rauti reikėtų tada, kai maždaug du trečdaliai stiebo nulinksta ir natūraliai nudžiūsta, o svogūnų kakleliai taip pat pradeda džiūti. Kaklelis – tai stiebo apačia, kur jis jungiasi su svogūnu.
Kai svogūnai yra jauni ir auga, jų kakleliai būna žali ir mėsingi arba sultingi. Svogūnams bręstant kakleliai pradeda džiūti, skursti ir galiausiai tampa it popieriniai.
Tyrimai parodė, kad optimalų skonį svogūnai pasiekia tada, kai jų derlius nuimamas laiškams nudžiūvus 80 proc. Nedelskite ilgiau nei vieną ar dvi savaites, nes svogūnai gali pradėti pūti arba vėl augti.
Rauti svogūnus reikia atsargiai, kad būtų išvengta sumušimų, dėl kurių svogūnai tampa jautrūs sandėliavimo puviniui. Juos raukite švelniai traukdami už laiškų arba iškasdami.
Švelniai nuvalykite nuo svogūnų likusią žemę minkštu šepetėliu arba pirštinėta ranka. Neplaukite jų!
Nurautus svogūnus būtina išdžiovinti
Nuėmus derlių, svogūnus būtina išdžiovinti, jei ketinate juos laikyti ilgesnį laiką. Džiovinti galima lauke arba nuo lietaus apsaugotoje pastogėje.
Nepriklausomai nuo to, kur jie džiovinami, jie turi būti laikomi šiltai, 24-32°C temperatūroje, gerai vėdinamoje vietoje 2-4 savaites. Netinkamai išdžiovinti svogūnai blogai laikosi ir gali pradėti pūti.
Po derliaus nuėmimo lauke svogūnus dėliokite eilėmis taip, kad laiškai iš dalies uždengtų svogūnus. Taip išvengsite saulės nudeginimo ar apšalimo.
Palikite svogūnus lauke, kol laiškai ir kaklelis visiškai išdžius ir taps it popieriniai. Sudžiūvusius laiškus galima palikti ir supinti į kasą arba nupjauti, paliekant bent 1 cm ilgio stiebą, kad geriau išsilaikytų sandėlyje.
Jei derliaus nuėmimo metu numatomas lietus, svogūnus galima džiovinti šiltoje, sausoje, gerai vėdinamoje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginės saulės. Svogūnus sudėkite vienu sluoksniu į dideles plokščias dėžes ar padėklus iš juostelių, kad oras gerai cirkuliuotų.
Palikite svogūnus, kol laiškai ir kaklelis visiškai sudžius. Galite sausus laiškus ir palikti.
Svogūnų laikymas
Svogūnų laikymo laiką lemia veislė ir laikymo sąlygos. Pirkdami sėklas pasitikrinkite, kiek galima laikyti tos veislės svogūnus.
Sandėliuoti reikėtų tik tvirtas svogūnų galvas. Nereikėtų laikyti sutrūkinėjusių galvų ar su storu kakleliu – jas kuo greičiau sunaudokite.
Nepatartina kartu su svogūnais ir česnakais laikyti kitų vaisių ar daržovių. Obuoliai ir bulvės sugers svogūnų skonį.
Svogūnai turėtų būti laikomi 0-2°C temperatūroje, tačiau neleiskite jiems sušalti. Jie pradės dygti, jei laikymo temperatūra bus 4,5°C ar aukštesnė. Ideali ilgesnio laikymo drėgmė yra 60 proc. arba mažiau.