Galiausiai, kalbama apie kiaušiniuose esančius hormonus vien todėl, kad jie gaunami iš vištos ciklo be apvaisinimo.
Bet tiesa ta, kad kiaušiniai yra labai naudingi dėl savo natūraliųjų savybių. Rašoma foodprevent.com. Kas geriau? Visai neperdedame – per dieną galima suvalgyti keletą kiaušinių ir tai teiks didelę naudą sveikatai.
Tiesą sakant, viename dideliame kietai virtame kiaušinyje yra:
Vitaminas A: 6% rekomenduojamos kasdienės normos (RKN) Folatas: 5% RKN Vitaminas B5: 7% RKN Vitaminas B12: 9% RKN Vitaminas B2: 15% RKN Fosforas: 9% RKN Selenis: 22% RKN
Kiaušiniuose taip pat yra nemažai vitamino D, vitamino E, vitamino K, vitamino B6, kalcio ir cinko.
Suvalgę vieną kiaušinį taip pat gausite 77 kalorijas, 6 gramus baltymų ir 5 gramus sveikų riebalų.
O kad būtų dar saldžiau, štai sąrašas puikių dalykų, kurie nutiks jūsų organizmui, jei kasdien pradėsite valgyti ne po vieną, bet po tris kiaušinius:
1. Pakils gerasis cholesterolis
Apie gerąjį cholesterolį buvo šnekėta daug, o dažnai pabrėžiant kenksmingą jų poveikį jo įsisavinimui. Tačiau gerasis cholesterolis iš tiesų egzistuoja ir kiaušiniuose jo – gausu. Keletas tyrimų parodė, kad reguliarus kiaušinių vartojimas pakelia aukšto tankumo lipobaltymų (gerojo cholesterolio) lygį.
Šis cholesterolio tipas organizmui reikalingas tam, kad cholesterolis būtų pernešamas iš skirtingų kūno dalių į kepenis, taip šalinant blogąjį cholesterolį.
2. Sumažės širdies ligų pavojus
Aukštas gerojo cholesterolio kiekis padeda atsikratyti blogojo cholesterolio. Daugybė tyrimų rodo, kad aukštas blogojo cholesterolio kiekis siejamas su padidėjusia širdies ligų rizika.
Taigi, daugiau gerojo cholesterolio + mažiau blogojo cholesterolio = sveika ir laiminga širdis!
3. Raumenys bus stipresni ir sveikesni
Vidutinis didelis kiaušinis turi tik 72 kalorijas, daugiausiai – iš baltymų. Organizmui baltymai reikalingi raumenų ląstelių formavimui ir atstatymui. Viskas gan paprasta. Kiaušiniai – tai puikūs degalai jūsų raumenims, todėl pirmyn! Virtas kiaušinis, vaisiai ir avižiniai dribsniai pusryčiams, ir iki pietų valgyti nebesinorės.
4. Turėsite sveikesnius kaulus
Anksčiau manyta, kad gyvuliniai baltymai neigiamai veikia kaulų sveikatą. Tačiau naujausi tyrimai šį mitą išsklaidė ir įrodė, kad baltymų suvartojimo ir kaulų masės bei tankio santykis yra ženkliai pozityvus. Taip yra todėl, kad gyvuliniai riebalai padeda įsisavinti kalcį, taigi, kaulai bus tankesni ir stipresni.
5. Akys bus sveikesnės
Kiaušiniuose yra liuteino ir zeaksantino – antioksidantų, kurie yra naudingi akių sveikatai. Šie galingi antioksidantai kaupiasi akies tinklainėje ir padeda stabdyti kai kuriuos degeneratyvinius procesus, kurie veikia akis.
Tyrimai rodo, kad pakankamas kiekis šių maistingųjų medžiagų jūsų valgiaraštyje gali sumažinti kataraktos ir makuliarinės degeneracijos riziką.