Maistinės kandys įsiveisia net švariausiose virtuvėse, o jas išnaikinti nėra taip lengva. Apie tai, kaip jų atsikratyti naujienų portalui tv3.lt pasakojo „Tvarkos maniakė“ Giedrė Bagdonienė.
„Jei atvėrę virtuvės spintelės duris išvystame visu greičiu iš jos lekiantį mažą sparnuotį, galime būti tikri, kad spintelės viduje patogiai įsikūrusi gyvena visa maistinių kandžių bendruomenė. Išvysti jų palikuonis kruopų, miltų ar džiovintų vaisių pakelyje gali būti labiausiai apetitą atimantis vaizdas“, – sako ji.
„Tvarkos maniakė“ nurodo, kad tokiu atveju pirmasis žingsnis yra peržiūrėti visas turimų atsargų pakuotes ir išmesti visas nesandariai uždarytas maisto produktų pakuotes su visu turiniu. Svarbu užrišti šiukšlių maišelį ir kuo greičiau išnešti nelauktus „svečius“ iš namų.
„Jei galite tiesiog išmesti, puiki mintis kruopų turinį nunešti ir išmesti atokiau miške. Nors išmesti produktus gaila, tačiau jei to nepadarysite, kandžių užsiveis visose spintelėse, jos skraidys namuose, dauginsis ir gadins kitus naujai į namus atsineštus produktus. Tad generalinė visų virtuvės spintelių ir lentynų revizija yra būtina“, – sako ji.
Į pagalbą pasitelkite actą ir eterinius aliejus
Kai atsikratote produktų, kurie tapo kandžių atsiradimo kaltininkais arba jų maisto šaltiniu, reikia išvalyti pačių spintelių vidų.
„Spinteles galima papildomai išpurkšti acto, vandens ir eterinių aliejų mišiniu, t.y. į butelį su purkštuvu supilti pusę stiklinės acto, pusę stiklinės vandens ir mėtų, arbatmedžio, citrinžolės ar gvazdikėlių eterinio aliejaus (apie 20 lašų). Viską suplakti, purkšti arba drėkinti valymo šluostę“, – pasakoja G. Bagdonienė.
Išvalius spinteles naujai nusipirktus produktus laikykite tik sandariai uždarytose originaliose pakuotėse arba sandariuose indeliuose. Papildomą apsaugą gali suteikti mėtinės arbatos maišelių laikymas tarp indelių ar pakuočių.
„Kandis į namus parsinešame iš parduotuvės arba imdami produktus iš namų, kuriuose jos gyvena, tad atkreipkite į tai dėmesį ir neimkite vaišių iš namų, kuriuose pastebėjote nors vieną kandį“, – įspėja ji.
Sąmoningai planuokite meniu
„Suprantama, kad šiuo laikotarpiu į parduotuves einame gerokai rečiau, be to, norisi saugumo, todėl perkame didesniais kiekiais atsargų. Jei prisipirkome daug pakuočių kruopų ir kitų birių produktų.
Pirmiausia į sandarius indus supilkime kruopas, kurias artimiausiu metu vartosime, o tai, kas liko, padėkime atokiau – turėkime atskirą atsargų skyrių, nelaikykime jame pradarytų ar nesandariai uždarytų pakuočių. Taip išsaugosime produkto gerąsias savybes, jie neprisigers pašalinių kvapų ir netaps buveine nepageidaujamiems gyventojams namuose.“, – nurodo G. Bagdonienė.
Moteris pabrėžia, kad svarbu bent kartą per mėnesį peržiūrėti tai, ką turime, atkreipti dėmesį į produkto galiojimo laiką ir sąmoningai planuoti savo meniu.