Pasak Mančesterio akių ligoninės „Optegra Eye Hospital“ oftalmologo konsultanto Shafiqo Rehmano, alkoholis gali būti labai žalingas.
„Dideli alkoholio kiekiai gali pakenkti akių sveikatai ir kitoms kūno dalims. Žmonėms, kurie vartoja per daug alkoholio, gali išsivystyti regos nervo degeneracija, kuri gali paveikti regėjimą – kartais labai stipriai ir visam laikui“, – perspėja Š. Rehmanas.
Kaip aiškina akių ekspertas, šie mechanizmai yra „sudėtingi, bet gali būti susiję su tiesioginiu toksiškumu, taip pat su maistinių medžiagų išeikvojimu, ypač B grupės vitaminų, kai prasta mityba susijusi su dideliu alkoholio vartojimu“.
Kas gali pagerinti regėjimą?
R. Rehmanas sako, kad rinkdamiesi maistą ir gėrimus, žmonės turėtų atkreipti dėmesį į tam tikras maistines medžiagas, kurios iš tiesų yra gyvybiškai svarbios akių sveikatai, rašoma express.co.uk.
Akių ekspertas rekomendavo šiuos raudonos spalvos maisto produktus: raudonosios paprikos, pomidorai, braškės, uogos, saikingai vartojama raudona mėsa, lašiša.
Minėtuose produktuose gausu vitamino C, kuris pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, padedančiomis išvengti kataraktos ir su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos (AMD) arba jas atitolinti, paaiškino J. Rehmanas.
Taip pat jis pataria vartoti vartoti apelsinus, greipfrutus, morkas, citrinas ir abrikosus. Kaip jis paaiškino, citrusiniuose vaisiuose gausu vitamino C, o morkose ir abrikosuose yra beta karotino –cheminės maistinės medžiagos, kuri padeda užtikrinti gerą regėjimą.
Galiausiai, į savo mitybos racioną įtraukite žalios spalvos maisto produktų, tokių kaip lapiniai kopūstai, salotos, špinatai, brokoliai, žirniai, avokadai, patarė J. Rehmanas.
„Juose yra liuteino ir zeaksantino, kurie mažina akis žalojančios šviesos kiekį, o tai gali padėti sumažinti AMD ir sulėtinti jos progresavimą“, – sakė jis.