Daugelis yra linkę išmesti parudavusias, minkštas uogas ir vaisius, tokius kaip bananai, avokadai, persikai ar slyvos, nes mano, kad jie jau netinkami vartoti.
Tačiau sodininkystės ekspertas Josephas Clarkas pasiūlė kūrybišką sprendimą: paversti šiuos vaisius guminukais, taip išvengiant maisto švaistymo, rašo express.co.uk.
Iš braškių pasigaminkite guminukus
J. Clarkas, kuris turi daugiau nei 1,6 mln. sekėjų „TikTok“ ir yra knygos „Garden To Save The World“ autorius, vaizdo įraše pademonstravo „smagų būdą“ pernokusiems vaisiams panaudoti. Anot jo, šiam receptui tinka beveik vaisiai ir uogos, išskyrus ananasus.
Šiuo metu J. Clarkas skina didelius kiekius braškių, todėl nusprendė panaudoti jas guminukams. Pirmiausia jis pašalino žalias braškių viršūnėles ir sudėjo uogas į trintuvą.
Tada kiekvienam 450 g uogų įpylė vienos citrinos sultis ir įdėjo keturis valgomuosius šaukštus ekologiško medaus, kad suteiktų natūralaus saldumo. Po to jis įpylė „šlakelį vandens, kad viskas susimaišytų“.
Viską, kas trintuve, jis sutrynė iki vientisos masės ir supylė į puodą. Tuomet sodininkystės mėgėjas mišinį kaitino ant mažos ugnies, o galiausiai įdėjo želatinos, tinka ir augalinis agras.
Mišinį jis kaitino kelias minutes, kol jis visiškai nugaruoja. Toliau jis dar karštą masę supila į silikonines formeles, ją galima pilti ir į senas ledo kubelių formeles.
Maždaug po valandos vėsinimo šaldytuve turėsite „skanius, natūralius vaisių guminukus, kurie stovėdami ilgesnį laiką tampa dar skanesni“.
@joesgarden Today we are back and I am showing you one of my all time favourite zero waste cooking tips, and the best part is this one is only 4 ingredients and takes less than 10 minutes to make. Now I’m always being asked what I do with my harvests from the garden, and the simple answer is I usually give them away, but sometimes I like to play about with zero waste recipes, and these gummies are one of my favourites. Making these gummies is so easy, and it’s a brilliant way to use up old fruit, as that’s when it’s flavour is at its most powerful. They are great snack, and if you have children they work great in lunchboxes too. Making a batch of 100 only takes me about 10minutes and you can use items nearly everyone has around the house. One thing to note is the longer you leave them the more flavourful they become. I’ve found two days is the sweet spot (pardon the pun). I used Agar agar as a setting agent and it’s amazing! Completely plant based, I find it sets better than gelatine, and is more forgiving when heated up. Just please be aware, it will set much faster than gelatine, so when piping please work fast. If you use Agar Agar they will be ready after only about 20 minutes in the fridge, whereas gelatine can take an hour or two. Measurement For each pound of fruit 4 tablespoons of honey 1 lemon (juiced) 1/4 cup of water Agar Agar/Gelatine (follow the instructions on your packet but I use 1g of agar agar for every 250ml of mixture) Please let me know if you try these, and as always I love you all and thank you for watching, Joe😊🌱💚 #zerowaste #gummy #naturalfruit #strawberries #gardening ♬ A Gentle Sunlight - James Quinn
Prie savo vaizdo įrašo, pasidalinto „TikTok“, jis rašė, kad 100 guminukų pasigaminti užtrunka tik apie 10 minučių, o kaip tirštiklį jis naudoja agarą, tačiau pastebėjo, kad jis stingsta greičiau nei želatina.
Jo teigimu, su agaru gaminti guminukai sustingsta maždaug po 20 minučių, o su želatina tai gali užtrukti valandą ar dvi.
Jis taip pat rašė: „Manęs visada klausia, ką darau su savo sode užaugintu derliumi, o atsakymas paprastas – dažniausiai jį išdalinu, bet kartais mėgstu pažaisti su tokiais receptais ir šie guminukai yra vieni iš mano mėgstamiausių.“
Pagaminti šiuos guminukus labai paprasta, be to, tai puikus būdas panaudoti uogas ar vaisius, ypač kai jie jau pastovėję, nes tuomet jų skonis būna stipriausias.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!