Visada svarbu maitintis sveikai, tačiau tai ypač aktualu sergantiesiems kasos ligomis. Štai keli geriausi maisto produktai, skirti kasos problemoms spręsti, rašo liverandpancreassurgeon.com.
Lapiniai žalumynai
Lapiniai kopūstai ar špinatai gerina kasos veiklą. Špinatuose gausu vitamino B ir geležies. Tai itin svarbios maistinės medžiagos kasos sveikatai. Lapiniuose kopūstuose yra vitaminų B, C ir K, taip pat tokių mineralų kaip geležis, varis ir manganas. Lapiniai žalumynai tinka beveik su viskuo – troškinti garuose su česnakais ir žolelėmis, įmaišyti į sriubas arba patiekti prie mėgstamo makaronų patiekalo.
Tofu
Tofu yra puikus pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi savo kasa, nes jis yra geras baltymų šaltinis, tačiau turi mažai riebalų. Baltymai yra labai svarbūs gydant kasos uždegimą, tačiau per daug riebalų iš mėsos ar riebios žuvies gali pakenkti gyjančiam organui.
Grybai
Žemiško skonio ir neryškios spalvos grybai gali atrodyti ne patys turtingiausi maistingųjų medžiagų, tačiau jie iš tiesų labai naudingi kasos sveikatai. Grybuose gausu antioksidantų, vitaminų ir mineralų, jie turi priešuždegiminį poveikį organizmui.
Uogos, vyšnios ir vynuogės
Šie vaisiai, kuriuose gausu antioksidantų, padeda išvengti ląstelių pažeidimų visame organizme. Raudonosiose vynuogėse yra stipraus antioksidanto resveratrolio – maistinės medžiagos, randamos raudonajame vyne. Kadangi alkoholio negalima vartoti norintiems pasveikti nuo kasos, raudonosios vynuogės gali būti puikus būdas pasinaudoti tomis pačiomis maistinėmis medžiagomis be dirginimo.
Kryžmažiedės daržovės
Brokoliuose ir kitose kryžmažiedėse daržovėse, pavyzdžiui, žiediniuose ir lapiniuose kopūstuose, briuseliniuose kopūstuose, yra priešvėžinių junginių, pavyzdžiui, indol-3-karbinolo, vitaminų C ir E ir kitų, todėl jie yra puikus maistas kasos problemoms spręsti.
Saldžiosios bulvės, moliūgai ir kiti oranžiniai maisto produktai
Oranžinės spalvos maisto produktuose, pavyzdžiui, saldžiosiose bulvėse, morkose ir moliūguose, yra vitamino A, vadinamo beta karotinu, kuris gali turėti teigiamą poveikį kasos sveikatai.
Saldžiosiose bulvėse yra B komplekso vitaminų, vitamino C ir mineralų, tokių kaip manganas ir varis. Moliūguose yra vitaminų B6, C ir K, taip pat kalcio, cholino, kalio ir magnio.