• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukštas kraujospūdis, dar vadinamas hipertenzija, yra daugelio mirtinų ligų rizikos veiksnys. Laimei, kraujo spaudimą galite kontroliuoti mitybos pagalba – štai, kokių produktų turėtumėte vengti.

Aukštas kraujospūdis, dar vadinamas hipertenzija, yra daugelio mirtinų ligų rizikos veiksnys. Laimei, kraujo spaudimą galite kontroliuoti mitybos pagalba – štai, kokių produktų turėtumėte vengti.

REKLAMA

Nors pietūs paprastai būna įtampos kupinas metas, kai bandoma pasidaryti reikiamus darbus, bet tuo pačiu spėti ir pavalgyti, kad turėtume energijos likusiai dienos daliai, pasirenkamas maistas gali pakoreguoti kraujospūdį nepalankia linkme.

Ko vengti?

Sveikatingumo ekspertė Lauren Lepley sakė: „Norint palaikyti normalų kraujospūdį, svarbu atkreipti dėmesį į tam tikrus maisto produktus, ypač tuos, kuriuose yra daug druskos, sočiųjų riebalų ir cholesterolio – tokių produktų reikia vengti.

Tai gali būti perdirbta mėsa, pavyzdžiui, rūkyta šoninė ar dešrelės, maistas išsinešimui, keptas maistas, liesi pieno produktai, konservuoti ar iš anksto paruošti patiekalai, kuriuose yra daug natrio.“

REKLAMA
REKLAMA

Druska yra vienas didžiausių aukšto kraujospūdžio kaltininkų, nes dėl jos vartojimo organizme susikaupia papildomų skysčių, rašo express.co.uk.

REKLAMA

Susikaupęs papildomas skystis labiau apkrauna širdį ir kraujagysles, dėl to padidėja ir jūsų kraujospūdis.

Laimei, ekspertės teigimu, valgant daugiau augalinės kilmės maisto gali pavykti palaikyti sveiką, normalų kraujo spaudimą. Ji patarė, ką vertėtų rinktis pietums.

Lęšių sriuba

Nors sriuba laikoma lengvu pietų patiekalu, lęšių sriuba su morkomis, salierais, svogūnais ir prieskoniais gali būti soti alternatyva kitokiems patiekalams.

REKLAMA
REKLAMA

L. Lepley rekomenduoja prie sriubos patiekti ir riekelę pilno grūdo duonos – bus ir skanu, ir naudinga.

Daržovių troškiniai

Dar viena būdas užtikrinti, kad suvartojate pakankamai skaidulinių medžiagų ir kuo mažiau druskos – valgyti kuo daugiau įvairiaspalvių daržovių.

Ekspertė rekomenduoja troškinį patiekti su tofu ir rudaisiais ryžiais arba pilno grūdo makaronais.

Daržovių karis

Dar vienas patiekalas, galintis padėti kontroliuoti kraujospūdį, yra daržovių karis, į kurį galima dėti daržoves, lęšius arba avinžirnius ir patiekti su rudaisiais ryžiais.

Ekspertės teigimu, valgant šviežiai pagamintus augalinius patiekalus, galima sukontroliuoti suvartojamos druskos kiekį ir padidinti sveikų mineralinių medžiagų, vitaminų ir skaidulų kiekį organizme – visa tai padeda geriau kontroliuoti kraujospūdį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų