T. Vaičiūnas sako, kad „Keto“ dieta nėra sveikas pasirinkimas ir turėtų būti taikoma tik klinikinėse, kontroliuojamose aplinkose.
„Ši dieta turėtų būti taikoma tik tam tikrą laikotarpį. Ilgas jos taikymas turi labai dideles pasekmes ir gydytojai su jomis susiduria labai dažnai “, – sako sveikatos mokslų universiteto Gyvensenos medicinos studijų programos vadovas Tomas Vaičiūnas.
LSMU mokslininkas teigia, kad pas gydytojus atėjęs pacientas dažnai sąmoningai arba nesąmoningai neįvardina, kad jis taiko „Keto“ pagrindo mitybą: „Apibendrinant, tipinė lietuviška lėkštė yra „Keto“ tipo: dominuoja riebalai, baltymai ir truputis angliavandenių.“
Kaip turi atrodyti kiekvieno žmogaus lėkštė?
Tomas Vaičiūnas sako, kad geras pavyzdys yra kanadiečiai, kurie nuo 2020-ųjų metų valstybiniu lygmeniu įtvirtino nuo viso pasaulio diametraliai skirtingą mitybos lėkštę.
„Visose Kanados valstybinėse institucijose visi dietologai, dietologų sąjungos, vadovaujasi valstybiniu mastu patvirtinu principu ir jų mitybos rekomendacijos nėra atsargios“, – teigia vyras.
T. Vaičiūnas sako, kad dietologų rekomendacijos yra grįstos mokslu ir klinikine praktika. Jų mitybos rekomendacija labai paprasta – kasdienės lėkštės pasirinkime dominuoja pilnos struktūros, augalinio pagrindo produktai.
„Jeigu renkamės grūdinės kilmės produktus, tai renkamės pilno grūdo produktus. Lėkštėje turėtų dominuoti vaisiai, daržovės, ankštiniai augalai, uogos, šiek tiek riešutų, sėklų. Žinoma, eliminuojant tuos atvejus, kai yra netolerancija ar kiti nukrypimai nuo normų.
Iš baltyminės struktūros atėmus visas grūdines kultūras ir ankštinius produktus, įvedama iki 10-15 proc. gyvulinės kilmės produktų. Kitaip tariant, rekomenduojama valgyti ne vištieną su salotomis, o salotas su vištiena“, – sako sveikatos mokslų universiteto Gyvensenos medicinos studijų programos vadovas.
Kviečiame žiūrėti „Sveikatos DNR“ jau dabar! „Sveikatos DNR“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 19 val. naujienų portale tv3.lt ir platformoje TV3 Play. Laidą ketvirtadieniais 19 val. rasite TV3 televizijos YouTube kanale.
00:00 pašnekovų ir temos pristatymas
00:40 Gydytojo patarimai: lietuviai vieno produkto iš esmės valgo per mažai
03:40 Gyvensenos medicina: ką ji siūlo naujo sergantiems sunkiomis ligomis
05:05 Kas sukelia lėtines ligas: vardijami rizikos veiksniai
06:45 Kam ir kada reikia atsisakyti kai kurių produktų?
10:40 Ko neturėtų būti mūsų lėkštėje ir ką reiktų valgyti gerokai dažniau
15:55 Šiaurės Karelijos projektas: kaip jiems pavyko sumažinti mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų?
20:25 Lietuvoje žmonės susirūpina savo sveikata, kai užklumpa baisios ligos
26:15 Mikrobiota – kas tai ir kas atsitinka valgant daug perdirbtų mėsos produktų, baltymų
30:35 Žarnyne gaminamas ir laimės hormonas seratoninas, jo kiekiai veikia ir miego kokybę
34:43 Keto dieta – labai nesveika žmogui: ko galime išmokti iš Kanados
43.58 Nutukimas yra didelė problema, bet ar ją galima spręsti protarpiniu badavimu?
53:30 Baisi nauja mada: gydomi nuo vėžio žmonės pradeda badauti
1.03.40 Ar valgyti šiuos dalykus: ekspertai įvertino 5 maisto produktus ir patiekalus
1.06.30 Antra laidos dalis
Jau atrodo visi del visko mialoja del pinigu...moka itikinti...Tragedija..pati susiduriau...niat jau ir rasineti kaip ir kodel nusibodo....o kas del pinigu galvoju bumerangas gris per bedu,ligu,nialaimiu....visi nuo devo ir grisim i teisma.....