Esant aukštam cholesterolio kiekiui, padidėja širdies ligų ir insulto rizika, tad jį būtina atidžiai stebėti. Pakeitus dietą, galite sumažinti cholesterolio kiekį kraujuje. Štai kokio maisto reikėtų vengti.
Koks maistas yra netinkamiausias?
Jei jūsų aukštas cholesterolio kiekis, turėtumėte įvertinti, kiek valgote riebalų. Dar svarbiau ‒ būtina žiūrėti, kokius riebalus valgote. Kai kurie riebalai yra naudingi cholesterolio kiekio mažinimui, o kiti jį didina.
Sotieji riebalai
Yra dviejų tipų riebalai: sotieji ir nesotieji.
Sotieji riebalai didina cholesterolio kiekį ir, deja, jų gausu daugelyje maisto produktų. Daug sočiųjų riebalų turi šie maisto produktai:
Pyragai su mėsa;
Dešros ir riebi mėsa;
Sviestas, ghi sviestas ir taukai;
Grietinėlė;
Kietieji sūriai;
Pyragai ir sausainiai;
Maisto produktai, kurių sudėtyje yra kokosų arba palmių aliejaus.
Trans-riebalai
Trans-riebalai yra dar viena riebalų rūšis, galinti padidinti cholesterolio kiekį. Trans-riebalų natūraliai rasite nedideliais kiekiais kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, mėsoje, piene ir pieno produktuose. Tačiau dirbtiniai transriebalai randami dažniau kai kuriuose perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, sausainiuose ir pyraguose, rašo express.co.uk.
Dauguma britų nevalgo daug transriebalų, tačiau visada turėtumėte patikrinti maisto riebalų etiketes, ar produkte nėra transriebalų. Atsargiai su etiketėmis, kuriose rašoma, kad sudėtyje yra hidrintų riebalų arba hidrintų aliejų, nes transriebalai randami hidrintuose riebaluose.
Maistas, kuriame natūraliai yra daug cholesterolio
Kai kuriuose maisto produktuose iš tikrųjų yra cholesterolio, vadinamo dietiniu cholesteroliu. Šie maisto produktai yra laikomi dietiniu cholesteroliu ir juose yra daugiau cholesterolio nei kituose maisto produktuose. Tai, pavyzdžiui, kiaušiniai ar krevetės. Dietinis cholesterolis nėra toks blogas jūsų bendro cholesterolio kiekio atžvilgiu kaip sotieji riebalai.
Prekybininkai suveža visą pigų "mėšlą," kurį perka už kapeikas, o čia parduoda brangiau nei europinėm kainom. A-ū, tikrintojai.