Sušiai – tikra japoniškos virtuvės klasika. Retas žino, bet šio patiekalo šaknys siekia net aštuntąjį amžių – tais laikais ryžiai buvo naudoti laikyti žuviai ją užkonservuojant.
Šiandien populiarios kelios sušių rūšys: nigiri – suspausti ryžiai su žuvimi ant viršaus, maki – sušiai, įvynioti į jūros dumblius, ir sashimi – gryna žuvis be ryžių.
O štai ramenas – Japonijos virtuvės jaukumo simbolis ir kiekvienas regionas turi savitą, unikalų patiekalo receptą. Nuo „tonkotsu“ su sodraus skonio ir kreminės tekstūros kiaulienos sultiniu iki „shoyu“ su sojos padažo pagrindo sultiniu – šis patiekalas netruko užkariauti lietuvių širdis.
Ramenas gardinamas jūros gėrybėmis arba žuvimi, taip pat daržovėmis, marinuotais kiaušiniais ir kitais priedais.
Kaip pasigaminti juos namuose, laidoje „La maistas. Iššūkis“ pademonstravo savo srities profesionalai. „ShakeSnack“ šefas Dmitrijs pasidalijo sušių su krevetėmis ir lašiša receptu, o „Nanto skonių namai“ šefas Edvardas parodė, kaip pasgaminti japonišką Ramen sriubą su kiaulienos šonine.

Sushi su krevetėmis ir lašiša
Reikės:
- Sushi ryžių;
- Šviežios lašišos;
- Virtų krevečių;
- Avokado;
- Nori lapo;
- Kreminio sūrio;
- Aštraus majonezo;
- Teriyaki padažo;
- Sezamo sėklų.
Gaminimo eiga:
Ant bambukinio kilimėlio dedame nori lapą, ant jo klojame sušių ryžius. Per vidurį tepame juostelę kreminio sūrio, dedame virtas krevetes ir avokadą. Susukame ritinėlį ir užklojame plonai pjaustyta lašiša. Supjaustome į 8 lygias dalis, ant kiekvieno gabalėlio pilame aštraus majonezo ir apdeginame. Pagardiname teriyaki padažu ir sezamų sėklomis.
Japoniška Ramen sriuba su kiaulienos šonine
Reikės:
- Šoninės;
- Saldžios sojos padažo;
- Sojos padažo;
- Česnakų aliejaus;
- Kvietinių makaronų;
- Sultinio;
- Špinatų;
- Bambukų ūglių;
- Sojoje marinuoto kiaušinio;
- Svogūnų laiškų;
- Degintų česnakų aliejaus;
- Čili aliejaus.
Gaminimo eiga:
Supjaustome šoninę gabalėliais, apskrudiname ir aptepame saldžios sojos padažu. Į serviravimo lėkštę pilame sojos padažą, česnakų aliejų, išmaišome. Išverdame šviežius kvietinius makaronus.
Pradedame formuoti rameną: supilame sultinį, dedame virtus makaronus, blanširuotus špinatus, bambukų ūglius, šoninę, sojoje marinuotą kiaušinį. Papuošiame svogūnų laiškais ir degintų česnakų bei čili aliejais. Skanaus!
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!











































































































































































































































































































