• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Belaukiant, kol termometro stulpelis pakils nors kiek aukščiau, visi skęstame planuose apie tai, ką tuomet veiksime. O štai ką valgyti, aišku jau dabar. Šaltos sriubos – idealus atsakas karščiui! Ir nors joks patiekalas nepajėgtų nurungti lietuvių meilės šaltibarščiams, kartais norisi ir paeksperimentuoti – tiek su šiuo geriausiu vasaros patiekalu, tiek ir su kitomis gaiviomis sriubomis. Būtent tam šį sekmadienį žiūrovus pakvies TV3 žiniasklaidos grupės laida „La maistas. Iššūkis“.

26

Belaukiant, kol termometro stulpelis pakils nors kiek aukščiau, visi skęstame planuose apie tai, ką tuomet veiksime. O štai ką valgyti, aišku jau dabar. Šaltos sriubos – idealus atsakas karščiui! Ir nors joks patiekalas nepajėgtų nurungti lietuvių meilės šaltibarščiams, kartais norisi ir paeksperimentuoti – tiek su šiuo geriausiu vasaros patiekalu, tiek ir su kitomis gaiviomis sriubomis. Būtent tam šį sekmadienį žiūrovus pakvies TV3 žiniasklaidos grupės laida „La maistas. Iššūkis“.

REKLAMA

Lietuvoje šaltibarščiai – daugiau nei patiekalas. Tai – reiškinys! Tiesa, šių dienų receptas kiek skiriasi nuo pirmųjų šaltibarščių. Istoriškai, bajoriškose virtuvėse šaltibarščiai buvo ruošiami ne su kefyru ar burokėliais, o su mėsa, žuvimi ar net… vėžių uodegėlėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi per pastarąjį dešimtmetį, šaltibarščiai ir vėl tapo kulinariniu eksperimentų lauku: žmonės juos ruošia veganiškai, gardina ožkos sūriu, špinatais, ridikėliais ar net obuoliais. O kaip juos pagamins laidos viešnia Brigita, pamatysime jau šį sekmadienį, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

O štai kita laidos iššūkį priėmusi šaltų sriubų mylėtoja – Jūratė – šį sekmadienį paruoš gazpacho sriubą. Teigiama, kad šaltomis sriubomis mėgavosi jau senovės romėnai, kurie karštuoju metų laiku gardžiavosi vandeniu, actu ir aliejumi užpiltais duonos gabaliukais. Tai laikoma gazpacho sriubos pirmtaku.

Tuo tarpu šiandien gazpacho receptų – nesuskaičiuojama galybė: nuo baltųjų iki žaliųjų, ar net vaisinių, kur pomidorus keičia arbūzai ar braškės! Tačiau pagrindinis šios sriubos principas išlieka tas pats – pomidorai, agurkai, paprika, svogūnai, česnakai ir alyvuogių aliejus, susijungiantys į rūgštelę turinčią, tačiau švelnią sriubą.

REKLAMA
REKLAMA

Šios ispaniškos sriubos receptu dalinamės jau dabar, o jei jus domina netikėtos šaltibarščių interpretacijos, nepraleiskite šio sekmadienio laidos!

Ispaniška gazpacho sriuba

Ingredientai:

  • 500 g pomidorų;
  • 1 raudonoji paprika;
  • pusė ilgavaisio agurko;
  • raudonasis svogūnas;
  • padžiūvusios ciabatta duonos riekelė;
  • 1-2 skiltelės česnako;
  • raudonojo vyno actas;
  • alyvuogių aliejus;
  • švieži bazilikai;
  • jūros druska;
  • pipirai.

Gaminimo eiga

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nedideliais gabalėliais supjaustome duoną, pomidorus, agurkus, papriką ir svogūną. Viską suberiame į didelį indą. Dedame smulkintą česnaką bei šviežią baziliką.

Pagardiname druska ir pipirais, raudonojo vyno actu, gerai išmaišome ir statome į šaldytuvą per naktį arba kelioms valandoms. Kai masė atšąla, sutriname maisto smulkintuvu iki norimos konsistencijos. Papuošiame šviežiu baziliku ir valgome su ciabatta duonele. Skanaus!

„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų