„Lietuviai ir dabar švenčia, tik tiek, kad sumažėjo tortų svoriai ir kiekiai, bet juos ir toliau užsisako. Gimtadienis yra gimtadienis ir karantinas darbų nesustabdė.
Buvo laikas, kai užsakymai buvo tik savaitgaliais, nes žmonės dirba ir švenčia tik savaitgalį, tačiau dabar nesvarbu. Jei vaiko gimtadienis yra vidury savaitės, tai vidury savaitės ir bus švenčiama. Todėl pas mane nuo pat pirmadienio yra užsakymų“, – sako Kristina.
Kokia yra moters sėkmės paslaptis? Kas jai padeda net ir sunkiu laikotarpiu neprarasti klientų? Apie tai ir dar daugiau ji sutiko papasakoti naujienų portalui tv3.lt.
Tortus keldavo į skelbimų portalą
Kristina dalijasi, kad polinkis į maisto gaminimą, o konkrečiau – į konditeriją, ją lydėjo jau nuo labai seniai:
„Aš užaugau tokiu laiku, kai saldumynų parduotuvėse nebuvo labai daug ir mes su klasiokėmis ar kiemo draugėmis vis ką nors darydavome, o man tai labai patikdavo.“
Taip žingsnis po žingsnio moteris pradėjo gaminti artimiesiems ir šventės tapo neįsivaizduojamos be jos skanumynų. Galiausiai, 2011 metais, ji panoro plaukti į didesnius vandenis ir savo kepiniais džiuginti kitus žmones.
„Turėjau abejonių dėl pradėjimo, nes tuo metu buvo daug firmų, kurios jau buvo įsitvirtinusios, turėjo savo klientų ratą. Bet nusprendžiau pabandyti, žinojau, kad jei nepasiseks, aš turiu darbą ir nieko čia baisaus nenutiks“, – prisimena pašnekovė.
Tuo metu ji žinią apie savo gaminamus tortus pradėjo skleisti internetiniame skelbimų portale, kur sulaukdavo elektroninių laiškų. Šiandien Kristina juokiasi prisimindama šią patirtį, tačiau tada tai atrodė lengviausias būdas pasiekti kitus žmones.
„Prisimenu ir pirmąjį savo užsakymą, kuris buvo taksi mašina. Viena Kauno įmonė šventė savo vienų metų gimtadienį ir užsisakė nedidelį tortuką, atsimenu, kad tai buvo maskarponės sūrio tortas su braškėmis ir visai vykusiai gavosi“, – šypsosi kaunietė.
Svarbu nuolatinis tobulėjimas
Bėgant laikui, klientų ratas vis augo, o Kristinai ši veikla teikė vis daugiau džiaugsmo. Taip pat atsirado ir nemažai dalykų, kurie leido palengvinti tortų gaminimą:
„Anksčiau buvo labai daug rankų darbo, o dabar turiu įsigijusi ir specialų printerį, kuris spausdina su valgomu popieriumi ir valgomais dažais.
Visokios formelės, raštai, įspaudai irgi labai palengvina darbą, nes iš karto gali padaryti nuotraukas, pridėti papildomai dekoracijų ir viskas labai puikiai atrodo. Man tai pasiteisino, nebereikia lipdyti personažų, todėl viską padarai greičiau ir paprasčiau.“
Vis dėlto, net ir sukaupusi nemažą patirtį, Kristina sako, kad jai labai svarbu nuolatos tobulėti ir neužmigti ant laurų, todėl ji stengiasi iš įvairių šaltinių semtis naudingos informacijos.
„Jei stovėsi vietoje, tu netobulėsi, todėl vis pasižiūriu, paskaitau, kokios yra naujovės, apsilankau „Youtube“, nes ten gali matyti, kaip viskas daroma, mokiausi ir kursuose. Be tobulėjimo nieko nebūtų“, – neabejoja kaunietė.
Galbūt todėl ji nebijo ir konkurencijos, o priešingai – džiaugiasi, kad žmonės turi iš ko rinktis:
„Aš džiaugiuosi, kad tų kepėjų yra labai daug. Kuo daugiau pasirinkimo, tuo geriau žmonėms. Kiekvieno mūsų braižas ir stilius yra skirtingas, todėl žmonės pasirenka, ko jie nori. Turi būti vaizdas ir, aišku, turi būti skonis. Jei tai atitinka, tas klientas grįš visą laiką atgal.“
Dekoravimas – kruopštumo reikalaujantis darbas
Klientai, norintys, kad jų vestuvių ar krikštynų stalą puoštų būtent Kristinos gaminti naminiai tortai, suklusti turi likus bent mėnesiui iki šventės, mat, kreipiantis vėliau, gali tekti išgirsti, kad užsakymo įgyvendinti nepavyks.
Kaunietė pasakoja, kad per savaitę daugiausiai yra pagaminusi 16 tortų, tačiau tada teko dirbti itin intensyviai. Ji pabrėžia, kad gaminimo laikas visada priklauso nuo tortų dekoravimo sudėtingumo, tačiau gali užtrukti net ir kelias valandas.
„Jei dekoravimas nesunkus, vieną tortą padekoruoti užtrunka valandą. Bet jei daug detalių ar kokia neįprasta forma, gali užtrukti ir iki 3 valandų.
