Emanuelis pasakojo, kad kava susižavėjo dar vaikystėje, kai matydavo, kokia ramybė aplankydavo namus, kai tėvai imdavo ruošti šį gėrimą. O jo mama kavą ruošdavo taip gerai, kad kiekvieną rytą darbe jai beverdant šį gėrimą, paskui išsirikiuodavo eilės žmonių. Tai įkvėpė Emanuelį kava imti domėtis daugiau, o pirmieji bandymai skrudinti kavos pupeles buvo namuose, tiesiog ant keptuvės.
„Po 10 metų keptuvė kiek padidėjo“, – juokėsi jis ir pakvietė Gian Lucą į kelionę apie kavą.
Dabar Emanuelis gali atskirti, iš kokio regiono atkeliavo kava, gali vien iš pupelių skleidžiamo kvapo. Kavos ekspertas atskleidė ir tai, kokiais skoniais pasižymi skirtingų regionų kavos.
Įdėkite kavą į šaldiklį
Emanuelis atskleidė, kad lietuviai iki šiol neteisingai naudojo prancūzišką kavinuką, nors mes esame įpratę jame daryti arbatą, tačiau darant kavą jis daro tiesiog stebuklus:
„Norint pažinti kavą, jis [prancūziškas kavinukas] tinka idealiai, nes čia per pirmą minutę ištirpsta maždaug 90 proc. kavoje esančio kofeino. O jei kavą čia laikysime 5 minutes, tikėtina, kad kofeinas visai ištirps“, – pasakojo Emanuelis.
Kavos ekspertas pataria, kavos ilgą laiką nelaikyti spintelėse ir jeigu kavos per savaitę išgeriate nedaug, nereikėtų pirkti jos kilogramais ar kaupti atsargas pusei metų į priekį. Visgi, jeigu nusipirkote didelį kiekį kavos paskirstykite jį į atskirus maišelius po maždaug 250 gramų ir įdėkite į šaldiklį. Taip kava visuomet bus šviežia. Emanuelis priduria, kad išėmus kavą iš šaldiklio neskubėtumėte jos atitirpinti – leiskite tam vykti natūraliai.
Tačiau faktas, kuris Gian Lucą nustebino labiausiai, bus susijęs su espresso. „Teoriškai būtų galima sakyti, kad espresso puodelyje yra 100 miligramų kofeino, tuo tarpu užpiltinėje kavoje – 2-3 kartus daugiau. Tačiau žmones dažnai apgauna skonio jausmas“, – netikėtą faktą atskledė Emanuelis.
Tiramisu pagal Gian Luca
Kava galiausiai įkvėpė Gian Lucą pagaminti ypatingą desertą. „Jei pagalvotumėte apie Italiją, tikriausiai į galvą pirmiausiai šautų trys dalykai: pasta, pica ir tiramisu. O pagrindinis tiramisu ingredientas ir yra kava“, – taip sekmadienio rytą savo gaminamą desertą pristatė virtuvės šefas.
Ruošiant tiramisu reikalingi ir kiaušiniai. Didelei šeimyninei deserto porcijai prireiks net 10 kiaušinių. Tiesa, baltymus reikia atskirti nuo trynių. Prieš išplakant pastaruosius, į masę dar reikia sudėti 10 šaukštų cukraus. Ne ką mažiau desertui prireiks ir maskarponės sūrio – šiam desertui bus naudojamas net kilogramas! Kiaušinio baltymai desertui bus naudojami galiausiai – Gian Luca sakys, kad juos reikia plakti tol, kol šie priminti standžią sniego masę.
Neretai šiam desertui naudojamas ir nedidelis kiekis alkoholio, tačiau Gian Luca tikino, kad jo mamos firminiame tiramisu jo neturi būti nė lašo.