Žuvyje, kuri puikiai žinoma dėl įvairių sveikatai naudingų savybių, gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios naudingos širdžiai, rašo express.co.uk.
Nors jūsų širdies ir kraujagyslių sistemai naudinga lašiša ar skumbrė, svarbu, kaip paruoštą žuvį vartojate.
Įspėja dėl džiovintos žuvies vartojimo
Kaip skelbia „Blood Pressure UK“, vartojant džiovintą žuvį kyla didesnė rizika susidurti su padidėjusiu kraujospūdžiu, susirgti hipertenzija.
Džiovinta žuvis yra populiarus užkandis. Džiovinant iš žuvies pašalinamas vanduo, todėl pailgėja jos galiojimo laikas.
Manoma, kad daugumoje džiovintos žuvies produktų yra daug baltymų, o riebalų kiekis juose yra mažas.
Tačiau džiovintoje žuvyje taip pat yra aukštą kraujospūdį turintiems žmonėms potencialiai žalingo ingrediento – druskos.
„Blood Pressure UK“ duomenimis, džiovintoje žuvyje yra „ypač daug druskos“, todėl turėtumėte „jos vengti“ arba ieškoti mažiau druskos turinčios alternatyvos.
Druska, laikoma „didžiausia“ hipertenzijos rizikos priežastimi, prisideda prie skysčių kaupimosi organizme. Kai organizmas sulaiko vandenį, jo daugėja ir kraujyje, todėl arterijos patiria papildomą spaudimą – tai tiesus kelias į hipertenziją.
Be to, jei jūsų kraujospūdis itin aukštas, druskos vartojimas gali jį dar labiau padidinti. Vartojant per daug druskos gali kilti ir kitų sveikatos problemų – pradedant širdies ligomis ir baigiant insultu.
Laimei, sumažinti druskos vartojimą yra vienas paprasčiausių būdų sumažinti kraujospūdį, pataria „Blood Pressure UK“.
„Ir labai greitai, vos per kelias savaites, kraujospūdis pradės keistis į gerąją pusę“, – teigiama jų svetainėje.
Norint kontroliuoti suvartojamą druskos kiekį, organizacija rekomenduoja skaityti etiketes ir vengti maisto produktų, kuriuose yra daug druskos, t. y., 1,5 g ar daugiau 100 g maisto produkto.
NHS priduria, kad per dieną neturėtumėte suvartoti daugiau nei 6 g druskos, kurioje yra 2,4 g natrio.
Nors džiovinta žuvis ne itin naudinga jūsų kraujagyslėms, gerai parinkta žuvis nėra blogis. Priešingai – tyrimų duomenimis, riebi žuvis, pavyzdžiui, skumbrė, lašiša ar sardinės, gali padėti apsaugoti jūsų širdį ir smegenis nuo įvairių ligų.
Šviežioje žuvyje esantis omega-3 riebalų rūgščių kiekis gali padėti kontroliuoti kraujospūdį, teigia Britų širdies fondas (BHF).
BHF dalijasi: „Įtraukdami žuvį į tradicinę Viduržemio jūros regiono dietą, padidinsite tikimybę išvengti daugybės ligų.“