Naujienų portalui tv3.lt grybautojai papasakojo, kokių grybų šiuo metu randa bei kur dažniausiai grybauja.
Grybus nešasi kibirais
Ilona Preikšienė patikino, jog grybauja gana dažnai ir visur, tačiau pagrindinė vieta yra Karalgiris, kaimas Kauno rajone, nes tai vieta arčiausiai namų:
„Pačiame miške bandome apieškoti jau žinomas vietas, tačiau visada įbrendame ir į naujas. Šiuo metu pagrinde pradeda dygti jauni baravykai ir visi beveik sveiki. Radome kelis raudonviršius, bet irgi jaunučiai ir keliose vietose aptikome voveraičių. Manau, kad po savaitgalio bus pilnesni krepšiai.“
Vilma Orintaitė-Šalaviejienė paantrino Ilonai – miškuose jau randa baravykų ir raudonviršių.
„Grybauti mėgstu ir kai turiu galimybę grybauju kartu su vyru. Dabar daugiausia dygsta baravykiukai ir raudonikiai. Dažniausiai grybaujame Ukmergės rajone, Šešuolių girioje“, – atskleidžia moteris.
Jolanta Kildušienė baravykų rado ir Kaišiadorių rajone. Grybavimas Jolantos didžiausias pomėgis, grybauti lekia ir po darbo, nes gyvena šalia miškų. Jau žino savo slaptas vieteles, todėl grįžta pilnomis pintinėmis.
O štai aktyvi grybautoja Jurgita Janutėnaitė-Kiškė patikrinusi Vilniaus rajoną rado tik voveraičių – baravyko nė vieno.
Šių grybų nerinkite
Apie tai, kokių grybų ir kur negalima rinkti bei ko trūksta Lietuvoje, kad grybavimas būtų sėkmingas, anksčiau naujienų portalui tv3.lt papasakojo gamtininkas Almantas Kulbis.
Svarbu atsirinkti tinkamą vietą, kur rinkti grybus. Netinkama vieta yra tokia, kur bet koks, net ir valgomasis grybas tampa nevalgomas.
„Tokios vietos yra kažkur arti didelių magistralinių kelių, kur didelis eismas, užterštose vietose, pavyzdžiui, greta sąvartynų, nes grybai yra linkę kaupti kenksmingas medžiagas“, – įspėjo gamtininkas.
Kalbėdamas apie nuodingus grybus, jis teigė, kad tokių Lietuvoje nėra labai daug, tačiau yra nevalgomų grybų kategorija. „Jei kalbėtume apie mirtinai nuodingus grybus, augančius Lietuvoje, tai juos būtų galima suskaičiuoti ant dviejų rankų pirštų.
Svarbiausia paminėti žalsvąją musmirę ir smailiakepurę musmirę – šios dvi musmirių rūšys yra mirtinai nuodingos ir nėra jokių gelbėjimo priemonių jas suvalgius“, – įspėjo A. Kulbis.
Pašnekovas teigia, kad žmonės kartais žaliąsias musmires supainioja su žaliuokėmis arba žalios spalvos umėdėmis, todėl šį grybą reikia visiems labai gerai įsiminti. Dar vienas mirtinai nuodingas grybas yra eglinė kūgiabudė, tačiau ją su kitais grybais supainioti yra sunku.
„Šis grybas yra toks nepatrauklus, kad retai kas tiesia į ją ranką ir deda į krepšį“, – tikino gamtininkas.
Nuodingojo nuosėdžio taip pat negalima dėti į krepšelį. Nuosėdžių gentis yra labai didelė, jų yra įvairiausių rūšių, todėl svarbu nesupainioti ir nepasiimti mirtinai nuodingo grybo. Gamtininkas pastebi, kad grybautojai socialiniuose tinkluose žmonės pradeda dalintis nuotraukomis, kuriose vaizduojami didžiuliai kiekiai surinktų grybų, tačiau įspėja, kad visada reikėtų pagalvoti, kiek grybų mes galime suvartoti. „Skirtingai nuo anglų ar vokiečių, mes esame grybautojų tauta.
Jei grybus renkame kaip pagrindinį mūsų šeimos maisto šaltinį, tada taip, grybų galima rinkti daug. Tačiau jei norima tik prisirinkti ir pasipuikuoti tuo kalnu grybų, tada reikėtų pagalvoti, kiek jų neštis namo“, – pastebėjimais dalinosi A. Kulbis.