Tinkamai funkcionuojantis žarnynas susijęs su daugybe sveikatos aspektų – nuo energijos lygio ir miego kokybės iki nuotaikos, odos būklės ar net kūno svorio.
Organizmas apie sutrikusią žarnyno veiklą signalizuoja ne tik dažnai pasitaikančiu pilvo pūtimu ar raugėjimu, bet ir tokiais mažiau akivaizdžiais simptomais kaip lėtinis nuovargis, sunkumas susikaupti ar nemiga.
Probiotikų ir žarnyno sveikatos specialistė dr. Masarat Jilani teigia, kad gera žarnyno būklė padeda organizmui efektyviau įsisavinti maistines medžiagas, reikalingas smegenų, raumenų ir viso kūno veiklai.
Pasak jos, tinkamas žarnyno balansas gali turėti teigiamos įtakos ne tik darbingumui ar fiziniam aktyvumui, bet ir padėti lengviau išlaikyti stabilų svorį bei pagerinti miego kokybę, rašoma mirror.co.uk.

Žarnynui nepalankūs produktai: ką vertėtų išbraukti iš savo raciono
Vis tik, laikais, kai daugybė maisto produktų nėra naudingi žarnyno sveikatai, tai yra lengviau pasakyti nei padaryti, todėl ekspertai išskyrė kelis maisto produktus, kurių reikėtų atsisakyti.
Riebaluose kepti produktai
Daugelis, ypač savaitgaliais, pusryčiams renkasi riebaluose keptus produktus, pavyzdžiui, dešreles ar šoninę, tačiau slaugytoja Jane Clarke, sveikatos madų demaskavimo ekspertė, įspėja, kad tai gali pakenkti žarnynui.
Žarnyno sveikatos specialistė sakė: „Perdirbta mėsa, įskaitant mėgstamus pusryčių produktus, tokius kaip šoninė ar dešrelės, gali būti ypač kenksminga žarnyno sveikatai.
Šiuose produktuose yra daug konservantų ir nitratų, kurie gali sutrikdyti gerųjų bakterijų pusiausvyrą žarnyne ir sukelti uždegimą.“
Saldinti jogurtai
Nors jogurtas yra puikus probiotikų šaltinis, jūsų žarnynas nepadėkos, jei rinksitės saldintą jogurtą. Dr. Deborah Lee teigia, kad priklausomybę sukeliantys daug cukraus turintys jogurtai gali pakenkti jūsų žarnyno mikrobiomui ir padidinti lėtinio sisteminio uždegimo lygį.
Ji paaiškino: „Cukrus mažina trumpos grandinės riebalų rūgščių (SCFA), kurios susidaro žarnyne, kai mikrobai maitinasi vaisių ir daržovių skaidulomis, kiekį. Šios SCFA atlieka daug svarbių vaidmenų sveikatai.
Didelis cukraus kiekis taip pat gali prisidėti prie žarnyno pralaidumo, todėl patogenai gali prasiskverbti pro žarnyno sienelę ir patekti į kraują.
Geriau rinkitės graikišką jogurtą, kuris turi dvigubai daugiau baltymų nei kiti jogurtai, be to, jame yra gerųjų bakterijų, todėl tai yra probiotikų šaltinis – tai produktas, kuris gerosiomis bakterijomis papildo žarnyne jau esančių bakterijų populiaciją.“
Alkoholis
Daugelis žmonių, galvodami apie mitybą, neatsižvelgia į alkoholio vartojimo pavojus. Pasak dr. D. Lee, alkoholis gali sukelti gastritą – skrandžio uždegimą, dėl kurio atsiranda skausmas, pilvo pūtimas ir raugėjimas.
Be to, jis gali pakenkti jūsų žarnyno mikrobiomui ir sukelti plonųjų žarnų mikroorganizmų peraugimą, t. y. bakterijų pertekliaus kaupimąsi plonosiose žarnose.
Salotų padažai
Vasara jau įsibėgėja, todėl daugelis gurmanų ieško būdų, kaip pagardinti salotas ir tam neretai renkasi prekybos centruose parduodamus salotų padažus. Tačiau, kad ir kokie sveiki jie atrodytų, svarbu, kad padažai būtų tokie pat švieži kaip ir daržovės.
Svarbu ne tik užtikrinti, kad nebūtų pasibaigęs padažų galiojimo laikas – žarnyno sveikatos specialistas dr. Leke Asongas įspėja, kad salotų padažai gaminami iš rafinuotų sėklų ar augalinių aliejų, juose paprastai yra pridėtinio cukraus ir kvapiųjų medžiagų, todėl tai gali sukelti žarnyno problemų.
Kečupas ir majonezas
Bloga žinia tiems, kurie mėgsta visur dėti kečupą ar majonezą. Dr. L. Asongas įspėja, kad į mėgstamą pomidorų padažą būna pridėta cukraus ir kvapiųjų medžiagų, o blogieji žarnyno mikrobai labai mėgsta cukrų.
Kečupo pakeitimas majonezu taip pat nėra gera išeitis, nes majoneze, kuris gaminamas iš rafinuotų sėklų arba augalinių aliejų, taip pat paprastai būna pridėtinio cukraus ir kvapiųjų medžiagų, sunkinančių žarnyno veiklą.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!