Tai tikrai kruopštus darbas, dirbant įtemptai pavargsta ir akys, bet aš tai mėgstu, man labai patinka ir nesudaro didelių sunkumų“, – sako Kristina ir priduria, kad pagaminti tobulo skonio ir išvaizdos tortą užtrunka dvi dienas, o trečiąją juo jau gali mėgautis klientai.
Pašnekovė nurodo, kad klientai dažnai kreipiasi su konkrečiais pageidavimais ir dekoravimų nuotraukomis, tačiau jai labiausiai patinka, kai ji turi žmonių pasitikėjimą ir gali save realizuoti:
„Kai man parašo, kad nori tokio pačio kaip nuotraukoje, visada sakau, kad tokio pačio nepadarysiu. Gali spalvytė truputį skirtis, koks nors akcentas, gėlės kitokios ir panašiai.
Stengiuosi padaryti taip, kad tortai nebūtų labai perkrauti, nes kai dekoracijos labai apkrauna tortą, nėra to tokio vaizdo, kad gražiai ir subtiliai atrodytų. O šiaip man labiausiai patinka laisvė, neįstatymas į rėmus.“
Keičiasi tendencijos
Pašnekovė įvardija ir daugiausiai dėmesio sulaukiančius jos gaminius. Pats populiariausias yra „Snickers“ skonio tortas, kurio receptą ji per gana ilgą laiką labai ištobulino. Taip pat klientai nemažiau mėgsta ir maskarponės sūrio tortą su trintomis braškėmis bei šokoladu.
„Trečias pagal populiarumą yra medaus tortas su avietėmis, kurio gimimo istorija yra labai įdomi. Klientai sakė, kad nori medaus torto, bet labai mėgsta avietes. Su medumi visos uogos tinka, tai sakau, pabandom tokį padaryti ir jis labai pasiteisino“, – kaip klientų norai virsta mėgstamais receptais pasakoja Kristina.
Ji sako pastebinti, kad lietuviai labiausiai mėgsta klasikinius tortus, todėl, pavyzdžiui, prancūziškos konditerijos gaminiai jai nepasiteisino, nes žmonėms buvo per riebu. Tiesa, moteris įvardija kelias pastaruoju metu ryškėjančias tendencijas:
„Dar prieš karantiną atėjo labai didelis minimalizmas. Keičiasi žmonių požiūris, jie nenori cukraus masių, lipdinių, nori paprastai, su uogytėmis, kokiu nors užrašu ir viskas.
Taip pat kiekvieną kartą, kai užsisako tortą, žmonės nori jų gaivių, o ne riebių. Visada prašo, kad būtų mažiau cukraus ar rūgčiau. Nors aš ir sakau, kad tortas turi būti saldus, nes tai yra tortas. Bet vis tiek pildai klientų norus, nori, kad jiems patiktų.“
Džiaugiasi, kad gali kitiems suteikti geras emocijas
Kristina sako, kad torto kaina visada priklauso nuo detalių ir torto sudėtingumo, todėl svyruoja tarp 18–35 eurų už kilogramą. Moteris sako, kad tokia kaina klientų nebaugina, tad užsakymų jai netrūksta.
„Mano klientų ratas žino tortų skonį ir juos mėgsta, aišku, yra ir naujų klientų. Rekomendacijos eina iš lūpų į lūpas, žmonės dalijasi, rašo komentarus ir taip kiti nori užsisakyti tortus. Aš galvoju, kad jei ir karantino metu turiu pakankamai darbo, tai manau, kad žmonėms patinka“, – šiltai kalba Kristina.
Ji neslepia, kad toks įvertinimas ir žmonių susidomėjimas jai daug ką reiškia:
„Man patinka džiuginti žmones, daryti tai, kad jie liktų laimingi ir patenkinti, nustebtų. Labai dėl to stengiuosi. Ir dar kai gali iš to uždirbti pinigų, tai iš viso yra kažkas fantastiško. Tu dirbi mėgstamą darbą, uždirbi pinigų, klientai lieka patenkinti – kas gali būti geriau?“
Ne tik naminius tortus gaminanti, bet ir restorane su konditerija dirbanti moteris sako, kad nuo gaminimo nepavargsta, o net ir poilsio metu jai dažnai į galvą šauna įvairios idėjos.
„Aš labai mėgstu vaikščioti, keliauti, pasportuoti. Išeini į gamtą ir pamatai spalvas, užtenka, kad saulė išlindo, nuotaika gera ir jau šovė kokia mintis. Užsienyje taip pat pamatai naujus dalykus, vis ką nors paragauji ir taip viskas dedasi.
Įkvėpimo specialiai neieškau. Tik pasižiūriu, kokios spalvos šiais metais madingos, ką žmonės mėgsta puošyboje, kokie yra vestuviniai tortai ir panašiai“, – kūrybinius užkulisius pasakoja kaunietė.
Ji atskleidžia ir vieną savo svajonę, kurią ateityje tikisi paversti realybe.
„Norėčiau turtėti nedidelę šeimos kavinukę, kur žmonės galėtų ateiti ir nusipirkti ką tik pagaminto deserto. Mano svajonė, kad žmonės galėtų mėgautis jais iš karto, kad jie nebūtų laikomi kelias dienas ar savaitę“, – ateities norais dalijasi Kristina.