Toks pasiūlymas skamba keistai? Pasirodo, kad kai kurie žmonės jau daugybę metų kavą skanina ne cukrumi, o druska, rašo womansworld.com.
Virtuvės šefas Altonas Brownas rekomenduoja į kavą dėti druskos, kad sumažėtų jos kartumas. Tad prieš ruošdami kavą į kavos tirščius įdėkite ketvirtadalį šaukštelio druskos.
Į kavą įberkite druskos
Nors ši gudrybė buvo sugalvota vien dėl skonio, o ne dėl didesnės naudos sveikatai, mitybos specialistas dr. Darylas Gioffre atskleidė, kad tikrai verta į kavą berti druskos, kad ir kaip keistai tai skambėtų.
„Nuo to, kaip ruoštą kavą geriate, labai priklauso jos poveikis sveikatai. Kavos gėrimas turi daug privalumų, tačiau yra vienas didžiulis trūkumas: kavoje yra daug rūgšties“, – teigė mitybos specialistas.
Daugelis žino, kad rūgštus maistas ir gėrimai gali neigiamai paveikti virškinimo sistemą, ypač jei skrandis yra jautresnis, turimas polinkis į refliuksą ir rėmenį.
„Kai vartojame rūgščius produktus, tai skatina uždegimą organizme, jis pradeda kaupti riebalus ir tai gali sukelti rimtų sveikatos problemų – nuovargį, virškinimo, miego sutrikimus, susilpninti imunitetą ir net skatinti lėtinių degeneracinių ligų vystymąsi“, – paaiškino dr. D. Gioffre.
Pati kava yra naudinga sveikatai – joje gausu antioksidantų ir kitų veikliųjų medžiagų, kurios gali padėti apsisaugoti nuo ligų, kurios dažniau užklumpa moteris, pavyzdžiui, Alzheimerio ligos, demencijos, širdies ligų.
„Jei padarysime viską, ką galime, kad neutralizuotume kavos rūgštingumą, galėsime mėgautis visais kavos teigiamais privalumais. O druska padeda neutralizuoti uždegimą sukeliančias rūgštis“, – aiškino pašnekovas.
Patarė, kokią druską rinktis
Pasak mitybos specialisto, taip gaunama ne tik kavos, bet ir druskos teikiama nauda organizmui. Pavyzdžiui, tam tikro amžiaus moterims būtina gauti pakankamai druskos, kad kaulai būtų stiprūs.
Taigi, ar pakanka griebti druskinę ir kas rytą į kavą berti druską? Viskas ne taip paprasta, sako gydytojas.
„Yra druskos, kurios gydo, ir yra druskos, kurios žudo. Reikėtų vengti valgomosios druskos, kuri yra perdirbta, rafinuota, balinta, be mineralų ir su toksinėmis medžiagomis, didinančiomis kraujospūdį ir keliančiomis stresą nervų sistemai.
Geriau berti sveiką druską, kurios neutralizuoja rūgštingumą ir šarmina organizmą, pavyzdžiui, Himalajų ar jūros druską.
Ketvirtadalį arbatinio šaukštelio arba didelį žiupsnelį druskos siūlau berti į kavą vos ją užpylus, nes kai kava karšta, druska ištirpsta greičiau ir lengviau“, – paaiškino specialistas.