Nerimą kelia tai, kad tai, ką dedate į savo kūną, gali padėti pagrindą pavojingų kraujo krešulių susidarymui, rašo express.co.uk.
Benendeno ligoninės gydytoja dietologė Nona Ozerianskaya sakė: „Siekiant sumažinti kraujo krešulių susidarymo riziką, svarbu laikytis sveikos gyvensenos principų ir, jei įmanoma, laikytis sveikos, subalansuotos mitybos.
Tiems, kurie dažnai vartoja maisto produktus, kuriuose yra daug cukraus, sočiųjų riebalų ir transriebalų rūgščių, pavyzdžiui, vartoja saldžius gėrimus, margariną, pyragaičius, sausainius, keptą ir perdirbtą maistą, kyla didesnė kraujo krešulių susidarymo rizika.“
Hidrinti, perdirbti aliejai
Ekspertė ne tik įvardijo kenksmingus maisto produktus, bet ir pridūrė, kad „būtina vengti“ hidrintų, perdirbtų aliejų. Maisto pramonėje hidrinti aliejai pradėti naudoti dėl to, kad turi ilgą galiojimo laiką ir yra pigesni.
Augaliniai aliejai, pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų, kambario temperatūroje yra skysti, o hidrintas aliejus sukietėja, įgauna tepamo produkto tekstūrą.
Šio tipo aliejai dažnai naudojami itin perdirbtuose maisto produktuose, kuriuose gausu sočiųjų riebalų rūgščių, kurios didina cholesterolio kiekį.
Hidrinti riebalai slepiasi įvairiuose maisto produktuose – margarine, keptame maiste ir net grietinėlėje kavai. Jei norite vartoti mažiau šių produktų, pradėkite skaityti maisto produktų etiketes – jose ieškokite žodžio „hidrintas“.
Šie aliejai gali padidinti kraujo krešulių riziką dėl oksidacinio streso. Anot N. Ozerianskayos, hidrinti aliejai skatina laisvųjų radikalų gamybą, sukeldami uždegimą organizme ir kraujagyslėse.
Kraujo krešuliai ir kitos sveikatos problemos
Visi šie procesai gali atverti kelią kraujo krešulių susidarymui ir kitoms sveikatos problemoms.
Laimei, kenkia ne visi maisto produktai. Tiesą sakant, kai kurie produktai gali padėti sumažinti uždegimą kūne ir atitinkamai sumažinti riziką.
N. Ozerianskaya sakė: „Nors nėra specialios priešuždegiminės dietos, tradicinė Viduržemio jūros dieta siejama su mažesniu bendru mirtingumu, mirtingumu nuo širdies ir kraujagyslių ligų, sumažėjusia insulto, Parkinsono ligos, Alzheimerio ligos ir vėžio rizika.
Viduržemio jūros dietoje akcentuojami sveiki pasirinkimai – alyvuogių aliejus, riešutai, vaisiai, lapinės daržovės ir riebi žuvis.
Šiuose maisto produktuose yra naudingų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų, mineralų, polifenolių ir antioksidantų, kurie tiesiogiai mažina uždegimą.
Maiste esantys polifenoliai taip pat gali padėti sumažinti kraujospūdį, atsparumą insulinui ir uždegimą.“
Dietologė į mitybą rekomenduoja įtraukti
- Baltymus, pavyzdžiui, kiaušinius, žuvį, liesą paukštieną, pupeles, lęšius, avinžirnius, tofu, neriebius pieno produktus;
- Įvairiaspalvius vaisius ir daržoves;
- Saikingą kiekį sveikų riebalų, pavyzdžiui, avokadus, sėklas, riešutus, alyvuogių aliejų, saulėgrąžų, ryžių, rapsų ar riešutų aliejus;
- Riebią žuvį, kurioje yra daug omega-3 riebalų arba vegetariškas alternatyvas, pavyzdžiui, linų sėmenis ar jų aliejų;
- Nesmulkintus grūdus, pavyzdžiui, miežius, avižas, grikius, bolivines balandas, juodą duoną;
- Fermentuotą maistą, pavyzdžiui, jogurtą, kefyrą ir kimchi.
Be to, taip pat rekomenduojama gerti daug vandens, nes, kaip aiškina NHS, vengiant dehidratacijos galima sumažinti kraujo krešulių susidarymo riziką.
Prieš vartojant naujus produktus ar atsisakant tam tikrų produktų būtina pasitarti su savo šeimos vaistininku arba gydytoju.