Ir kai sakome „daug“, tai nereiškia, kad būtina valgyti grybus triskart per dieną kad pajustumėte naudą. Pakaks vos 18 gramų kasdien ir rizika susirgti vėžiu sumažės net 45%. Tyrėjai išanalizavo 17 vėžio studijų, skelbtų 1966-2020 metų laikotarpiu, siekdami nustatyti ryšį tarp grybų vartojimo ir vėžio išsivystymo − ypač krūties vėžio.
Gali apsaugoti nuo vėžio
Mokslininkai nustatė, kad grybai tikrai gali apsaugoti nuo vėžio, nes juose gausu vitaminų, maistingųjų medžiagų ir antioksidantų. Tai dar labiau padidina grybų naudą, kuri jau anksčiau buvo siejama su mažesne prostatos ir gimdos kaklelio vėžio rizika bei smegenų funkcijos gerinimu.
„Grybai yra didžiausias maistinis ergotioneino, unikalaus ir stipraus antioksidanto, šaltinis. Papildydami organizmą antioksidantais, apsisaugome nuo oksidacinio streso ir sumažiname vėžio riziką“, − tvirtina tyrimo autorius Djibril M. Ba.
Ateityje reikia išsamesnių tyrimų
Visiškai nebūtina ieškoti kažkokių ypatingų grybų. Balti shiitake grybai ir gluosninės kreivabudės, arba „austrių grybai“, turi daugiau amino rūgšties ergotioneino, nei portabello grybai ar pievagrybiai, o žmonėms, kurie į savo meniu įtraukia įvairesnius grybus, stipriai sumažėja rizika susirgti vėžiu, rašo metro.co.uk
„Šie tyrimo rezultatai akivaizdžiai parodo, kad grybai saugo nuo vėžio. Ateityje reikėtų išsamesnių tyrimų susijusiems mechanizmams nustatyti bei sužinoti, su kokiais specifiniais vėžiais galėtume kovoti“, − sakė tyrimų bendraautorius John Richie.