Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujienų portalo tv3.lt laidoje „Verta žinoti“ viešėjusi istorikė, knygų autorė Neringa Dambrauskaitė-Martinkėnė atvira – šaltibarščiai ir cepelinai Lietuvos virtuvės istorijoje nėra tokie jau tradiciniai. Viešnia pasakoja, kokius patiekalus lietuviai valgė tiek prieš 400 metų, tiek dabar. O nuo ko gi senovės lietuviai šiandien būtų pakraupę?

Naujienų portalo tv3.lt laidoje „Verta žinoti“ viešėjusi istorikė, knygų autorė Neringa Dambrauskaitė-Martinkėnė atvira – šaltibarščiai ir cepelinai Lietuvos virtuvės istorijoje nėra tokie jau tradiciniai. Viešnia pasakoja, kokius patiekalus lietuviai valgė tiek prieš 400 metų, tiek dabar. O nuo ko gi senovės lietuviai šiandien būtų pakraupę?

REKLAMA

N. Dambrauskaitė-Martinkėnė svarsto, kokia galėtų būti tuometinio valstiečio ar valdovo reakcija, pamačius šiandieninius patiekalus, kuriuos valgo lietuviai. Istorikė tikina, skirtingo luomo žmones stebina skirtingi dalykai.

REKLAMA
REKLAMA

Senovės lietuviai būtų pakraupę

Tuometinis valstietis būtų apstulbęs nuo šiandieninės mitybos įvairovės. 

REKLAMA

„Kas stebintų, tai bulvių patiekalai – jiems tai būtų neįprasta, nes bulvės pradėtos auginti tik XVIII a. Nuo bulvių traškučių jie, ko gero, būtų pakraupę. Taip pat stebintų daržovės ir vaisiai, kurių jie nėra matę ar ragavę. Agurkus jie galėjo valgyti, tačiau pomidorai atsirado kiek vėliau“, – pasakoja istorikė.

„Avokadas – iš užjūrio, tad irgi nebuvo ragautas. Jis į Europą atkeliavo su Kristupu Kolumbu. Stebintų ir produktų gausa, kuria mes šiandien galime džiaugtis“, – pasakoja N. Dambrauskaitė-Martinkėnė.

REKLAMA
REKLAMA

Istorikė kalba ir apie visiems gerai žinomus lietuviškos virtuvės patiekalus – cepelinus ir šaltibarščius. Laidos viešnia pasakoja, kokia iš tiesų yra šių patiekalų istorija ir kiek juose yra lietuviškos tradicijos.

„Tradicija nėra labai ilga, nes bulvės pradėtos auginti tik XVIII–XIX a. Cepelinai – XX a. sovietmečio produktas, šis patiekalas neturi gilių tradicijų“, – kalba istorikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl šaltibarščių istorija kiek kitokia – iš pradžių reikėtų kalbėti apie barščius. Šis patiekalas XVI–XVII a. buvo visai kitoks: tuo metu taip buvo vadinami laukiniai augalai, nesusiję su burokėliais“, – kalba N. Dambrauskaitė-Martinkėnė.

„Barščius lietuviai labai mėgo – tiek Vilniaus vyskupas, tiek Barbora Radvilaitė mėgo barščių sriubą. Tokie šaltibarščiai, kokius žinome dabar, šaltiniuose minimi tik XVIII a.“ – tikina N. Dambrauskaitė-Martinkėnė.

REKLAMA

Kalbėdama apie patiekalus, kurie sieja prieš 400 metų gyvenusį žmogų ir šių dienų lietuvį, istorikė įvardija, kokie valgiai tai galėtų būti.

„Patiekalai, kuriuos žmonės mėgo tada ir dabar – šaltiena, paukštiena sultinyje. Jei kalbėtume apie prieskonius – petražolės, svogūnai, šafranas, cinamonas buvo taip pat naudojami, ypač aukštesnio socialinio sluoksnio šeimose. Buvo labai mėgstama naudoti actą“, – sako laidos viešnia.

Ką dar mėgo senovės lietuviai sužinokite aukščiau esančiame laidos „Verta žinoti“ vaizdo įraše.

Laidą „Verta žinoti“ žiūrėkite kiekvieną trečiadienį 19 val. naujienų portale tv3.lt ir platformoje TV3 Play. Laidą šeštadieniais 19 val. taip pat rasite TV3 televizijos „YouTube“ kanale.

REKLAMA
Pasakykite vikipedija ar užsienio kalba kada buvo cepelinai ir saltibarstis jau seniai Lietuvoje buvo ir 19 amžiuje valgė didziukulius ka cia autore peza sovietų cepelinai kažkokia propaganda. Pilnas cepelinai rašyti paskaitykite spauda.
Istorikas Dumbliauskas
Istorikas Dumbliauskas
Rasti istoriniai šaltiniai liudija,kad labiausiai senovės lietuviai mėgdavo Kijevo kotletus,baltą mišrainę su Globus žirneliais ir bankuchenus.O visą tai užgerdavo Žiguliniu alumi.
Tegul autore paklausia adamkaus jam jau 99 metu ir landsbergio 93 metų ar jie vaikystėje valgė močiutės cepelinų jau buvo Smetonos laikais dar net kunigu ceminarijoj galim rasti ju valgiai receptai knygos seniau rasytas. Zmones cepelinu darydavo didesniu kad maziau butu darbo vietoj kukulių dydžio jie tarkuodavo bulvių tarka .prie ko cia sovietmetis cepelinai. Smetonos laikais zmones dar skaityt rasyt nemokedavo ir knygu receptai dar nebūdavo ir per brangios .
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų