Kai kurie maisto produktai yra geresni jūsų virškinimui nei kiti. Dažniausiai viduriai užkietėję nevalgant pakankamai skaidulų arba negeriant pakankamai skysčių. „Express“ pasikalbėjo su gydytoja Deborah Lee, kad išsiaiškintų, kokių maisto produktų vengti užkietėjus viduriams.
Vidurių užkietėjimą gali sukelti pačios įvairiausios priežastys:
Suvalgote permažai skaidulų turinčių produktų;
Negeriate pakankamai skysčių;
Per mažai judate arba per daug laiko praleidžiate sėdėdami ar gulėdami;
Šalutinis vaistų poveikis;
Stresas, padidėjęs nerimas arba depresija.
„Valgykite liesa mėsą, vartokite geruosius riebalus tokius kaip alyvuogių aliejus, naudokite mažiau druskos. Taip pat į savo maisto produktų sąrašą įtraukite daugiau pupų ir daržovių“, – nurodo gydytoja.
Venkite šių produktų
Jeigu viduriai užkietėjo dėl nepakankamo skysčių kiekio, kofeinas jums ne tik nepadės, bet gali ir pabloginti situaciją. Kofeino yra arbatoje, kavoje, šokolade, kolos skonio gėrimuose, energetiniuose gėrimuose, tad venkite šių produktų.
Taip pat venkite baltos dienos. Baltoje duonoje yra kur kas mažiau skaidulų nei juodoje, tad jos valgymas jūsų situacijos nepagerins. O jeigu įprastai kasdien valgote baltą duoną, pakeiskite ją juoda, tai padėtų užkirsti kelią galimiems vidurių užkietėjimams. Taip pat yra ir su įprastais makaronais ir baltais ryžiais. Juos keiskite pilno grūdo makaronais ir rudais ryžiais.
Raudona mėsa taip pat gali prisidėti prie vidurių užkietėjimo. Pirmiausiai – joje daug riebalų, o šiuos riebalus sunku suvirškinti. Lėtas virškinimas taip pat gali sukelti vidurių užkietėjimą.
Pusfabrikačiuose daugybė riebalų, cukraus ir druskos, tad ir šie valgiai gali sukelti vidurių užkietėjimą. Verčiau gaminkite paprastus, tačiau naudingus patiekalus ir venkite pusfabrikačių.
Alkoholis gali būti viena iš vidurių užkietėjimo priežasčių, nes jis sukelia dehidrataciją ir lėtina natūralius organizmo procesus.
Taip pat pienas yra vienas iš sunkiau virškinamų produktų. Geriau karvės pieną keiskite augaliniu.