Apie vasarą padažnėjusių virškinimo ligų atvejus bei kaip jų išvengti komentuoja budinčios „Benu“ vaistinės vedėja vaistininkė Inga Norkienė ir „Eurovaistinės“ farmacijos specialistė Elvyra Ramaškienė.
Atsargiai vartokite šiuos maisto produktus
I. Norkienė teigia, kad vasarą daugiau laiko praleisdami gamtoje neretai esame linkę turėti įvairių užkandžiavimui skirtų maisto produktų. Dėl produktams netinkamų laikymo sąlygų – šilumos, pastarieji gali labai greitai gesti.
„Be to, ruošiant maistą gamtoje itin sunku laikytis tinkamos asmeninės higienos, tad sukuriamos palankios sąlygos plisti įvairiems infekcinių ligų sukėlėjams.
Dažnai piknikuose gamtoje yra valgomi ant laužo kepami mėsos gaminiai. Nekokybiškai paruošti, perkepti, suanglėję produktai labai dirgina skrandį.
Be to, patrauklus dūmo kvapas neretai žmones paskatina ant griliaus iškeptos mėsos suvalgyti daugiau nei planavo, tad paprasčiausiai persivalgoma. Tuo tarpu pats organizmas vasarą dėl vyraujančios šilumos yra linkęs gauti ne sunkiai virškinamos mėsos, o skysčių, daržovių, vaisių – lengvesnio maisto.
Vasarą ir apetitas dažnai būna mažesnis, tad organizmas, gavęs per didelį kiekį maisto, tiesiog nebespėja su juo susidoroti“, – informuoja I. Norkienė.
Vaistininkės teigimu, dėl vasarą sudėtingiau užtikrinamų tinkamų transportavimo ir laikymo sąlygų, didesnė tikimybė atsirasti virškinimo sutrikimams gali būti vartojant pieno, žuvies ir mėsos produktus.
„Renkantis padažus: vietoj grietinės ar majonezo vertėtų dažniau rinktis aliejų. Net ir valgant šviežias daržoves, vaisius ar uogas, svarbu nepamiršti jų nuplauti tekančiu vandeniu“, – sako I. Norkienė.
Maistą laikykite tinkamose vietose ir laikykitės higienos principų
E. Ramaškienė sako, kad vasarą, kai temperatūra kyla, svarbu atidžiai laikyti ir ruošti maistą, kad išvengtumėte apsinuodijimų ir infekcijų. „Greitai gendančius produktus laikykite šaldytuve bei vartokite juos ne ilgiau negu nurodo galiojimo laikas.
Taip pat šaldytą maistą geriau atšildykite šaldytuve, o ne kambaryje ant stalviršio. Visada prieš gamindami kruopščiai nusiplaukite rankas su muilu ir vandeniu. Naudokite atskiras lenteles ir peilius žaliems ir paruoštiems maisto produktams, kad išvengtumėte kryžminio užteršimo.
Ir taip pat pilnai iškepkite mėsą, paukštieną ir žuvį, kad sunaikintumėte kenksmingas medžiagas“, – sako vaistininkė.
Specialistė akcentuoja, kad vasarą, kai yra didesnė rizika užsikrėsti virškinimo trakto infekcijomis, būtina laikytis šių pagrindinių higienos principų:
Rankų higiena. Visada plaukite rankas prieš valgį, po tualeto naudojimo, po kontakto su gyvūnais ir po maisto ruošimo, ypač jei ruošiate žalią mėsą.
Švara virtuvėje. Reguliariai valykite virtuvės paviršius, įrankius ir indus karštu vandeniu ir muilu. Naudokite dezinfekuojančias priemones, kad pašalintumėte bakterijas.
Asmeninė higiena. Venkite liesti veidą, burną ir akis nešvariomis rankomis. Tai ypač svarbu po lankymosi viešose vietose.
Vandens kokybė. Gerkite tik saugų, patikrintą vandenį. Jei nesate tikri dėl vandens kokybės, virinkite vandenį prieš vartojimą arba naudokite filtrus.
Švarūs vaisiai ir daržovės. Kruopščiai plaukite vaisius ir daržoves prieš valgant.
E. Ramaškienės teigimu, visus metus reikia atsakingai atsižvelgti, ką valgote: „Pavyzdžiui, venkite valgyti žalią ar nepakankamai apdorotą mėsą, žuvį ir jūros gėrybes. Taip pat nevartokite nepasterizuoto pieno ir jo produktų, nevalgykite žalių kiaušinių ir maisto produktų, pavyzdžiui, padažų su jais.“
Apsinuodijimo maistu simptomai
Vaistininkės teigimu, dažniausi apsinuodijimo maistu simptomai yra pykinimas ir vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas ir spazmai, karščiavimas, galvos skausmas ir silpnumas.
„Kai apsinuodijame maistu, organizmas pradeda kovoti su į jį patekusiomis kenksmingomis medžiagomis, bandydamas jas pašalinti. Viena dažniausių klaidų tokioje situacijoje yra iš karto pradėti vartoti vaistus nuo vėmimo ar viduriavimo.
Jei tik prasidėjus vėmimui ar viduriavimui iškart išgersime šiuos simptomus slopinančius vaistus, mes tarsi užrakinsime nuodingas medžiagas organizme. Tai gali dar labiau pabloginti sveikatos būklę.
Todėl rekomenduojama leisti organizmui pirmąsias apsinuodijimo valandas išsivalyti. Papildomai reikėtų gerti daug skysčių – geriausia vandens mažais gurkšneliais – ir elektrolitų. Toksinų šalinimui taip pat gali padėti aktyvinta anglis“, – teigia E. Ramaškienė.