Ką naudinga žinoti norint jaustis geriau, būti sveikesniam, naujienų portalo tv3.lt laidoje „Sveikatos DNR“ pataria Vilniaus Santaros klinikų gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė
Nereikia atsisakyti jokių produktų
Dietologė E. Cikanavičiūtė teigia, kad niekada nerekomenduoja žmonėms atsisakyti jokių maisto produktų. „Mes turime labai plačiai žiūrėti į maistą. Maistas nėra tik maistinių medžiagų šaltinis, tai nėra tik dėl mūsų fizinės sveikatos.
Maistas yra ir mūsų socialinė sveikata, mes renkamės kažkur savaitgaliais, švenčiame didžiasias metų šventes. Jis iš dalies yra ir mūsų emocinė sveikata, nes per maistą mes valdome savo emocijas ir streso lygį ir tai yra normalu, svarbu, kad maistas netaptų pagrindinė streso valdymo priemonė.
Aš labiau linkusi maistą sugrupuoti į maistą, kuris yra visiškai bazinis, pamatinis, kuris mus aprūpina reikalingiausiomis maistinėmis medžiagomis, kurių mes norime ar nenorime, bet turime suvartoti, kad mes fiziologiškai būtume sveikas organizmas.
Tai daržovės, vaisiai, grūdai, kruopos. Tai, ko mums reikia kiekvieną dieną: balta mėsa, žuvis, aliejai, riešutai. Aišku, kad tai nėra ne visais atvejais pats gardžiausias maistas, tiek ta vištienos krūtinėlė nėra gardžiausia, tiek grikiai ar kažkokie pieno produktai be pridėtinio cukraus nėra maloniausi mums, tiesiog to reikia. Reikia išgerti pakankamai vandens.
Mes eidami iš namų apsiauname batus, aišku, kartais galime ir basomis išeiti, bet dažniausiai reikia apsiauti. Tiesiog iš pareigos reikia“, – palyginimą pateikia dietologė.
„Jei kažką sau uždraudi, tai to norisi dar labiau“
E. Cikanavičiūtė pasakoja, kad yra maisto grupė, kurią mes paliekame savaitgalio dienoms. „Galbūt mes laukiame svečių ar patys vykstame į svečius, todėl ne visada nuo mūsų priklauso, ką mes valgome ir tikrai nereikia iš to daryti dramos, nereikia neštis grikių kišenėje, jei einame į gimtadienį ar į restoraną.
Kai kuris maistas tikrai yra didžiųjų švenčių maistas, ar toks, kurį valgome kartą ar du į mėnesį, pavyzdžiui, cepelinai, kugelis, picos – visų nacionalinių virtuvių maistas. Jis yra riebus, nes taip jis ir buvo sukurtas, kad būtų kuo pigesnis ir sotesnis.
Taigi tokiu būdu kiekvienas maistas atranda savo vietą ir nereikia nieko uždrausti – nei saldumynų, nei limonadų, nes yra kitas paradokas – jei kažką sau uždraudi, tai to norisi dar labiau“, – pasakoja dietologė E. Cikanavičiūtė.
Kviečiame žiūrėti „Sveikatos DNR“ jau dabar! „Sveikatos DNR“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 19 val. naujienų portale tv3.lt ir platformoje TV3 Play. Laidą ketvirtadieniais 19 val. rasite TV3 televizijos YouTube kanale.
Laidos metu kalbėjome šiomis temomis:
00:00 Temos ir pašnekovų pristatymas
02:10 Kada reikia kreiptis į dietologą ir koreguoti mitybą?
06:20 Nuo ko pradėti norint būti sportiškesniems: kineziterapeutės patarimai
08:45 Fizinis aktyvumas viesiems negali būti vienodas: būtina, kad jis skirtųsi
11:25 Kūno masės indeksas: ar šis rodiklis dar tinkamas naudoti
13.22 Kūno sudėties tyrimas – kas tai ir kodėl jis svarbus
16:55 Ar tiesa, kad kas penkerius metus žmogus priauga po 5 kg?
19:35 Kam ir kokius raumenis reikia stiprinti: naudinga žinoti
21:55 Kiek kartų užkandžiauti ir valgyti: kada žmonės labiau sau kenkia nei padeda
26:45 Protarpinis badavimas ar valgymas: ką sako medicina
30:10 Tiems, kurie nori protarpinio badavimo, siūlo nevalgyti vakarais
34:15 Nevalgymas ir virškinamojo trakto bėdos: kai valgai vakarais, tai labiau tikėtina
37:42 Ar yra maistas, kurio turėtume nevalgyti ir kaip dažnai valgyti riebiai
41:25 Laidos svečių patarimai, kaip užtikrinti, kad sportas taptų gyvenimo būdu
45:00 Antroji laidos dalis