• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie mitybą dažnai atsiliepiama kaip apie ypatingai svarbų veiksnį, siekiant sumažinti rimtų susirgimų  riziką. Vienas iš jų – kasmet tūkstančius lietuvių gyvybių nusinešantis vėžys.

Apie mitybą dažnai atsiliepiama kaip apie ypatingai svarbų veiksnį, siekiant sumažinti rimtų susirgimų  riziką. Vienas iš jų – kasmet tūkstančius lietuvių gyvybių nusinešantis vėžys.

REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt apie tai, kokie maisto produktai lemia padidėjusią vėžio riziką, o kokie padeda jos išvengti, papasakojo Nacionalinio vėžio instituto mokslininkė, epidemiologė dr. Rūta Petrauskaitė-Everatt.

Pasak jos, mityba – tai vienas svarbiausių vėžio rizikos atsiradimo veiksnių. „Sveika mityba sumažina vėžio riziką, o tuo tarpu sveikatai nepalanki mityba gali ją padidinti“, – pasakojo pašnekovė.

Vėžio atsiradimo riziką didinantys produktai

Pradėjus su pašnekove nagrinėti vėžį skatinančius produktus, ji pasakojo, kad dažniausiai sunkią ligą iššaukia ne pavieniai maisto produktai, o bendrai sveikatai nepalanki mityba.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, tie, kurie savo kasdienybėje vartoja daug sveikatai nepalankių produktų gali tikėtis bėdos, nes tai – įpročiai, tapę kasdienybės dalimi, kasdien prisidedantys prie sveikatos būklės prastėjimo.

REKLAMA

„Norint sumažinti vėžio susirgimų riziką vertėtų atsižvelgti į tai, ką valgome. Reikėtų valgyti mažiau kaloringo, daug riebalų ar cukraus turinčio maisto. Taip pat vertėtų vengti saldžiųjų gėrimų“, – pasakojo R. Petrauskaitė-Everatt.

Pokalbio metu epidemiologė ragino lietuvius vengti įvairių saldžių arba sūrių užkandžių, parduotuvėse jau pagamintų gaminių, saldžių kepinių, perdirbto maisto, alkoholio ir raudonos mėsos.

REKLAMA
REKLAMA

Dar viena pašnekovės išryškinta blogybė – greitas maistas, kurio griebiasi ne vienas skubantis. Tokie maisto produktai taip pat prisideda prie padidėjusios vėžio rizikos.

Vėžio atsiradimo riziką mažinantys produktai

Pokalbio metu R. Petrauskaitė-Everett taip pat papasakojo, kaip turėtų atrodyti sveika ir subalansuota mityba. Pasak jos, ji gali padėti pagerinti sveikatos rodiklius ir sumažinti vėžio atsiradimo riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistė pasakojo, kad kasdieninėje mityboje turėtų atsirasti daugiau viso grūdo gaminių, ankštinių augalų, vaisių ir daržovių.

„Rekomenduojama šių maisto produktų valgyti apie penkis kartus per dieną arba 400 gramų. Bendrai paėmus, toks maistas turėtų sudaryti maždaug pusę mūsų valgomo maisto“, – apie maisto kiekį pasakojo pašnekovė.

Ji ragino į savo mitybą įtraukti daugiau pupelių, žirnių, mėgstamų vaisių ir daržovių, įvairiausių kruopų. Taip pat skatino nepamiršti ir vartoti tik nedidelį tokios liesos mėsos, kaip paukštiena, kiekį.

REKLAMA

R. Petrauskaitė-Everett išryškino ir žuvies bei pieno produktų svarbą. Pasak jos, valgant šiuos produktus reikėtų vadovautis ta pačia taisykle, kaip ir valgant mėsą – nepadauginti. Specialistė akcentavo ir augalinio aliejaus naudojimą, riešutų bei sėklų vartojimą.

Kartais pasimėgauti galima

Pradėjus kalbėtis apie tai, ar nesveikų produktų reikėtų atsisakyti visiškai, pašnekovė tikino, kad ne. Anot jos, svarbiausia, kad nevisavertės mitybos produktai į lėkštę nepatektų dažnai.

REKLAMA

„Tyrimų duomenys rodo, kad bent vieną kartą per dieną vaisius ir daržoves valgo tik 30 procentų gyventojų Lietuvoje. Turėtų žmonės daugiau valgyti vaisių ir daržovių kasdien ir netgi po kelis kartus per dieną.

Taip pat reiktų mažinti gyvulinių riebalų, riebios žuvies kiekį, tada nesveikas maistas mums nepakenks, bet jis neturėtų tapti mūsų kasdienybės dalimi“, – pasakojo ji.

Pašnekovė išryškino ir dar vieną problemą – antsvorį. Pasak jos, tai pirmasis įspėjamasis ženklas apie tai, kad žmogaus mityba nėra sveika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl to ji ragino atkreipti dėmesį ir stipriai normuoti kaloringus, riebius ar labai saldžius produktus, mat, anot jos, fizinio aktyvumo rodikliai taip pat nedžiugina.

„Svarbu išlaikyti optimalų kūno svorį, t. y. stengtis, kad kūno masės indeksas (KMI) neviršytų 25. Jeigu tai išlaikome, tuomet optimalus kūno svoris apsaugo nuo didesnės vėžio rizikos“, – sakė ji.

Durnelei ,kodėl neradote, kad ankštinės daržovės sukelia sąnarių skausmus , nes daug purinų.Grūdinės kultūros išpurkštos.pesticidais Tai kur matai sveiką mitybą??????Gal pasidomėk kokius nuodus deda į maistą Visos E raidės.
tuoj papratys lest kirmeles panasiai kaip vistos
O vandeni dar galima gerti is po ciaupo
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų