Greitas priminimas: jei rėmuo jus kamuoja dažniau nei du kartus per savaitę, gali būti, kad sergate rimtesne liga, vadinama gastroezofaginiu refliuksu. Tuomet vertėtų apsilankyti pas gydytoją.
Štai 8 maisto produktai, kurių reikia vengti, jei jums vis graužia rėmenį, ir 8 maisto produktai, kurie neleis jums kankintis ir padės išlikti sveikesniems, rašo gastroconsa.com.
8 vengtini maisto produktai
Maisto produktai, kurių reikia vengti sergant gastroezofaginiu refliuksu:
- Šokoladas – mėgstamiausias visų skanėstas turi ir tamsiąją pusę: šokolade yra kofeino, kakavos ir augalinių cheminių medžiagų, kurios gali sukelti rėmenį. Be to, kakavoje esanti cheminė medžiaga atpalaiduoja apatinį stemplės sfinkterį, todėl skrandžio turinys lengviau patenka į stemplę.
- Pipirmėtės yra žinomos, kaip dirglų žarnyną raminančios medžiagos, tačiau rūgšties refliuksui jos turi priešingą poveikį. Pipirmėtės atpalaiduoja virškinimui naudojamus raumenis, o atsipalaidavęs apatinis stemplės sfinkteris yra nesandarus.
- Riebus maistas – jei manote, kad riebus maistas sukelia vangumą, esate teisūs. Jis atpalaiduoja jūsų apatinį stemplės sfinkterį ir yra lėčiau virškinamas nei kiti maisto produktai. Kai maistas ilgiau užsibūna skrandyje, organizmas į tai reaguoja gamindamas daugiau rūgšties. Kepti maisto produktai, pavyzdžiui, svogūnų žiedai, yra akivaizdūs kaltininkai, tačiau mėsa, pavyzdžiui, šonkauliukai ar šoninė, ir nenugriebto pieno produktai taip pat sukelia simptomus.
- Aštrus maistas – aštrus maistas rūgšties refliuksą sustiprina dviem būdais. Pirma, daugelyje aštrių maisto produktų esantis kapsaicinas gali sulėtinti virškinimą. Tačiau dar prieš tai jis gali sudirginti ir taip sudirgusią stemplę.
- Rūgštus maistas ir gėrimai – rūgštus maistas yra dažnas rūgštinio refliukso sukėlėjas. Tokie maisto produktai kaip citrusiniai vaisiai ir sultys, pomidorai ir pomidorų produktai, ananasai ir salotų padažai – visi jie turi daug rūgšties, todėl prisideda prie ir taip rūgščios aplinkos.
- Česnakai – žinoma, kad česnakai, ypač žali, sveikiems žmonėms sukelia rėmenį ir skrandžio sutrikimus. Todėl dar labiau tikėtina, kad jis gali sukelti problemų tiems, kurie kenčia nuo rūgšties refliukso.
- Svogūnai – nuo žalių svogūnų ne tik raugėja, bet ir skatinama rūgšties gamyba. Dėl šios papildomos rūgšties kyla rėmens rizika.
- Alkoholis ir kofeinas atpalaiduoja apatinį stemplės sfinkterį, todėl rūgštis gali prasiskverbti į stemplę. Gaiviųjų gėrimų burbuliukai išplečia skrandį, stumdami skrandžio turinį prie apatinio stemplės sfinkterio. Todėl gazuoti gėrimai, kava ir arbata bei alkoholiniai gėrimai – visa tai skatina rūgštingumą. Būkite ypač atsargūs vartodami maišytus gėrimus, kurie gali būti kartu su dirgikliais.
8 rekomenduojami maisto produktai
Pateikiame maisto produktų, kuriuos galima valgyti esant rūgšties refliuksui, sąrašą:
- Be anksčiau išvardytų „blogųjų“ maisto produktų, beveik visi vaisiai ir daržovės padeda sumažinti skrandžio rūgšties kiekį. Be to, juose mažai riebalų, cukraus, skaidulų ir svarbių maistinių medžiagų. Bananuose, melionuose, brokoliuose, šparaguose ir šparaginėse pupelėse yra mažai rūgšties ir jos, kaip žinoma, mažina skrandžio rūgšties kiekį.
- Neskaldyti grūdai – daug skaidulų turintys neskaldyti grūdai, pavyzdžiui, rudieji ryžiai, avižiniai dribsniai ir pilno grūdo duona, padeda sustabdyti simptomus. Jie yra geras skaidulų šaltinis ir gali padėti absorbuoti skrandžio rūgštį, todėl sumažėja simptomų rizika.
- Liesi baltymai – Mažai riebalų turintys liesi baltymų šaltiniai taip pat mažina rūgšties refliukso simptomus. Geras pasirinkimas – vištiena, jūros gėrybės, tofu ir kiaušinių baltymai. Geriausi būdai juos paruošti yra kepti, troškinti, troškinti arba kepti ant grotelių.
- Pupelės, žirniai ir lęšiai – jie yra ne tik geras skaidulinių medžiagų šaltinis, bet ir baltymų, vitaminų bei mineralų šaltinis.
- Riešutai ir sėklos – daugelyje riešutų ir sėklų yra skaidulų ir maistinių medžiagų, be to, jos gali padėti absorbuoti skrandžio rūgštį. Migdolai, žemės riešutai, chia, granatų ir linų sėmenys – sveiki pasirinkimai.
- Jogurtas – ne tik ramina sudirgusią stemplę, bet ir aprūpina probiotikais, kurie palaiko virškinamąjį traktą. Tai taip pat geras baltymų šaltinis.
- Sveiki riebalai yra būtina maistinė medžiaga, tačiau valgant per daug riebaus maisto gali pasireikšti simptomai. Nesveikų riebalų pakeitimas nesočiaisiais riebalais gali padėti. Avokadai, alyvuogių aliejus, graikiniai riešutai ir sojų produktai yra geras sveikų riebalų pasirinkimas.
- Imbieras turi priešuždegiminių savybių ir per visą istoriją buvo vartojamas virškinamojo trakto problemoms spręsti. Imbiero galima dėti į kokteilius, sriubas, mišraines ar kitus patiekalus arba mirkyti kaip arbatą.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!