Sodininkai patarė, kaip obuolius šviežiais išlaikyti per žiemą.
Pirmiausia – atranka
Obuoliai skinami tada, kai pradeda kristi nuo obels. Vaisiai skinami tik sausu oru. Nenuskinkite kotelio, nenutrinkite natūralaus vaškinio sluoksnio, kuris apsaugo vaisių nuo puvimo ir pelėsio. Nuskintus obuolius gražiai sudėkite į jiems skirtus krepšius ar dėžes.
Nepatyrę sodininkai nuskina obuolius, sudeda juos į dėžes ir tą pačią dieną suneša į rūsį žiemai. Nunešti obuolius į šaltą vietą – gerai, tik neilgam. Prieš rūšiuojant obuolius patartina 2–3 savaites palaikyti vėsioje vietoje, kad pasirodytų galimų defektų požymiai. Po to obuolius reikia perrinkti. Svarbu atrinkti tik sveikus, mechaninių pažeidimų neturinčius vaisius ir sudėti atskirai pagal dydį. Obuolių nereikia plauti.
Sudėkite obuolius koteliais aukštyn vienu ar dviem sluoksniais, kad žiemą būtų patogu stebėti. Galima sudėti ir daugiau sluoksnių – pilną krepšį ar dėžę, tačiau toks laikymo būdas nėra patikimas, nes atsiradus vos vienam puvimo židiniui procesas greitai išplinta. Jei sudėjote keliais sluoksniais, reikės dažniau patikrinti, ar obuoliai nepūva.
Kur ir kaip?
Kiekvieną obuolį suvyniokite į popierių ar servetėlę, sudėkite eilėmis į dėžę ar krepšį koteliais aukštyn. Šis būdas patikimas, jei visi obuoliai tikrai sveiki.
Obuolius galima užberti ir smėliu. Ant dėžės dugno paberkite 3 cm sluoksnį smėlio su trupučiu pelenų. Vaisius sudėkite taip, kad vienas su kitu nesiliestų, užberkite smėliu su pelenais. Tokiu būdu ant viršaus galite uždėti dar 2–3 obuolių sluoksnius.
Sluoksniuoti galima ne tik smėliu, bet ir įvairiomis sausomis, biriomis medžiagomis: grikių, svogūnų lukštais, durpėmis, pjuvenomis, samanomis, medžių lapais. Vienas su kitu nesiliečiantys obuoliai puikiai peržiemoja, išbūna net pavasarį.
Patikimas ir obuolių laikymas polietileno maišeliuose. Į maišelį patartina sudėti 2–4 kg vienos rūšies obuolių. Maišelį reikėtų užrišti ir įpjauti 4–5 skylutes, kad vėdintųsi.
Patartina laikyti –1–1 laipsnio temperatūroje. Vėsesnėje aplinkoje smarkiai sulėtėja vandens garavimas ir vaisiaus nokimas, todėl ilgiau išsilaiko skoninės savybės.
Keli sodininkų patarimai
· Obuolių sluoksniavimas šiaudais nėra geras pasirinkimas, nes obuoliai įgauna prastą kvapą.
· Galima padaryti pertvaras iš kartono: įpjaukite lakštus ir sumaukite – bus kvadratukai obuoliams sudėti.
· Svarbu tinkamai nuskinti obuolius, kad jų nesužalotumėte: paėmę į delną pasukite kartu su koteliu – sunokęs obuolys lengvai atsiskirs nuo šakelės.
· Obuoliai prastai išsilaiko, jei persistengėte tręšdami obelis.
· Kai obuoliai noksta, nereikėtų laistyti obelų, nes vaisiai prasčiau išsilaiko žiemą.