Mielių užpilo receptas: 3 ltr. vandens pašildau iki 38 laipsnių – ne aukščiau, nes žus mielės. Ištirpinu 10 valgomųjų šaukštų cukraus ir 10 gr. sausų mielių. Beje, tara turi būti didesnė nei 3 litrai.
Mielėms pradėjus fermentuotis, jų masė padidės 2–2,5 karto. Mieles palieku fermentuotis 4–10 val, laikas nuo laiko pamaišydamas skiedinį. Paprastai ruošiu užpilą ryte, kad vakare atslūgus karščiui, galėčiau su purkštuvu pasidarbuoti sode.
Kai fermentacija pasibaigia, į kibirą įpilu 7 ltr. vandens, 3 ltr. mielių raugo ir šiuo skiediniu „maitinu“ visas daržoves. Agurkus – kartą per 10–12 dienų, pomidorus ir likusias daržoves – kartą per 15 dienų: 1 litr. talpos stiklainis po kiekvienu krūmu. Prieš tai augalus palaistau švariu vandeniu, nes bet kokiais papildais augalai „pamaloninami“ pradžioje juos gerai palaisčius.
Mielių užpilas – puiki fitoftorozės ir kitų grybelinių ligų profilaktika. Kodėl? Mielės – tai grybeliai, kurie iš lyderių išstumia kitus, ant augalų įsikūrusius žalingus grybelius. Tokiu būdu ant augalų įsikuria naudingi mielės grybeliai ir žūva kenksmingi.
Mielių užpilo poveikį pamatysite po dviejų trijų dienų – augalų lapai „nusidažys“ ryškiai žalia spalva, atrodys sveikesni, augalas ūgtelės, pradės sparčiai žydėti ir krauti vaisius. Augalų lapus reikia purkšti būtinai vakare, prieš saulėlydį. Tuomet augalas suspės įsisavinti visas naudingas medžiagas, o saulė nenudegins lapų.
Šaltinis: worldrecipes.eu